Nieuws

New Chef on the Block Niels opent Heimat in Utrecht

Utrecht krijgt er een fine dining-eetgelegenheid bij. In april opent chef Niels van Zijl restaurant Heimat aan de Biltstraat in Utrecht. Hij wil er pure gerechten op hoog culinair niveau serveren in een informele setting. Wat buiten bloeit en groeit, vormt de basis van de keuken.

Niels stond eerder aan het roer van restaurant De Zusters in Maarssen en werkte daarvoor bij onder andere De Librije in Zwolle en Kadeau in het Deense Kopenhagen. In 2022 werd hij door Gault&Millau uitgeroepen tot New Chef on the Block, een jaarlijkse prijs voor culinair talent.

Natuur als inspiratiebron

In restaurant Heimat serveert hij vanaf april pure gerechten op hoog culinair niveau, in een informele setting. Het wisselende menu is geïnspireerd op de natuur. Het team maakt gebruik van een lokaal geworteld netwerk van producenten en makers.

Wijnen

Wijnen zijn afkomstig van producenten die werken met zo min mogelijk interventie en zo veel mogelijk zorg voor druif en land. Daarnaast is er een wisselende selectie van lokale bieren en huisgemaakte non-alcoholische dranken die passen bij het menu.

Eigenzinnige combinaties

‘We benaderen eten vanuit de oorsprong’, aldus Niels. ‘Wat komt er dit seizoen van het land? Wat heeft een ingrediënt nodig om het nóg beter te laten uitkomen? Onze gerechten zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben veel diepgang dankzij bijvoorbeeld de gebruikte conserveringstechnieken of eigenzinnige combinaties.’

Geboortegrond

Heimat refereert aan de emotionele binding die je hebt met je geboortegrond, of daar waar jij je thuis voelt. Het restaurant brengt die verbondenheid tot leven. Wat buiten bloeit en groeit, vorm de basis van de keuken.

Interieur

Manon de Groot is verantwoordelijk voor het interieur. Zij verzorgde ook de inrichting van onder andere Elea in Den Haag en Showw in Amsterdam. Ze omschrijft het als ‘ingetogen en strak, met warme tinten en natuurlijke materialen, maar ook met een verrassend artistiek randje.’

Aan de voorkant komt de leiding in handen van sommelier Bas Janssen en maître Arline Bronkhorst.

Chefs menu

Vanaf april wordt van woensdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur een chefs menu geserveerd voor 79 euro. Op zaterdag en zondag is er lunch vanaf 12.00 uur, met de mogelijkheid om een compact menu te bestellen voor 59 euro per persoon. Reserveren kan al.

Lees ook:
Tommy den Hartog opent restaurant 273 in Utrecht
Restaurant Maeve opent onder de rook van de Dom in Utrecht
Eten in de refter en koffie in de huiskamer bij De Zusters in Maarssen

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Colombiaanse chef - nr. 33 van de wereld - kookt bij Wils

Volgend artikel

De Groene Lantaarn** lid van prestigieuze club Les Grandes Tables du Monde

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.