Nieuws

Jeroen de Zeeuw start restaurant De Zeeuw in Haarlem

Intiem en zonder opsmuk, maar met onvervalste kwaliteit op het bord, oog voor presentatie en een sensationele smaakbeleving. Dat is in de kern van waar het nieuwe restaurant De Zeeuw voor staat. Een no-nonsens zaak van no-nonsens-chef Jeroen de Zeeuw die al de nodige culinaire kilometers op niveau maakte, maar nu voor het eerst volledig zelfstandig en op de eigen wijze die bij hem past.

‘Laten we nou eens ophouden om van uit-eten-gaan een stijve bedoening te maken’, zegt Jeroen de Zeeuw over de sfeer die zijn restaurant moet uitstralen.

‘Geen jasjedasje dus per se, maar informeel, toegankelijk en gastvrij. Ondertussen zorg ik wél voor iets moois op tafel. Ambitieus? Ja! Pretentieus? Nee hoor! Ik wil laten zien dat dat kan.’

Het restaurant van De Zeeuw bevindt zich aan de Haarlemse Nassaustraat en ademt de sfeer van een zaakje in het Parijse Saint-Germain of Le Marais, zo’n verscholen etablissement in een van de straatjes rond de Antwerpse OLV-kathedraal of de Brusselse Markt.

Rock & roll op het bord
De Zeeuw: ‘Qua keuken passen de gerechten in de bistronomie-gedachte: een informele, misschien wat stoerdere aanpak van de Franse keukentraditie met ruimte voor allerlei invloeden, maar zeker ook gastronomisch. Een beetje rock & roll op het bord, maar absoluut met behoud van kwaliteit en vakmanschap. Dat past bij mij. Mijn keuken kenmerkt zich door verteerbaarheid, zowel in de gerechten als in de wijnen. Daarnaast werken we bijvoorbeeld alleen met vis uit de Noordzee en hechten we waarde aan duurzaamheid en seizoen. Ik ga dit nog verder uitdiepen om mezelf uit te dagen’.

Gefermenteerde groentesappen
De Zeeuw gaat werken met een vast menu dat regelmatig wisselt naar gelang het seizoen en de aanvoer van leveranciers. De Zeeuw: ‘Gerechten die zeker op de kaart komen zijn onder meer mijn bouillabaisse, een goede ceviche en de steak tartaar met piccalilly-sorbet en gepoft spek. Elk product en gerecht heeft altijd zijn verhaal. Maar er zal ook aandacht zijn voor goede vegetarische gerechten zoals mijn cannellono van pompoen met grapefruit en zuring. Uiteraard hoef je je geen zorgen te maken over de wijnen, maar we gaan ook werken met verrassend lekkere soms gefermenteerde groentesappen voor als je alcoholvrij de avond in wilt’.

Inspiratietafel
De Zeeuw zal plaats bieden aan ongeveer dertig couverts en er is zitruimte aan de bar, de inspiratietafel. Aan deze tafel eet je “carte blanche” en wordt je geïnspireerd, en verrast met zowel wijn als spijs. De kaart is net zo toegankelijk geprijsd als het concept.

‘Wie wil kan tussen de drie en zes gangen kiezen voor prijzen beginnend bij 35 euro voor drie gangen en 60 euro voor het volledige verwenprogramma van zes gangen. Daarnaast zullen er ook een aantal kleine snacks en hammen op de kaart komen om de avond goed mee te beginnen.’

Gedeeltelijke open keuken
Volgens Jeroen komt in deze eigen zaak met gedeeltelijke open keuken al het goede van de achterliggende jaren bij elkaar in een geheel eigen sfeer met aandacht voor details en met prettige muziek.

Restaurant De Zeeuw gaat begin december open voor diner, voorlopig van dinsdag tot en met zaterdag, vanaf 18.00. De keuken is geopend tot 21.30. Regelmatig zullen er op de zondagen lunches en andere leuke evenementen plaatsvinden.

Vorig artikel

Rik van de Laar (ex-De Librije) start eigen restaurant

Volgend artikel

Sander Bierenbroodspot brengt Amsterdam naar binnen bij Bluespoon

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.