Advertorial

Hobbykok Alice: ‘Volgende Cooqing met Herman den Blijker’

Advertorial – Alice Mangnus verzorgde op verzoek van haar werkgever het kerstdiner voor haar collega’s. In restaurant De Ruyterhof Rijsbergen. Met dank aan Cooqing. Ze wil er snel nog één doen. Met Herman den Blijker. ‘Ik heb geen specifieke opmaak, maar gasten proeven wel dat het met liefde is bereid.’

Alice kent het klappen van de zweep. Ze heeft een verleden in de professionele keuken, maar moest daarmee noodgedwongen stoppen. Koken is echter nog steeds haar grootse hobby.

Kerstdiner
Uiteraard antwoordde ze positief toen haar werkgever Schiesser vroeg of ze wilde meehelpen met het bereiden van het kerstdiner.

Wat volgde was een Cooqing in De Ruyterhof in Rijsbergen. In een professionele keuken onder leiding van een professionele chef-kok serveerde ze collega’s een smakelijk menu.

Herman den Blijker
Wat haar betreft is haar volgende Cooqing met Herman den Blijker. ‘Helpen met het maken van zijn beroemde bouillabaisse. En proeven!’

Wanneer ben je begonnen met fanatiek hobbykoken?
‘Het is eigenlijk mijn beroep geweest. Vanwege versleten knieën heb ik moeten stoppen met het heerlijke vak. Koken is nog steeds mijn grootste hobby. Heerlijk genieten achter mijn Falcon-fornuis en de lekkerste gerechten uitproberen. Soms zet ik alles van tevoren klaar, maar als we maar met zijn vieren zijn dan regel ik het meestal à la minute. Ik kook uitgebreid. Mijn keuken is niet zo groot, dus dat betekent dat er overal spullen staan. Ik vind het gezellig als mijn gasten bij mij in de keuken staan. Lekker kletsen onder het genot van een aperitief.’

Welke keuken heeft jouw voorkeur en waarom?
‘Ik ben fan van de Franse keuken. Deze heeft een goede basis, waar je heel variaties op kunt maken.’

Hoe ziet jouw favoriete thuis gekookte menu eruit?
‘Ik kook meestal vier of meer gangen, lekker de hele avond tafelen. We beginnen met een garnalencocktailtje met avocado en sinaasappel, een garnalenspiesje en een garnalenkroketje. Dat laat ik volgen door kervelsoep met amandelschaafsel. Het hoofdgerecht is een hertenbiefstukje met cranberry-portsaus, pastinaakpuree en gestoofde rode kool. Voor het dessert een kaasplankje met truffelhoning. Op dat plankje bijvoorbeeld Neufchatel, harde kaas, Munster en Stilton. We eindigen met een syllabub met Limoncello en lemon curd.’

Met welke bekende kok zou jij graag willen koken en waarom?
‘Herman den Blijker. Hij werkt met mooie producten en weet er ook veel van. Bovendien lijkt het me een gezelligheidsmens. Na de kennismaking gaan we de keuken in, waar ik hopelijk mag helpen met het maken van zijn beroemde bouillabaisse. En uiteraard ga ik die ook proeven. Hij laat me nog wat mooie recepten zien en ik krijg tips voor thuis. Daarna gaan we bijpassende wijnen proeven en hebben we het nog heel gezellig met allerlei kookanekdotes.’

Wat is er zo leuk aan Cooqing en hoe ziet jouw ultieme Cooqing-avond eruit?
‘Het mogen werken in een professionele keuken en dan gerechten doorgeven met een echte keukenbrigade, dat is fantastisch! Ik heb een verleden in de professionele keuken, maar heb nog veel van de Cooqing opgestoken. Er werd gekookt op inductie, dat had ik nog niet eerder gedaan. Wat ik ook heb geleerd: forel pekelen met veel verse kruiden. En uiteraard enkele nieuwe combinaties. Mijn ideale avond is avondvullend. Familie en vrienden verwennen met een heerlijk menu. Aperitiefje en amuses om mee te starten. Daarna aan tafel, waar een tafelgoochelaar de gasten vermaakt. Het menu bestaat uit meerdere gangen in kleinere porties. Sommige gerechten bereid ik aan tafel. Ik heb geen specifieke opmaak van de borden, maar ze proeven wel dat ik het met liefde voor ze heb bereid.’

Hoe belangrijk is het om voor vrienden te koken?
‘Dat is heel belangrijk. Uitpakken met toffe gerechten en een mooie fles wijn erbij. Daar kan ik enorm van genieten.’

Wat is jouw favoriete keukengadget?
‘De staafmixer. Al je soepen en sauzen mooi glad.’

Wil jij ook een lunch of diner verzorgen in jouw favoriete restaurant en met jouw favoriete chef, schrijf je dan in als hobbykok op www.cooqing.nl.

Vorig artikel

Van der Valk Hotel Eindhoven start met 040 Seats & Offices

Volgend artikel

Blog Bij Jef: ‘Bouwproject opgeleverd, in voorjaar helemaal klaar’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.