Hoe worden IPA-bieren gemaakt
Advertorial – Indian Pale Ales, ook wel IPA-bieren genoemd, zijn bij bierliefhebbers enorm populair door hun smaak en aroma. Deze bieren hebben een hoog hopgehalte, waardoor ze een bittere en aromatische smaak hebben. In dit artikel lees je hoe ze worden gemaakt.
We kunnen de oorsprong van IPA-bieren vinden in de tijd van de Britse kolonisatie in India. Destijds wilden ze het bier langer houdbaar maken voor tijdens de lange zeereizen, daarom werd er extra hop aan toegevoegd. Dit resulteerde in een bier, dat een kenmerkende bitterheid heeft die door velen vandaag de dag nog steeds wordt gewaardeerd.
De ingrediënten van IPA-bieren
IPA-bieren bestaan in de basis uit vier hoofdingrediënten, namelijk water, mout, hop en gist. Zij zijn allemaal belangrijk voor de smaak en het aroma van het bier.
Water: de kwaliteit van het water heeft veel invloed op hoe het bier smaakt. Meestal wordt voor IPA-bieren zacht water gebruikt, waardoor de hoparoma’s beter tot hun recht komen.
Mout: om de suiker die voor de fermentatie nodig is te leveren, wordt mout gebruikt. Meestal wordt lichte mout gebruikt voor IPA bieren, zodat de hoparoma’s niet overheerst worden.
Hop: toch wel het belangrijkste ingrediënt in IPA-bieren is hop. Dit geeft de bitterheid en het aroma.
Gist: door gist worden de suikers uit de mout in alcohol en koolzuur omgezet. Vaak wordt voor IPA-bieren een gist gebruikt die weinig invloed heft op de smaak. Op die manier kunnen de hoparoma’s de boventoon voeren.
Het brouwproces
Het brouwproces van IPA-bieren kun je vergelijken met dat van andere bieren. Er zijn echter wel een paar stappen specifiek voor IPA’s.
Mouten: eerst wordt de mout gemalen en met heet water gemengd. Dit proces noemen we maischen en het zorgt ervoor dat de suikers uit de mout worden geëxtraheerd.
Koken: een suikerrijke vloeistof die wort heet, wordt gekookt en hop wordt toegevoegd. Meestal wordt bij IPA-bieren tijdens het koken meerdere keren hop toegevoegd, zodat verschillende lagen van bitterheid ontstaan.
Fermentatie: het wort wordt na het koken afgekoeld en naar een fermentatietank overgebracht. Het gist wordt hier toegevoegd, waarna de fermentatie begint. Hierbij worden de suikers in alcohol en koolzuur omgezet.
Drooghoppen: dit is een unieke stap voor IPA-bieren. Het betekent dat tijdens de fermentatie extra hop wordt toegevoegd. Dit geeft het bier een intens hoparoma, zonder dat het bitter wordt.
Controleren en bottelen: het bier wordt na de fermentatie geconditioneerd. Dit betekent dat het een tijdje wordt bewaard, zodat de smaken kunnen ontwikkelen. Hierna wordt het bier gefilterd en vervolgens gebotteld.
Proef en geniet
Het proeven van IPA-bieren is natuurlijk het leukste (en het lekkerste). Je kunt familie en vrienden uitnodigen voor een bierproeverij en samen de verschillende smaken uitproberen. Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens bij Dare to Drink Different, zij hebben veel verschillende smaken IPA-bier, dus je kunt genoeg proberen en proeven. Geniet ervan!