Advertorial

Haute cuisine in huis: Franse klassiekers

Advertorial – Bij het bereiden van chique gerechten denk je al snel aan professionele keukens en ervaren chef-koks. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Met de juiste ingrediënten, technieken en een beetje geduld kun je ook thuis gerechten op niveau creëren.

Of je nou wel ervaring hebt of gewoon zin hebt om je kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen, we hebben een aantal inspirerende Franse gerechten voor je verzameld. Alsof je in een Franse bistro zit, je gasten zullen onder de indruk zijn!

Als je meer gerechten als deze wilt maken, kun je voor meer inspiratie bijvoorbeeld kijken op een blog als Eatertainment.

Coquilles Saint-Jacques met truffelrisotto

Een klassiek Frans gerecht dat iedere tafel gelijk op niveau brengt, is Coquilles Saint-Jacques. Begin met het perfect bakken van verse Sint-Jakobsschelpen in boter tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.
Voor de risotto: fruit fijngehakte sjalotten in wat boter en voeg dan risottorijst toe, roer goed door tot de rijst glazig is. Blus af met witte wijn en voeg vervolgens warme groentebouillon beetje bij beetje toe, terwijl je regelmatig roert.

Als de risotto bijna gaar is, roer je er versgeraspte Parmezaanse kaas en een scheutje truffelolie doorheen. Serveer de gebakken coquilles op een bedje van truffelrisotto en garneer met wat verse peterselie en extra Parmezaanse kaas. 

Tournedos Rossini

Een ander iconisch gerecht uit de Franse keuken is tournedos Rossini. Begin met het in huis halen van kwalitatief hoogwaardig rundvlees, zoals ossenhaas.

Bak de tournedos in een hete pan met wat boter tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten en vervolgens verplaats je ze naar de oven om verder te garen tot de gewenste gaarheid. Terwijl het vlees rust, maak je de saus door sjalotjes en champignons te fruiten in dezelfde pan, te blussen met een scheutje cognac en kalfsfond toe te voegen.

Serveer de tournedos op een crouton, leg er een plakje verse ganzenlever (foie gras) op en schep de champignonsaus eroverheen. Dit gerecht is heerlijk door de combinatie van mals vlees, rijke ganzenlever en hartige saus.

Bouillabaisse van zeebaars en schelpdieren

Voor liefhebbers van vis en zeevruchten is een goed bereide bouillabaisse de perfecte manier om je gasten te imponeren. Begin met het maken van een rijke visbouillon door visgraten, groenten en kruiden langzaam te koken in water. Zeef de bouillon en zet apart.

Fruit vervolgens wat sjalotten, knoflook en tomatenpuree in olijfolie, voeg witte wijn en de visbouillon toe, en laat sudderen tot de smaken goed zijn vermengd. Voeg dan stukken verse zeebaars, garnalen, mosselen en inktvis toe en laat sudderen tot de vis gaar is en de schelpdieren open zijn gegaan.

Serveer de bouillabaisse met een scheutje rouille (een pikante saus op basis van knoflook en saffraan) en geroosterd stokbrood met rouille. Dit gerecht uit de Provence is een feest van smaak en perfect voor een dinerervaring bij jouw thuis.

Vorig artikel

De Vrienden van ChefsFriends.nl

Volgend artikel

De Augurkenkoning: ‘Jullie zijn zoals we jullie op tv zagen’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.