Nieuws

Nederlandse bierbrouwers die het gaan maken

Lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tussen de nieuwe schuimjongens zitten een paar geweldige parels. Brouwerijen om in de gaten te houden, die over een paar jaar wel eens booming zouden kunnen zijn. We zetten ze voor jou op een rij.

Nederland telt inmiddels meer dan 500 brouwerijen. Een deel is ontstaan vanuit hobby, een deel met een plan en investeringsdrift. Vooral de laatste groep timmert hard aan de weg om de Nederlandse kelen te veroveren.

Maar wie zijn nou die biertalenten? Wie zijn de brouwers van de toekomst? We vroegen het aan diverse experts en komen tot onderstaand overzicht. Een lijst – in willekeurige volgorde – met brouwers die het wel eens ver kunnen gaan schoppen.

Othmar
In 1999 opgericht in Ootmarsum en vorig jaar nieuw leven ingeblazen met de bouw van een state of the art brouwerij. Kleinschalig van karakter, maar al behoorlijk groot in zijn daden. Er wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheidsgebot’. Dus de ambachtelijke bieren stralen kwaliteit uit.
www.othmarbier.nl

Kompaan
De twee Haagse kompanen Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch brouwen al vele prijswinnende bieren in hun brouwerij. Ook in het buitenland vallen de Haagse biertjes in de prijzen. Zoals de Bloedbroeder, een ruim 9 procent donker bier gemaakt van gitzwarte mout.
www.kompaanbier.nl

Van de Streek
Een klassiek verhaal. Thuis begonnen met brouwen van bier en nu een eigen brouwerij in Utrecht. De broers Ronald en Sander van de Streek timmeren flink aan de bierweg. Hun hardloper is Dark Roast, een bier met fruitige smaken van Keniaanse koffie.
www.vandestreek-bier.nl

Bax Bier
In het centrum van Groningen worden vanuit een nieuwe brouwerij bieren gemaakt die inmiddels op ruim 600 plaatsen door heel Nederland verkrijgbaar zijn. Gangmaker is Jeroen Bax, die samen met Sepp Jansen in de brouwketels roert. Een van de opvallende brouwsels is Koud Vuur, een donker bier met een rooksmaak.
www.baxbier.com

Brouwerij Rodenburg
In het Gelderse Rha, niet ver van de oevers van de IJssel en frietdorp Steenderen, brouwt de voormalige Britse huisschilder Steve Gammage de mooiste Achterhoekse bieren. Vergeet deze geografische knoop en denk aan de vele fraaie bieren zoals Bronckhorster Angus Tripel of Bronckhorster IJsselbock. De schijnwerpers kunnen we het best richten op de Bronckhorster Nightporter, een stout met 8 procent alcohol.
http://site.bronckhorster.beer/

Muifelbrouwerij
Muifelbrouwerij is gevestigd in Oss, Noord-Brabant en heeft als missie het ontwikkelen, produceren en verkopen van smakelijke en bijzondere speciaalbieren. Dat lukt ze meer dan aardig. Zuster Agatha Houtgerijpt is misschien wel het beste biertje wat er wordt gebrouwen. Een quadrupel  met 10,5 procent alcohol en een bitterheid van 30 IBU.
www.muifelbrouwerij.nl

Tommie Sjef Wild Ales
In de kustplaats Den Helder kan het er nogal wild aan toegaan. Zo ook de gisting bij Tommie Sjef Wild Ales. Er wordt gewerkt met eikenhouten vaten, waardoor de bieren licht zuur, fruitig, wild, complex en droog zijn. Volgens kenners een brouwerij om in de gaten te houden. Niet in de laatste plaats vanwege de experimentele bieren van wilde gisting.
www.tswildales.com

Oedipus Brewing
Geen new kid on the block meer, maar nog lang niet uit ontwikkeld, laat staan volwassen geworden. Gevestigd aan de Gedempt Hamerskanaal 85 in Amsterdam-Noord, er worden vele verschillende bieren gebrouwen.
www.oedipus.com

Brouwerij De Moersleutel
Zware jongens met peperkoeken hartjes. Dat geldt volgens onze tipgever ook voor de brouwers Pim, Tom, Rob en Max, die zichzelf beer engineers noemen. De bieren variëren met aantrekkelijke namen als Motorolie 10 (12 procent alcohol!), Ofjecitrahoplust, Dolle Dries en Boeitmegeenmoer. De jeugdige brouwers maken hun bieren in het Noord-Hollandse Heiloo.
www.brouwerijdemoersleutel.nl

Bierbrouwerij Kees
Ik brouw al mijn bieren met pure passie voor het vak en voor het brengen van geluk aan de mensen die mijn bieren drinken. Was getekend, Kees Bubberman. Volgens kenners gaat Kees laten zien dat hij de grootste Nederlandse brouwer is. En niet alleen omdat hij 2,02 meter lang is. Kees is opgeleid als kok en weet dus als geen ander hoe je smaken aantrekkelijk kunt maken. Zijn brouwerij staat in Middelburg
www.brouwerijkees.nl

Brouwerij de Haagsche Broeders
Lokale brouwerij in het centrum van Den Haag. Maakt mooie bieren en deze worden zeer goed gewaardeerd, onder andere op Untappd. Binnenkort hopen ze te gaan uitbreiden naar een grotere ketel!
www.haagschebroeder.nl

Utkoka brouwerij
Uwe brouwt al jaren in het klein en heeft nu eindelijk zijn eigen grote ketel. Onze tipgever heeft nog geen bier geproefd dat niet lekker is. Reikhalzend wordt uitgekeken naar deze bieren.
Bierliefde.nl/uthoka-brouwstudio

Brouwerij Hoop/Breugem
Deze brouwerij staat in Zaandijk, aan de overkant bij de Zaanse schans. De bieren van Breugem bestaan al een tijd en daar komen nu de gebalanceerde bieren van brouwerij Hoop bij.
www.brouwerijhoop.nl

Brouwerij Noordt
Dit is nu de grootste Rotterdamse brouwerij en die hebben flink wat verschillende bieren. En daarbij een zeer leuk proeflokaal.
www.brouwerijnoordt.nl

Brouwerij de Ridder, Maastricht.
Een gokje, want de brouwerij is er nog niet maar al wel aangekondigd. Klinkt als een gaaf project waarbij het ambacht hoog in het vaandel staat.

De hele maand juli is het biermaand op ChefsFriends.nl. We gaan het hebben over Nederlandse bieren, want bij goed eten, goed drinken, goed slapen en goed reizen, waarover wij schrijven, hoort in onze ogen Hollands kwaliteitsbier.

Vorig artikel

Villa la Ruche Voorburg viert de zomer met speciaal menu

Volgend artikel

Culinaire Armada: iedere gang in een ander restaurant

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.