Advertorial

Met deze wijnen kom je de herfst wel door

Advertorial – De laatste flessen rosé worden nog even opgedronken en langzaamaan verruilen we de flessen witte wijn voor rood. Het is grappig om te zien hoe we ons wijngedrag aanpassen aan de seizoenen. En dat terwijl alle wijnsoorten gerust het hele jaar door kunnen worden gedronken.

Rosé
Het eerste dat naar de achtergrond verdwijnt zodra het weer ook maar iets guurder wordt, is rosé. Zonde, want rosé kan een uitermate goede begeleider zijn bij het eten.

Denk aan tapas, een tonijnsteak of een avondje traditioneel gourmetten. Dus werk die flessen rosé nog niet zo snel weg en serveer eens een glas bij het diner.

Fruitig rood
Waar we volle, krachtige wijnen vaak liever bewaren voor de winter, kunnen we in de herfst los op de fruitige en wat lichtere rode wijnen. Dit type wijn past overigens ook uitstekend in de zomer, omdat ze vaak licht gekoeld kunnen worden gedronken.

Goede voorbeelden zijn Beaujolaiswijn van de druif gamay, een Italiaanse Bardolino of een Spätburgunder uit Duitsland. Deze laatste druif is overigens beter bekend onder de Franse naam pinot noir. Leuk om te weten wanneer je de volgende keer weer een wijncadeau moet meenemen naar een borrel.

Zwaarder wit
Frisse zuren, verfrissende citrus en groene appel-aroma’s passen bij de typische zomerse wijnen. Voor de herfst mag het allemaal wel weer iets voller en rijker.

Kies bijvoorbeeld eens voor een Verdicchio uit Italië met een typerend licht bittertje en nog steeds veel frisheid. Of ga voor een witte Bourgogne met niet al teveel houtrijping.

Denk aan een Chardonnay uit de subregio Mâconnais, zoals een Pouilly-Fuissé. Of ga voor een Chablis of Bourgogne Chitry.

Ontdek
Vaak blijven we bij de wijnen die we kennen. Eigenlijk zonde, want er is zo enorm veel te ontdekken in wijnland. En met zo’n vijfduizend verschillende druivenrassen ben je niet snel klaar met proeven.

Nooit eigenlijk, want elke wijnmaker heeft zijn eigen stijl en waar een druivenras groeit, heeft ook nog invloed op de smaak. Je kunt niets over één kam scheren wanneer het gaat om wijn.

Blijf dus ontdekken. Het gemakkelijkst is in een wijnbar, waar je elke keer van alles besteld. Maar je kunt ook thuis aan de slag. Bestel eens een wijnpakket met allerlei verschillende wijnen.

Wie weet ontdek je nieuwe favorieten of kom je er achter wat je juist niet graag drinkt. Weet je dat ook weer.

Vorig artikel

Presentatie Michelingids en -sterren verplaatst naar maart

Volgend artikel

Ode aan de biefstuk: ‘Eerst proeven, dan pas de saus’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.