Jet Loos van Flore wint Nederlandse finale Bocuse d’Or
Jet Loos van restaurant Flore** in Amsterdam is samen met haar commis Rowin IJsseldijk van restaurant De Treeswijkhoeve winnaar geworden van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Zij vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale in maart 2026.
Vier teams hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd die gehouden werd tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De teams zijn beoordeeld door een vakjury, gevormd door 4 SVH Meesterkoks en 2 topchefs onder leiding van de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland François Geurds van FG Restaurant** en Franky’s Grill in Rotterdam.
De prijs voor beste commis ging naar ook al naar het team van Jet Loos, namelijk naar haar commis Rowin IJsseldijk. Hij kreeg de prijs volgens de jury omdat hij op opmerkelijke wijze presenteerde. De prijs voor beste plant-based gerecht ging naar Mark Captein van Orangerie de Pol in Doetinchem. Zijn plant-based gerecht had volgens jury-lid Stefan van Sprang van Aan de Poel** een mooie gelaagdheid in smaak.
Jet Loos grote winnaar
De prijs voor beste vleesgerecht ging naar Jos van der Noll van Le Nord in Bilthoven. Zijn vleesgerecht was gewoonweg de lekkerste van alle vleesgerechten en uitmuntend gepresenteerd.
Jet Loos is de grote winnaar van Bocuse d’Or geworden omdat zij met haar commis de meest verfijnde uitwerking van gerechten wist te presenteren aan de jury. Zowel in smaak als presentatie waren zij overall de beste, waarbij in het bijzonder de afwerking van alle losse elementen. Loos heeft laten zien dat zij over alle vereiste kennis en vaardigheden beschikt die van een topchef in een wedstrijd zoals deze wordt gevraagd.
Loos, die haar weg naar de top gestart is met de opleiding aan de Sterklas in Amsterdam, heeft al grote wedstrijden gekookt, waaronder World’s Best Young Chef. Na haar studie heeft zij in diverse topzaken gewerkt in Nederland en Noorwegen.
De vier finalisten hadden de opdracht een vlees- en een plant-based gerecht te bereiden. Zoals ook gebruikelijk is tijdens de Europese – en de wereldfinale, kregen de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd. De opdracht die de finalisten moesten uitvoeren had een grote mate van vrijheid en creativiteit. Het volledig plant-based voorgerecht moest met tenminste 2 garnituren en een saus of dressing geserveerd worden. Het mocht warm of koud, naar eigen invulling. Het vleesgerecht moest gepresenteerd worden op schaal en bestond uit een showstuk gebaseerd op kalfsvlees: haas, tong, wang en zwezerik.
Volledige uitslag
Winnaar: Jet Loos (Flore** Amsterdam) en Rowin IJsseldijk (De Treeswijkhoeve**)
Nummer 2: Jos van der Noll (Le Nord, Bilthoven) en Mats Blankestein
Nummer 3: Mark Captein en Kay Gosselink (Orangerie de Poll Doetinchem)
Beste Vleesgerecht: Jos van der Noll en Mats Blankestein (Le Nord Bilthoven)
Beste Plant-based gerecht: Mark Captein en Kay Gosselink (Orangerie de Poll Doetinchem)
Hygiëneprijs: Jos van der Noll en Mats Blankestein (Le Nord Bilthoven)
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green, Nederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.