Liefst 24 restaurants toegevoegd aan Michelingids
Vlak voor de lancering van de nieuwe gids heeft Michelin nog 24 restaurants toegevoegd aan de Nederlandse selectie. Sommige zaken weten inmiddels dat ze ook een Bib Gourmand hebben gekregen. Wie een ster of een groene ster krijgen, wordt maandag 7 oktober bekendgemaakt tijdens de presentatie voor 2025 in Maastricht.
Maar liefst 24 restaurants maken deze maand hun intrede in de Nederlandse gids, aldus Michelin. ‘We gaan in Nijkerk proeven van Zuid-Amerikaanse smaken, smullen van tapas in Eindhoven, ontdekken een duurzame way of life in Friesland, maar ook bijzondere wine pairings in Amsterdam en nog zoveel meer.’
Auberge in Amsterdam
‘De zacht geprijsde kaart en het keuzemenu zijn onweerstaanbaar, de op Frankrijk gerichte wijnkaart is kundig samengesteld’, zo schrijft Michelin over deze nieuwkomer, die een nieuwe start heeft gemaakt onder leiding van Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge.
‘Vraag Jan gerust naar advies, hij helpt u met plezier. En verder geniet u gewoon van de charme van de zaak, met zijn koperen pannen, mooie wijnkast achter glas en Franse je-ne-sais-quoi.’
Auberge behoort tot de vijftien eetgelegenheden die vanaf 2025 met een Bib Gourmand in de rode gids zijn opgenomen.
Demain in Cadzand
De duinen en de Noordzee laten jou als gast geen enkel moment los bij Demain, dat onder de vleugels van Dani Hoefnagels en Romée Monkel opende in de ruimte die voorheen onderdak bood aan Pure C.
Michelin meldt: ‘U tafelt hier op de tweede etage van het Strandhotel, waar strakke lijnen en verschillende houttinten een warme omgeving creëren. Romée en haar team charmeren met hun attente service, Dani en zijn chefs laten uw smaakpapillen reizen van Zeeland tot de Middellandse Zee. Passie en vakkennis maken het verschil bij Demain.’
De Monnikendam in Amersfoort
‘De tafels in de torens zijn intiem, het terras aan het water uiterst pittoresk’, zo begint de rode gids. ‘Onder aanvoeren van de enthousiaste Kristel en chef Richard heeft deze zaak naam gemaakt. Het meergangenmenu schippert vakkundig tussen herkenbaar en wereldse invloeden. Een zaak met karakter!’
De Salentein in Nijkerk
De keuken van dit restaurant is in handen van voormalig sterchef Rik Jansma. Hij heeft Argentinië en Uruguay als voornaamste inspiratiebronnen en brengt volgens Michelin de robuuste Zuid-Amerikaanse smaken met verfijning op het bord.
De Zeeuw in Haarlem
Michelin noemt eigenaren Janine en Jeroen een powerkoppel. ‘Ze zijn verhuisd naar dit monumentale pand om hun visie te kunnen ontwikkelen. De intimiteit en afgelijnde klasse van deze zaak vallen in de smaak, kunst uit hun persoonlijke collectie zorgt voor een persoonlijke touch. Ze vertellen graag over hun duurzame mindset, of het nu het servies betreft of de nabijheid van hun leveranciers.’
Heimat in Utrecht
‘De naam van dit losse, met een frisse natuurlijkheid ingerichte restaurant verwijst naar de emotionele band die chef Niels van Zijl heeft met zijn geboortestad Utrecht’, aldus Michelin. ‘Het is eveneens een indicatie van zijn continue aandacht voor de afkomst van zijn producten.’
De rode gids vervolgt: ‘Niels werkt bewust samen met lokale leveranciers en focust op groenten, al heeft u ook de keuze uit een menu met vis en vlees. Zijn keuken is creatief en licht.’
Holsterhof in Posterholt
Volgens Michelin hebben gastvrouw Lisa en chef Kaj het restaurant van kampeerboerderij Holsterhof rustig aan uitgebouwd tot een gastronomisch adres. ‘Hun zaak is lumineus en modern, omgeven door prachtig groen. De service is naturel. Deze chef is een onderlegde sauzenmaker en brengt gedurfde associaties op het bord, zonder in complexiteit te vervallen. Hij werkt met twee menu’s en slaagt erin met subtiele nuances te verrassen.’
