Blog

Het leven is goed bij FG Food Labs in Rotterdam

Het leven moet je vieren! En als je voor dat vieren een extra reden hebt, wat doe je dan? Juist! Goed eten en goed drinken! Rik doet dat met zijn partner. Bij FG Food Labs van François Geurds vieren ze op een vrijdagavond in mei de tweede verjaardag van hun huwelijk.

Sinds dat huwelijk hebben François Geurds en FG Food Labs een speciale plek in onze harten. Met de mensen die ons het meest dierbaar zijn, genoten we er van een fantastisch diner.

Michelin
Als je trouwdag dan weer daar is, dan heb je dus een goede reden om de met een Michelinster bekroonde eetgelegenheid opnieuw te bezoeken.

Dat we aftrappen met bubbels, is door bovenstaande ook direct verklaard. Het aperitief komt in het gezelschap van een envelop met daarin een felicitatiekaart van François en zijn team. Merci!

Verrassingsmenu
We kiezen voor het verrassingsmenu van vijf gangen, dat wordt voorafgegaan door een aantal amuses. Een daarvan is de canelé van eendenlever, en die is lekker! De eerste glimlach is dus direct daar.

Amuses
De tweede amuse is de KFC, de Korean Fried Cauliflower. Inclusief stokjes. Over smaak valt volgens het gezegde dan wel niet te twisten, maar deze KFC wint het voor ons van die andere.

Tussendoor smikkelen we van de parmezaan met maanzaad, die bij binnenkomst al op tafel staat.

Het leidt tot enige vorm van ‘rotzooi’ op onze tafel, maar dat is voor rekening van François en zijn medewerkers. Hadden ze het maar niet zo smakelijk moeten maken.

Eten als herinnering
Goed eten en goed drinken is niet alleen heel erg leuk, het is ook een manier om herinneringen te maken. Een herinnering aan dat ene waanzinnige gerecht, of aan de reden voor het bezoek aan het restaurant.

François Geurds
Bij FG Food Labs komen beide deze avond samen. We zijn allebei fan van de keuken van François en hebben hier, zoals je zult begrijpen, één van onze mooiste herinneringen samen.

Voor we het weten, hebben we het over die bijzondere dag twee jaar terug, Hoe de inrichting was, wie op welke plek zat en wat er op het menu stond.

Oester
Het verrassingsdiner start met oester. In een de schelp met yuzu en in een soep. We hebben ervoor gekozen om geen wijnarrangement te bestellen, maar de champagne die nog in het glas zit, doet het er meer dan prima bij.

De oester staat zijn plaats af aan de paling, die gerookt wordt geserveerd en op het bord wordt bijgestaan door topinamboer, haringkuit en een eidooier. Een mooie mix van smaken komt samen bij iedere hap. Gaaf!

Nitro Cocktail
Wie bekend is met François, weet dat ’ie voorbij komt: de Nitro Cocktail. We krijgen een bakje met droge kruiden geserveerd en moeten aan het werk. Zolang de toegevoegde stikstof rookt, blijven wij de vijzel ronddraaien.

Er wordt yoghurtijs toegevoegd en dat draaien we door de kruiden, zodat het ijs een ‘groene kleur’ krijgt.

Uit de keuken komt een tweede gerecht, dat warm is. In dit bakje zoete aardappel, bundelzwam en tofu. ‘Om en om een hapje nemen’, zo klinkt het advies dat we met enthousiasme opvolgen.

Sukade
Bij het hoofdgerecht kiezen we voor een alcoholvrije cocktail. Het wordt een begeleider met gemberbier en sinaasappel. Op de borden runder rib-eye, sukade met gepofte knoflook en steak tartaar.

Gemberbier
Ik word nieuwsgierig van de keuze voor gember (en sinaasappel), en vraag me stiekem zelfs een beetje af of deze smaak niet te overheersend zal zijn.

Al snel blijkt dat ik ongelijk heb en dat deze perfect matcht bij het vlees. Gaaf als je zo kunt worden verrast door een keuze.

Kaas
We breiden ons feestelijke diner uit met een kaasplank. Ja, we doen er deze avond alles aan om ons vertrek zo lang mogelijk uit te stellen….

We genieten van een mooie selectie, waarbij ik vooral aangenaam ben verrast door de geitenkaas als afsluiter. Ik heb het nog niet (vaak) meegemaakt dat laatste kaas op een plank is gemaakt van geitenmelk.

Dessert
Afsluiten doe je met een knal en dat is wat François doet met zijn dessert. Blanc manger van amandel met ijs van boerenmelk, amarena-kers en geschaafde chocolade. Meer, meer, meer is al na de eerste hap de heersende gedachte. Echt super lekker!

FG Bonbons
Tijdens de koffie genieten we van een aantal friandises, waaronder enkele FG bonbons (ook te bestellen). Als je reden hebt voor een smakelijke avond uit, dan moet je daarvan gebruikmaken.

Jubileum
Nieuwsgierig? FG Food Labs bestaat vijf jaar en François viert dat met een tasting jubileummenu all-in van vijf gangen voor 100 euro per persoon.

Uiteraard kun je ook kiezen voor à la carte of – zoals wij hebben gedaan – het verrassingsmenu, beschikbaar vanaf vijf gangen.

FG Food Labs huisvest in de Hofbogen in Rotterdam. Goed aan te lopen vanaf het Centraal Station en met parkeerplekken voor de deur en valet parking-faciliteiten.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to Meat en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De vegetarische en veganistische alternatieven voor de burger

Volgend artikel

Video wijnproeverij Astrid Joosten en Thérèse Boer

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.