Blog

Minder vlees, meer groenten en meer vitamine D in deze burger

We moeten minder vlees eten, consumeren te weinig groenten en hebben een gebrek aan vitamine D. Hoe mooi is het dan als je al deze ontwikkelingen kunt tackelen met één product. Op initiatief van Sportcentrum Papendal is een burger ontwikkeld die voor 50 procent uit vlees en voor de helft uit champignons bestaat.

Ik hoor het je denken: het gaat om smaak… is het wel lekker dan? Ja! Absoluut! Ik weet het, dit is in dit geval enkel mijn mening, maar dat doet niets af aan die constatering. Deze burger is nieuw en heeft een verhaal. En dat laatste is tegenwoordig ook steeds belangrijker.

Eiwitten
Dat verhaal begint bij sportcentrum Papendal in de bossen bij Arnhem. Sporters hebben eiwitten nodig om te kunnen herstellen van hun inspanningen.

Eén burger bevat de minimale hoeveelheid die nodig is per dag én de maximale hoeveelheid die per maaltijd kan worden ingenomen. Dat is 20 gram, en daarvoor is 80 gram vlees nodig.

MRIJ-runderen
Dat vlees komt van de MRIJ-runderen van topslager Piet van den Berg, die jarenlang zelfstandig ondernemer is en in dienst komt van Nice to Meat als deze onderneming uit Almere zijn bedrijf overneemt.

Champignons
De andere helft bestaat uit champignons (80 gram). Een goede bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid groenten. Bijkomend voordeel: de champignons worden blootgesteld aan ultraviolet licht, waardoor de champignons vitamine D aanmaken.

Champburger Papendal en Nice to Meat

Zonlicht
Aan vitamine D hebben veel Nederlanders gebrek. Omdat we te weinig buiten komen, maken we te weinig natuurlijke vitamine D aan. Bovendien is de kracht van de zon in de wintermaanden onvoldoende sterk voor het aanmaken van die natuurlijke vitamine D.

Een burger van 160 gram (80 gram vlees en 80 gram champignons) bevat 12,4 microgram, terwijl de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben 10 microgram is.

Blendburger
Maar er is meer: door de samenstelling is de burger een prima oplossing voor de behoefte en de noodzaak om minder vlees te eten.

De burger bevat ‘slechts’ 80 gram vlees en is een zogeheten blendburger. Maar wel met kwaliteit, want geleverd door een van de betere (horeca)slagers van ons land.

Ontwikkeld door Sportcentrum Papendal, dat Nice to Meat en Scelta Mushrooms aan elkaar koppelt om de burger daadwerkelijk in productie te nemen.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van deze burger kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chef’s Catch van Jonnie Boer en Maik Kuijpers: altijd verse vis

Volgend artikel

Fine dining met tafelzuur: recepten van Joris Bijdendijk

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.