La Belle Source bij Landgoed Groot Warnsborn is een fijn culinair adres
Wie denkt dat je voor goede, culinaire gerechten alleen in restaurants moet zijn, heeft het mis. Bij Landgoed Groot Warnsborn wordt verrassend goed gekookt, en dat 7 dagen in de week. Maar er is meer. Er is ook nog die fantastisch entourage in die fantastische bosrijke omgeving.
De weg ernaartoe is al een beleving. In de vroege avond rijd ik in de schemering richting Schaarsbergen, een villadorp net ten noorden van Arnhem gelegen in het groen. De laatste paar honderd meter zijn glooiend door het bos. Na een scherpe bocht naar rechts doemt het statige witte pand van Hotel Groot Warnsborn op.
Op nog geen 4 kilometer van het drukke centrum van Arnhem bevindt zich een oase van rust. Wie wil wandelen, kan rondom Groot Warnsborn zijn of haar hart ophalen. In het ruime bos achter het hotel liggen tal van wandelpaden en ook ruiters en mountainbikers kunnen hun hart hier ophalen.
La Belle Source
Maar ik kom voor een diner. Geen uitgebreide deze keer. Het is dinsdagavond en ik heb een afspraak met een oud schoolkameraad. Vorkje prikken en bijkletsen over zakelijke casussen, talentontwikkeling, podcastproducties en andere niet-culinaire zaken. Ik zal je er niet mee vermoeien.
Wat bij binnenkomst direct opvalt is, dat La Belle Source goed gevuld is. Het relaxt ogend restaurant bevindt zich aan de voorzijde van het hotel met zicht op het terras en de fraaie, filmrijke oprijlaan. De tafels zijn ruim en de stoelen heerlijk zacht.
Chef-kok Luuk van Rennes
Maître d’hotel is Gjalt de Vries, zoon van eigenaar Lammert de Vries en – zo lees ik – op internet bestempeld als aanstormend talent. De chef-kok is Luuk van Rennes, die vanuit een open keuken met zijn team geconcentreerd en ontspannen werkt aan mooie gerechten.
De eerste amuse is een kroepoek met venkelzaad en een mayonaise op basis van zuurkool en uitgebakken spek. De tweede amuse is een muffin op basis van ui en kaas, met een mayonaise van ham en een krokant van parmezaan. De amuses tonen de creativiteit van de keuken van La Belle Source.
Landgoed Groot Warnsborn kent een rijke geschiedenis. Belangrijk moment is dat het hotel na de oorlog als onderdeel van het Marschall-plan in 1950 wordt gerealiseerd. De huidige eigenaren, Sjoukje en Lammert de Vries, komen in 1989 over uit Friesland en nemen het bedrijf enkele jaren later over. Wat volgt, is een sterke bloei als gevolg van investeringen en verbouwingen.
We maken ons op voor het eerste gerecht. Dat is corvina, gegaard in rookolie en citrus, za’atar, laoskrokant en gembermayonaise. De vis heeft iets weg van zeebaars, maar kenmerkt zich door wit en zacht visvlees. De za’atar, een kruidenmengels uit het Midden-Oosten, zorgt voor een verrassend en smaakvol gerecht. De toon is gezet!
De Oranjerie
Als we kijken naar het huidige Landgoed Groot Warnsborn, dan zien we een veelzijdig bedrijf geschikt voor allerlei ontmoetingen en gebeurtenissen. Het hotel herbergt vijf kamertypes: Economy Room, Luxe Room, Superior Room, Junior Suite en Warnsborn Suite. Verder zijn er diverse arrangementen om te genieten van de gastvrijheid en de omgeving. Naast het hotelgebouw staat De Oranjerie, een locatie voor feesten, partijen en zakelijke bijeenkomsten.
Inmiddels op tafel het hoofdgerecht. Dat is sousvide gegaarde runderlende met daarbij gestoofde rundernek, een crème van gebarbecuede knolselderij, knolselderij gegaard in garam masala, krokante truffelaardappel, een terrine van aardappel, een poffertje van bataat met daarbovenop truffel, gele stekelzwam en een jus van verjus. Het vlees is eerlijk en afwisselend door de variatie van garing. Maar de bom is de jus van verjus. Met mijn mes schraap ik de laatste jus van het bord, zo lekker.
Naast Landgoed Groot Warnsborn is de familie De Vries sinds kort ook eigenaar van het beroemde Hotel de Wereld gelegen aan het 5 Mei Plein in Wageningen. De hotel heeft twee restaurants: Brasserie Le Monde en het bekende Restaurant O Mundo.
Tijd voor het dessert. Ook al zo’n ‘bijblijfgerecht’. Op het bord bloedsinaasappel gemarineerd in dragon, met mascarpone met vanille, gel van lychee, gel van bloedsinaasappel, gelei van gin-tonic, ijs van karnemelk en een krokant van yoghurt. De karnemelkijs beklijft, net als de vele structuren in het koude gerecht.
Het verrassingsmenu valt erg in de smaak en toont aan dat op hoog niveau wordt gekookt. De gerechten zijn royaal met oog voor veel structuren en smaken. Er wordt gekookt met de seizoen mee met oog voor producten uit de regio. En het leuke is, dit restaurant is zeven dagen in de week open.
Landgoed Groot Warnsborn ligt heerlijk verscholen in het rijksmonumentale bos, maar via de A12 is deze oase van rust ruim binnen een uur bereikbaar vanuit Utrecht. Daarmee is het een prima uitvalsbasis om het zuidelijke deel van de Veluwe te ontdekken.
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining Online, Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.