Expertblog

Lunch of diner smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn

Expertblog – Is er behoefte aan alcoholvrije wijn? Ik heb me die vraag ooit ook gesteld. Inmiddels weet ik beter: een lunch of diner is veel smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn. Het zorgt ook nog eens voor meer beleving, omdat het gezelliger proost dan een glas appelsap of water.

Ik houd van wijn. Mijn interesse begint pas echt als ik start met mijn opleiding tot gastheer. Als vanzelfsprekend ben ik daarna in de horeca terechtgekomen en me nog meer gaan interesseren voor wijnen. Ik volg de vinologenopleiding en ga aan het werk als sommelier.

In 2007 kom ik voor het eerst in contact met alcoholvrije wijnen als ik de eigenaar van La Source Nederland ontmoet. Mijn eerste, primaire reactie is terughoudend. Is er behoefte aan alcoholvrije wijn?

Proeven is overtuigen
In mijn periode als sommelier bij De Goede Gooier in Blaricum ga ik voor het eerst werken met alcoholvrije wijnen. Het zijn er maar een paar, maar toch. Bij dit restaurant komen veel zakelijke gasten voor lunch of diner.

Als er mensen tussen zitten die geen alcohol willen of kunnen drinken, laat ik ze een van de alcoholvrije wijnen proeven. Dit wordt verrassend positief ontvangen.

Met als gevolg dat ze er tijdens een volgend bezoek naar vragen. Niet altijd onder de noemer ‘alcoholvrij’, maar vooral met de opmerking ‘mag ik dat wijntje van Wiljan’. Of door het enkel noemen van het merk, want menig zakelijke gast wil nog altijd niet laten merken dat hij of zij alcoholvrij drinkt.

Alcoholvrije wijn la Source

Dankbaar voor een goed alternatief
Gasten, uit of thuis, zijn dankbaar voor een goed alternatief voor wijn. De groep met 30-plussers die geen alcohol drinken, is 20 procent van de Nederlandse bevolking. En dan zijn er ook nog veel mensen die tijdelijk minder of geen alcohol drinken. Omdat ze trainen voor een marathon bijvoorbeeld, of vanwege medicatie of zwangerschap.

Een omvangrijke groep dus, die veel beter kan worden bediend dan nu nog het geval is. De vraag blijkt ook uit de het enorme succes van alcoholvrij bier deze zomer. Niemand kijkt (meer) op als een man of vrouw een alcoholvrij biertje bestelt. Een geweldige ontwikkeling waarbij alcoholvrije wijn ook niet langer mag ontbreken in het drankaanbod.

Voor mij staat één ding als een paal boven water: een lunch of diner is smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn. En komt de beleving ook nog eens ten goede, want het proost gezelliger dan met een glas appelsap of water.

Van sommelier naar wijnimporteur
Zes jaar geleden heb ik de kans gekregen om La Source over te nemen en sindsdien ben ik importeur van een kwalitatief assortiment aan alcoholvrije wijnen en dranken.

In plaats van dat ik als sommelier restaurantgasten voorzie van smaakvolle alcoholvrije wijn, help ik nu slijters en horeca om hun afnemers optimaal te laten genieten.

Ik daag jou ook uit en hoor graag wat je ervan vindt. Ga je de uitdaging aan, kijk dan gerust eens op www.la-source.nl.
Wil je een kwalitatief goede alcoholvrije wijn of drank serveren bij een borrel of diner, laat dan van je horen.

Profiel Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal is opgeleid als gastheer en sommelier en sinds zes jaar eigenaar van La Source, importeur van een kwalitatief assortiment aan alcoholvrije wijnen en dranken. Hij levert aan slijters en horeca. Wiljan weet het zeker: een lunch of diner is smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn en proost ook nog eens gezelliger dan een glas appelsap of water. La Source Levert aan diverse restaurants: De Goede Gooier (Blaricum), Kaatje bij de Sluis, (Blokzijl), In den Rustwat (Rotterdam) Wijnbar Zies (Utrecht), De Tos (Weert), Wollerich (Sint Oedenrode) en De Leuf (Ubachsberg). La Source Nederland, wiljan@la-source.nl.

www.la-source.nl

Vorig artikel

Wilde Weken bij Molen De Jonge Dikkert in Amstelveen

Volgend artikel

Foto’s opening FG Okonomiyaki Bar van François Geurds

De auteur

Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal