Expertblog

De juiste kaas op het juiste moment

Expertblog – Kaas kan altijd en overal. Maar voor dat extra’s is het belangrijk om op het juiste moment de juiste kaas te serveren. Welke kaas voor welk moment?

Na alle drukte van de feestdagen volgt er een relaxed begin van het jaar. Sommige van ons gaan ontspannen in de bergen en anderen zoeken de warme winterzon op. Duidelijk is wel dat de donkere maanden zorgen voor extra gezelligheid om tafel in huis of in de diverse restaurants.

De kunst van het tafelen om kaas. Het klinkt moeilijk maar is zo eenvoudig, althans, we kunnen het zo moeilijk maken als we zelf willen. Wat is het moment, wie zijn de gasten aan tafel, is er een thema, wat wordt er gedronken? Allemaal punten die belangrijk zijn voor het samenstellen van een plateau.

Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.

Kaas als aperitief
Een ideaal moment om met heerlijke lichte, frisse kazen te werken of verkruimelde harde kaas met een fruitige ondertoon. Let bij deze selectie op de kracht, laat deze niet overheersend zijn: bijvoorbeeld een heerlijke frisse geitenkaas of verkruimelde oude Mimmolette.

Kaas als maaltijd
Gebruik hierin een mooie variatie (minimaal 5 soorten kaas: geit/romig/hard/rood/blauw) en presenteer deze in de juiste volgorde van sterkte. Serveer hierbij niet al te zware brood soorten, een heerlijke salade van vers fruit en eventueel wat fijn gesneden vleeswaren.

Natuurlijk hoor ik hier ook de gerechten te noemen zoals Raclette, Fondue, Aligot, Truffade of onze favoriet de Vacherin aux Four.

Kaas als dessert
Afhankelijke van het gezelschap of de keuze van de drank, bijzonder en veel lef tonend is één kaas te serveren, zoals bijvoorbeeld een plak lauwwarme Cantal geserveerd met een fruitige extra vergine olijfolie! Heerlijk met een minerale kruidige witte wijn met een licht zoetje. Macvin zou hier heel goed bijpassen.

Maar natuurlijk de keuze van 5 of 10 soorten geit/romig/hard/rood/blauw en dan mag het op dit moment van de maaltijd iets uitgesprokener zijn. Maar let op: niet te heftig. Kaas moet elegant en fruitig blijven. Serveer hierbij een vette droge witte wijn of een gerijpte champagne. U zult zien, u komt opgewekt van tafel.

Wie zijn de gasten?
Kijk goed naar de wensen van de gasten of waar komen ze vandaan. Probeer bijvoorbeeld een kaas uit hun land of streek te serveren. Dit brengt ook een leuk gesprek aan tafel. Waar houden ze van wat zijn ze gewend?

Leef je in en het resultaat zal verbluffend zijn. Tafelen is een kunst dus het kaasplateau samenstellen ook. En bereid je voor. Neem de kaasverhalen door. Wij hebben voor elke kaas een aparte omschrijving vaak met een leuke anekdote.

Wat is het thema?

Koken we Italiaans, Spaans, Frans of Nederlands? Moet het allemaal van een bepaalde melksoort zijn? Welk seizoen? Het zijn allemaal mogelijke inspiratiepunten om uw plateau attractief te maken.

Ik hoop dat ik zo wat tips heb mee kunnen geven om kaas nog meer te laten leven en er nog meer van te genieten op welk moment van de dag dan ook.

René Koelman

René Koelman is eigenaar van kaasspecialist Bourgondisch Lifestyle. Gevestigd in Fort Zuidwijkermeer langs het Noordzeekanaal niet ver van Amsterdam rijpen de kazen van Bourgondisch Lifestyle op een constante temperatuur.

www.bourgondischlifestyle.nlrene@bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Video: Mezger Lodges Domburg introduceert unieke wellness

Volgend artikel

Diner met wijnen van Rivetto bij restaurant O Mundo in Wageningen

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.