Nieuws

Leukste bubbels van Nederlandse bodem

Nederlandse wijnmakers proberen zich steeds vaker te onderscheiden. Bijvoorbeeld met mousserende wijnen. Omdat het bij ons champagnemaand is, hebben wij de leukste bubbels van eigen bodem op een rij gezet.

De Nederlandse wijnbouw zit al jaren in de lift. Naast wit schurkt nu ook rood tegen internationale waardering aan. Wijnboeren weten maar al te goed dat ze iets bijzonders moeten doen om zich te onderscheiden.

De laatste tijd zie je steeds vaker dat mousserende wijnen in opkomst zijn. Eerst als probeersel, maar als blijkt dat het ‘best wel smaakt’ wordt er serieus werkt van gemaakt. Met als gevolgd prachtige bubbels die juist in deze feestmaand niet op de eettafel mogen ontbreken.

ChefsFriends.nl dook in de Nederlandse wijnbouw en ontdekte een prachtige Hollandse bubbels. Een overzicht in willekeurige volgorde.

Sueterie Sprankel van Wijngaard Hof van Twente
Deze mousserende wijn is met traditionele flesvergisting gemaakt van de Riesèldruif, een Zwitserse kruising. De Sueterie Sprankel heeft 10 maanden gelegen en is fris en fruitig, met een elegante mousse. Staat internationaal in de kijker.
www.twentewijn.nl

Hoeve Nekum Brut van Hoeve Nekum
Misschien wel de beste bubbel van Limburg, de Hoeve Nekum Brut 12,5 procent. Gemaakt volgens de methode traditionelle blend. Een topbubbel uit Jekerdal, niet ver van Maastricht. Leuk weetje: de Rieslingwijnen uit 1999 werden geschonken op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Maxima.
www.hoevenekum.nl

Pinot Brut van Wijngoed Thorn
Ook alweer zo’n kanjer uit Limburg, deze Pinot Brut van Wijngoed Thorn in het ‘witte stadje’ Thorn niet ver van Roermond. Doet volgens kenners niets onder voor een goede cava of crement. Dus een ideale reden om de komende dagen een bubbel van Hollandse bodem aan te schaffen.


 www.wijngoed-thorn.nl

Brut de Zélande van De Kleine Schorre
Als er lijstjes worden gemaakt over goede Nederlandse wijnen dat mag De Kleine Schorre niet ontbreken. Daar op Schouwen Duiveland – gekscherend ook wel Schouwen Druiveland genoemd – wordt de Brut de Zélande – Crémant de Kleine Schorre gemaakt. Gemaakt op basis van de druifsoorten Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner. Resultaat: ‘Frisse geuren en een fijne mouse’.
www.dekleineschorre.nl

 Cuvee XII van Apostelhoeve
Een mousserende topper uit 2014. Afkomstig van de mergelgrond rond Maastricht. Een mineralige brut van riesling, pinot gris en auxerrois. De wijn heeft een rijke geur van bloesem en tropisch fruit, en nog iets weg van noten en amandel. Veel verfijning en verfrissing door de levendige zuren. Doet het niet alleen goed als aperitief, maar ook goed bij schaaldieren.
www.apostelhoeve.nl

Over Nederlandse wijnbouwVorig artikel

Foto’s restaurant Jamie Oliver’s Diner in Rotterdam

Volgend artikel

Innovatie op hoog niveau bij UMAMI by Han in Amsterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.