LEV by Mike in Winterswijk
Nieuw in de gids én bekroond met een Bib Gourmand. De rode gids noemt de formule van chef Mike Vrijdag onweerstaanbaar: ‘Een ruim aanbod bereidingen in tussengerechtportie, die gaan van comfort food tot moderne creaties. Deze chef bezit de technische kennis en speelsheid om u continu te boeien. Een keuken van smaak!’
Lucie Cocina in Eindhoven
Michelin: ‘U krijgt bij Lucie Cocina het gevoel een authentieke, levendige tapasbar binnen te lopen. De rustieke bolvormige kroonluchters, de mozaïekvloer met bloemenpatroon, de hoge stoelen aan de bar waar zeevruchten liggen uitgestald: dit is liefde op het eerste gezicht.’
Nog een voordeel, aldus de rode gids: ‘Dankzij de mooie prijs-kwaliteitverhouding kan u de kaart uitvoerig uittesten. Feest!’ Niet gek dus dat de zaak ook is onderscheiden met een Bib Gourmand.
Mearkas in Eastermar
De omringende moestuinen, velden en glampingtenten zijn in de ogen van Michelin de achtergrond van deze ode aan Friesland. ‘Chef Kees en tuinier Christiaan hebben de handen in elkaar geslagen om het beste uit de buurt te laten schitteren. Zelfgeweekt of verzameld bij lokale leveranciers. De chef brengt de rustieke smaken van Friesland met naturel en finesse samen in zijn menu. Pep en friszurigheid zijn hier de leidraad. Dit is een bijzondere zen-ervaring die eindigt met een digestief rond het kampvuur.’
Neder in Alkmaar
Neder haalt alles uit eigen land, zo begint de culinaire gids. ‘Zout uit de Oosterschelde, kruiden uit wildpluk, Veluws edelhert, Texelse mosterdzaden: elk ingrediënt (ook de dranken) wordt binnen een straal van 223 kilometer gehaald. Wat ze niet zelf telen, wordt gehaald bij verantwoorde leveranciers. Deze zienswijze heeft heel wat uitdagingen als gevolg, maar triggert de creativiteit van de chefs.’
Michelin noemt Neder een ambassadeur van de Nederlandse terroir en een restaurant dat die feeling ook vertaalt in het decor. ‘Met zijn landschapsschilderijen, blik op de fermentatiekamer en mix van rustieke warmte en natuurlijke sereniteit.’
On Cru in Rotterdam
Een fijne ontdekking aan de pittoreske Oude Haven, aldus Michelin. ‘Dit monumentale pand met zijn brute bakstenen muren heeft een Engelse feel. Denk aan Chesterfield-stoelen, een opvallende counter in een halve cirkel en gedimde verlichting. De klassieke marktkeuken van Kelvin de Pijper zet het product op een pedestal. Deze chef eerbiedigt smaken en geeft ze een duwtje met afgemeten nuances.’
QuiDine in Hoorn
Michelin schrijft: ‘Quirijn Bakker vertaalt de ervaring die hij opdeed in diverse topzaken naar toegankelijke fine dining. Zo straalt QuiDine klasse uit, maar krijgt u hier ook een warm huiskamergevoel. Het menu biedt enkel keuze uit het aantal gangen en ook op het bord gaat het er afgemeten aan toe. De jonge chef brengt zijn bereidingen met slimme associaties en wereldse toetsen tot leven.’
R21 in Amsterdam
Orlando David komt uit de school van Sergio Herman en heeft in de ogen van Michelin een levendige keuken ontwikkeld. ‘U begint met een plekje aan de marmeren toog voor het aperitief, wordt vervolgens in de keuken begroet door de chef en schuift dan door naar een van de eetzalen die een zeker Scandinavische chic uitstralen.’
Bij R21 komen spanning en creativiteit op het bord, aldus de culinaire gids. ‘Sommelier Matia voelt de keuken goed aan en speelt daar met gevoel op in. De wijn-spijscombinaties zijn top!’
Ratatouille in Harderwijk
Michelin noemt Ratatouille knus en gezellig. ‘Het ruime terras op de historische Vischmarkt is terecht zeer geliefd. Gastvrouw Cindy en chef Gerwin hebben op korte tijd een trouw publiek voor zich gewonnen, en dat is meer dan terecht.’
Ook nu heeft de rode gids het over een prijs-kwaliteitverhouding die top is. ‘Of u nu à la carte kiest of u laat verrassen door het surprisemenu.’
