Blog

Lekker eten met vriendenclub Chaîne des Rôtisseurs

Bij uit eten gaan, gaat het om veel meer dan alleen smaken en texturen. Samen eten is een sociale bezigheid die mensen verbindt en verblijdt. Chaîne des Rôtisseurs begrijpt dat en houdt maandelijks diners of lunches bij sterwaardige restaurants.

Stel. Je wilt op niveau eten met een groep interessante mensen die dezelfde passie voor eten hebben, dan is ‘de Chaîne’ een boeiend initiatief. Maandelijks komen smulpapen uit heel het land samen in een restaurant op niveau, om er gezamenlijk te genieten van een gastronomisch diner of lunch.

Chaîne des Rôtisseurs is een internationale organisatie met meer dan 25.000 leden wereldwijd. De van oorsprong Franse vereniging is sinds de jaren 50 van de vorige eeuw in ons land actief onder de officiële naam Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Bailliages des Pays-Bas.

Sterwaardig restaurant
Het leuke is dat je als lid zelf niets hoeft te organiseren. Een sterwaardig restaurant wordt voor jou gereserveerd en het spannende menu wordt vooraf afgestemd met de chef-kok en tegen een aantrekkelijk tarief van rond de 100 euro aangeboden. Het gaat altijd om een all-inprijs, zodat je vooraf weet wat het kost. Je zit in wisselende samenstelling aan tafel en ontmoet allerlei verschillende mensen.

Chaîne des Rôtisseurs werkt met een lidmaatschap, waarbij er twee mogelijkheden zijn. Als consument slash foodie kun je lid worden, maar ook restaurants kunnen uitgenodigd worden zich als professional aan te sluiten. Leden van Chaîne schuiven aan tafel aan in tenue de ville of in Black Tie, afhankelijk van evenement en locatie.

Affiniteit met wijn en spijs
‘Leden zijn mensen die affiniteit hebben met wijn en spijs. We gaan voor een vijfgangenmenu met aperitief, amuse, wijn-waterarrangement en koffie. Omdat we allemaal van gastronomie en culinaire cultuur houden, ontstaan aan tafel mooie gesprekken over gerechten en wijnen, maar ook over andere onderwerpen’, aldus Piet van den Bosch van Chaîne des Rôtisseurs.

Naast maandelijks eten in een restaurant vindt om het jaar een groot meerdaags evenement plaats, een Grand Chapitre, waarbij er extra activiteiten zijn en waaraan leden van over de hele wereld deelnemen. Daarnaast geeft het lidmaatschap mogelijkheden om in het buitenland aan te schuiven bij initiatieven en evenementen.

Uitstekende connecties
‘Mijn schoonvader was al sinds de jaren 70 lid van de Chaîne’, vertelt trots lid Cressida Esmann-Hakvoort. ‘Dankzij de enthousiaste verhalen van mijn schoonouders besloten wij 15 jaar geleden zelf lid te worden. Wij genieten van de heerlijke lunches en diners en ook van de vriendschappen die zijn ontstaan. We komen op plaatsen die we zelf niet zouden hebben ontdekt en hoewel we ook graag privé een restaurant bezoeken heeft een lunch of diner met de Chaîne echt een meerwaarde door het samen met anderen te genieten van het culinair gebodene en van het gezelschap van elkaar. En dat voor een heel schappelijke prijs.’

Cressida vervolgt: ‘We bezoeken jaarlijks samen met een twintigtal reislustige leden een internationaal Grand Chapitre. Dankzij de uitstekende connecties van de professionele leden hebben we heel bijzondere plaatsen bezocht, zo genoten we van een lunch in The House of Lords in Londen, dineerden we in de orangerie van Schloss Schönbrunn in Wenen en overnachtten we aan de Canal Grande in Venetië.’

Een lidmaatschap bij Chaîne des Rôtisseurs kost 140 euro per jaar. Lid worden kan via de website www.chainedesrotisseurs.nl.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Chaîne des Rôtisseurs, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over deze leuke eetvereniging kun je terecht op www.chainedesrotisseurs.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De favoriete restaurants in Overijssel van Lars van Galen

Volgend artikel

Chef2Chef: Jim en Mike Cornelissen van Restaurant Rijnzicht

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.