Blog

Jury prestigieuze innovatieprijs roemt foie royale

‘Foie royale is een ethisch geproduceerde culinaire sensatie’, aldus Oos Kesbeke, die met Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam het agentschap bezit en op het op de markt heeft gebracht onder de merknaam Jonnie Boer & Oos Kesbeke. Het product maakte begin dit jaar zelfs kans op een heuse innovatie-award.

Nieuwe en vernieuwde producten met nieuwe smaken, smaakcombinaties of toepassingen. Vernieuwend in de markt, verrassend voor de gast en bedrijfseconomisch interessant voor de ondernemer.

Onderscheidend
Het zijn de criteria voor een nominatie voor de Horecava Innovation Award. Een jaarlijkse prijs die in verschillende categorieën wordt uitgereikt en waarop onderscheidende producten kans maken. Na een strenge voorronden blijven de beste producten over.

Maandag 13 januari werd de prijs tijdens de grootste horecavakbeurs van Nederland in RAI Amsterdam voor de zestigste keer uitgereikt.

Vernieuwend
De foie royale was genomineerd in de categorie food & beverage. ‘We hebben niet gewonnen, maar de jury was ontzettend enthousiast’, zo laat Oos Kesbeke weten aan ChefsFriends.

‘Het product en vooral de vernieuwende werkwijze vielen dit jaar op en dat resulteerde in een nominatie voor deze prachtige prijs. We zijn er erg trots op.’

Kesbeke Fijne Tafelzuren
Oos is eigenaar van Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam en met zijn bedrijf niet alleen ‘vriend van…’ ChefsFriends, maar ook exclusief distributeur en verkoper van foie royale voor de Benelux.

‘De eenden en ganzen leven buiten op boerderijen in Duitsland en hebben een minimale ruimte van 25 m2 per dier. Daardoor leven ze in alle vrijheid. Ze worden niet onderworpen aan vleugels knippen of bek knippen, en worden op natuurlijke wijze gevoed. De Duitse wet verbiedt het gedwongen voederen.’

Foie royale Jonnie Boer en Oos Kesbeke
Foto: Jan Bartelsman

Foie gras
Het product is het resultaat van een samenwerking van pluimveehandelaar Joeri Groot met het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie. Hij ziet met eigen ogen hoe het er in de praktijk aan kan toegaan en constateert dat het anders kan. Het resultaat is foie royale (de naam foie gras is beschermd).

Lever
‘Ganzen- of eendenvet wordt onder extreem hoge druk in gewone levers (van dode dieren) geperst. Door de hoge druk smelten de lever en het vet samen en is het eindproduct op eendenlever eet.’

Jonnie Boer
Inmiddels is foie royale ook voor consumenten beschikbaar, onder de merknaam Jonnie Boer & Oos Kesbeke. De driesterrenchef van restaurant De Librije in Zwolle heeft zelfs samen met zijn keukenchef Nelson Tanate een aantal gerechten ontwikkeld, waarvan de recepten te vinden zijn op de website van Kesbeke Fijne Tafelzuren.

De lancering in mei vorig jaar is ook de jury van de Horecava Innovation Award niet ontgaan. Volgens Oos waren zij vooral enthousiast over het product en de vernieuwende werkwijze. ‘We hebben dan wel niet gewonnen, maar de jury was ontzettend enthousiast.’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van foie royale, kun je terecht op Foieroyale.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Oproep: help mee ChefsFriends.nl te verbeteren!

Volgend artikel

Speciale kreeftenlunch bij De Fuik in Aalst

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.