Affect in Zwolle
Lars Aukema werkte lang onder de vleugels van Jonnie Boer en heeft nu gekozen voor het ondernemerschap. ‘Lars behoeft geen luxeproducten om het bord te laten swingen’, zo meldt Michelin. ‘Deze chef bezit een geweldige techniek en durft sterke associaties op het bord te brengen. Affect is een uitermate warme plek, onder leiding van de charmante gastvrouw Lisa, waar liefhebbers van puurheid thuis zijn.’
Showw in Amsterdam
Chef Dorus Floris en sommelier Lendl Mijnhijmer leerden elkaar kennen bij Bougainville in Amsterdam. ‘Daar ontstond een synergie tussen hen en dat voelt u’, aldus Michelin. ‘Aan de high-end bediening en bijzondere wijnbeleving, aan de loungy feel van dit open, elegante restaurant. Maar ook aan de manier waarop dat alles het bord ondersteunt. Showw is de symbiose van twee gepassioneerde creatievelingen.’
Uijttewaal in Breda
Geëxploiteerd door broers Sven (chef) en Lars (sommelier) Uijttewaal. Michelin schrijft: ‘Tijdloos design en een smaakvolle mix van warme kleuren creëren een prettige sfeer. Hun keuken is fris en up-to-date, zoals hun signatuuramuse bewijst, een ode aan hun grootvader die een augurkenbedrijf had. De mooie wijnkaart, met heel wat opties per glas, verdient eveneens uw aandacht.’
Vannu in Bavel
‘Plant based, zero waste, oude technieken als fermenteren en pekelen: het zijn termen die steeds meer horen bij de keuken van nu’, aldus Michelin. ‘Restaurant Vannu mixt al die duurzame elementen in een meergangenmenu, waarin Gijs Kemmeren zijn creativiteit laat spreken. Zijn keuken is bewerkt en speels. Intrigerend.’
De begeleidende natuurwijnen en sappen benadrukken in de ogen van de gids de visie van deze zaak. ‘Het intieme Vannu laat niemand onberoerd.’
Reverie in Veldhoven
Het restaurant van vrienden Luca en Stuart, die een passie delen. Michelin: ‘Ze maken hun droom waar in dit strak, intiem en eerder minimalistisch restaurant. De bonsai in het midden van de zaal is een knipoog naar de aandacht voor het oosten. De chefs bieden zowel een Reverie als Indonesisch menu aan. Ze mixen hun Franse basis graag met de zoetigheid en kruidigheid van het oosten.’
Te Koop in Tilburg
De chef houdt van wereldse smaakmakers, heeft oog voor vegetariërs en bundelt dat alles in een aantrekkelijk keuzemenu dat u zelf samenstelt uit de kaart. Was getekend: Michelin! ‘Wij zijn alvast verkocht!’ Ook een van de vijftien nieuwe Bib Gourmand-eetgelegenheden.
The Church in Arnhem
Het verleden van deze voormalige Lutherse kerk is mooi bewaard gebleven in dit restaurant. Met dank aan de glas-in-loodramen, de sculpturen en de oude bankjes. ‘De combinatie met moderne luxe, zoals de open keuken waaraan u kan tafelen, is zeer geslaagd. In de nok van de kerk wachten enkele kamers voor een zachte nacht. Maar laat u eerst verrassen door Bart Leussink, een chef die creatief kookt en lef heeft.’
Lees ook: Selfmade man Bart Leussink: ‘Ik ga lekker op The Church in Arnhem’
Troef in Amsterdam
Michelin schrijft: ‘Een bistro met een zekere nostalgische charme die maar blijft bruisen, een volledig à-la-carteaanbod, maar ook een chef die zijn enthousiasme weet over te brengen op zijn team en de gasten: de troeven van deze zaak laten geen enkele lekkerbek onberoerd. En dan hebben we nog niet gesproken over de bij momenten creatieve aanpak van de Franse bereidingen. Troef, dat is Amsterdam op z’n puurst.!
Wielinga in Leiden
Nieuw in de gids én ook nog eens direct met een Bib Gourmand. ‘Chef De Vries heeft de klassieke keuken goed onder de knie’, aldus Michelin. ‘Dit is generositeit waarvoor je terugkomt, gebundeld in een ijzersterk keuzemenu en mooie kaart. Check zeker de wijnkaart, die vakkundig is samengesteld.’
Benieuwd naar de volledige mening van Michelin? Lees dan hier het artikel op de website van de culinaire gids.
Lees ook:
Vijftien nieuwe restaurants bekroond met Bib Gourmand
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.