Blog

Hoe ‘vliegen over zeebodem’ visserij duurzamer maakt

Flyshootvisserij is een innovatieve en duurzame vangstmethode, die in toenemende mate wordt toegepast vanwege de voordelen voor zowel de visser als het milieu. Waarom dit de visserij duurzamer maakt en hoe het specifiek wordt ingezet bij het vangen van zeebrasem, makreel en sardines.

Flyshoot, ook bekend als Deense ringzegen, is een methode waarbij een lang, rechthoekig net in een cirkelvormige beweging wordt uitgezet om een school vissen te omsingelen.

Het proces begint met het uitzetten van lange lijnen (warpen), die aan beide uiteinden van het net zijn bevestigd. Het schip vaart een halve cirkel, waarbij het net in het water wordt uitgezet. Vervolgens worden de warpen langzaam naar elkaar toe getrokken, waardoor het net sluit en de vis wordt gevangen.

De flyshootvisserij draait op volle toeren! Dagelijks, met uitzondering van dinsdag, was er de afgelopen twee weken altijd wel een flyshooter op de mijn. Dit betekent dat we volop kunnen genieten van verse vangst zoals mul, zeehaan en makreel. Deze vissoorten worden direct van de zee naar onze winkel gebracht, zodat jij altijd kunt rekenen op de meest verse vis.

Vissoorten

Zeehaan (rode poon)
Zeehaan, ook wel rode poon genoemd, is een bodemvis die vaak in ondiepe wateren wordt gevonden. Flyshoot is effectief voor het vangen van zeehaan, omdat het net langzaam wordt gesloten waardoor de vis weinig stress ondervindt en de kwaliteit van de vangst hoog blijft.

Makreel
Makreel is een pelagische vissoort, dit betekent dat de vis op afstand leeft van de kust én van de zeebodem. Pelagische vissoorten leven in open zee.

De flyshoot-methode is bijzonder geschikt voor makreel, omdat de netten de scholen kunnen omsingelen zonder de zeebodem te verstoren. Dit zorgt voor een efficiënte en schone vangst.

Sardines
Sardines zijn tevens pelagische vissen die zich in grote scholen bewegen. Flyshoot is effectief voor sardines vanwege de mogelijkheid om snel een groot volume vis te vangen zonder veel bijvangst. De methode zorgt ervoor dat de vissen minder beschadigd raken, wat belangrijk is voor de marktkwaliteit.

Mul
Mul is een populaire vissoort die vaak in ondiepe kustwateren wordt aangetroffen. Flyshoot is zeer geschikt voor het vangen van mul, omdat het net de vis effectief kan omsingelen zonder de bodem te verstoren. Dit resulteert in een hogere kwaliteit vangst en minimaliseert de ecologische impact.

Voordelen van flyshoot

In de wereld van de visserij is steeds meer aandacht voor duurzame praktijken die de impact op het mariene ecosysteem verminderen. Een van deze innovaties is het gebruik van flyshoot, een vangstmethode die aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van traditionele bodemtrawlers.

Flyshoot onderscheidt zich doordat het net niet over de zeebodem sleept, maar zweeft. Deze eigenschap resulteert in een aanzienlijk lagere impact op de zeebodem in vergelijking met traditionele bodemtrawlers. Hierdoor wordt de verstoring van het bodemleven geminimaliseerd, wat bijdraagt aan het behoud van het delicate mariene ecosysteem.

Efficiënt

Naast de lagere impact op de zeebodem biedt flyshoot ook voordelen op het gebied van efficiëntie en selectiviteit. De vangstmethode heeft minder brandstof nodig, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot per kilogram gevangen vis.

Dit draagt ​​bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de visserijactiviteiten en past binnen de bredere inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Selectief

Bovendien maakt flyshoot het mogelijk om gerichter te vissen, waardoor er minder bijvangst is en minder schade wordt toegebracht aan het ecosysteem.

Door de nauwkeurige controle over het vangstproces kunnen vissers selectiever zijn in het zich richten van specifieke vissoorten, waardoor ongewenste bijvangst tot een minimum wordt beperkt.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Schmidt Zeevis, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor bestellingen kun je terecht op de website van de Rotterdamse visspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Foto’s: zo ziet Restobar Vista in Rotterdam eruit

Volgend artikel

Kruiden in de Nederlandse keuken

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.