Nieuws

Goed slapen op bijzondere locaties

Een mooie manier om Nederland te ontdekken, is door te overnachten op bijzondere locaties. Omdat februari de ‘vakantie in eigen land’-maand is, een overzicht van opvallende slaapadressen.

Slapen in een wijnvat
Hotel De Vrouwe van Stavoren heeft twaalf wijnvaten omgebouwd tot sfeervolle kamers; acht vaten met een inhoud van 23.000 liter en vier van 15.000 liter. Ze bevatten geen wijn, maar heerlijke luxe zoals een royale zitbank, een televisie en een ligbad. Eén van de wijnvaten is zelfs voorzien van een tweepersoonsjacuzzi en een luxe infrarood-stoomcabine.

Slapen in een boomhut

Vier meter boven de grond hangend aan een boom ziet de wereld er heel anders uit. Wil je dat ervaren, dan kun je naar Buytenplaets Suydersee in Lelystad. Slapen in een geïsoleerde en afsluitbare hut van ongeveer 8 vierkante meter en een balkon-terras van ook nog eens 8 vierkante meter. Het gekwetter van de vogels krijg je er gratis bij.

Slapen in een vliegtuig
Hampshire Hotel Fitland Mill heeft een Duits marinevliegtuig omgebouwd tot hotel. Het vliegtuig bevat twee luxe suites: de Staartsuite en de Cockpicksuite, beide voorzien van onder andere een whirlpool. Heb je genoeg van al dat gevlieg, pak dan de wellnessboot op het terrein voor een fijne sauna of kruidenbad of als rustruimte.

Slapen bij de biologische boer

Diep in de Achterhoek, in het dorpje Lievelde, staat Biotel Achterhoek, een bijzondere slaaplocatie gemaakt van leem en stro. Alles is er biologisch: een biobed, een biologische keuken, een biologische kaasmakerij. Kortom, duurzaam en bewust overnachten, zullen we maar zeggen. Biotel Achterhoek telt vijf kamers met elk een eigen sfeer.

Slapen in een vuurtoren

De vuurtoren van Harlingen fungeert tegenwoordig als slaapplaats. Op de derde verdieping bevindt zich de douche, die zich kenmerkt door een ronde vorm. Een verdieping hoger is de slaapkamer met zithoek en werkblad. Via een steile trap kan het nog hoger, naar de plaats waar vroeger de lamp draaide. Nu staat er een tafel voor twee om tijdens het door de vuurtorenwachter gebrachte ontbijt te genieten van het uitzicht over de stad en de Waddenzee.

Slapen in een kraan

Een oude kraan in Amsterdam is omgebouwd tot luxe slaaplocatie. Kraanhotel Faralda heeft drie suites op 35 tot 50 meter hoogte en een panoramalounge op 10 meter hoogte. De suites hebben de namen Free Spirit, Secret en Mystique. Bovenop de kraan, op maar liefst 50 meter boven NAP, bevindt zich een verwarmd bubbelbad (40 graden Celsius!) met uitzicht over het IJ. Foto: Nichon Glerum

Slapen in een molen
In het Zeeuwse Brouwershaven op Schouwen Duiveland kun je overnachten in een monumentale korenmolen. Op de begane grond is de woonruimte, met vloerverwarming en moderne keuken en vaatwasser. Op de eerste verdieping, de zogeheten steenzolder, en de tweede verdieping, vroeger luizolder genoemd, zijn slaapkamers gemaakt. Op de derde verdieping is de originele as met het kroonwiel te bezichtigen. De kamers in de molen zijn voorzien van centrale verwarming.

Slapen in een Hobbitwoning

Wie wil slapen in een Hobbitwoning, hoeft niet naar het buitenland maar kan terecht op camping Geversduin in Castricum. Op deze Noord-Hollandse camping staat een luxe Hobbitwoning, bekleed met mos en zand. Binnen is het er behoorlijk luxe met een douche, wifi en vloerverwarming.

Slapen in een sterrenkubus

Vanuit je bed turen naar de sterrenhemel. Dat kan in een sterrenkubus, een vierkant houten huisje met een transparante koepel op het dak. Ze staan op Erfgoed Bossem in Twente. De sterrenkubus is compleet ingericht met koelkast, fornuis, waterkoker en – hoe kan het ook anders – een telescoop.

Slapen in een yurt

Een yurt is een oeroude Nomadische woonvorm afkomstig uit Mongolië. Gelukkig hoef je niet zo ver want op Texel staan meerdere yurts. In de zomer is het er door de isolatie binnen lekker koel en in het voor- en najaar lekker warm. Een houtgestookte fornuis in het midden van de yurt zorgt voor voldoende verwarming. De eigenaren van de camping, Ina en Piet, wonen zelf ook in een yurt. Dat zegt genoeg, vinden wij.

Slapen in een reddingscapsule
Jarenlang fungeerde de Saljoet als reddingscapsule voor een boot. Tegenwoordig dobbert de opvallende ronde verschijning in Gelderland, in het land van Maas en Waal. De capsule kwam in 2008 ‘aan de wal’ en is omgetoverd tot een drijvend hotel met minibar, keukentje en toilet.

Slapen onder een plaggenhut
Op kampeerterrein De Blauwe Haan in Drenthe staat een ogenschijnlijke oude plaggenhut. Maar onder de grond bevindt zich een ongekend fraai vakantieverblijf, ontworpen door kunstenaar Teun Hocks. Het is er zo luxe dat het zelfs een eigen bioscoop heeft. Het Arthouse, zoals de ondergrondse woning heet, is geschikt voor maximaal zes personen.

Slapen op een vlot
De Mini-Kon-Tiki is een vlot in Oosterend, iets ten noorden van Sneek. De drijvende hotelkamer is gemaakt op een houten vlot van 8 meter lang en 3 meter breed. Het huisje bevat keukengerei om een maaltijd te maken. Een koelkast is aanwezig op een centrale plaats.

Slapen in een kerk

In hartje Maastricht staat het Kruisherenhotel uit de collectie van hotelheer Camille Oostwegel. Een prachtig oude kerk die omgetoverd is tot luxe hotel. In de kerk bevinden zich zestig moderne hotelkamers. De hotelkamers zijn verspreid over het voormalige kloostergebouw en de poortwachterswoning. Het ontbijt vindt plaats in de entresol, in het schip van de kerk met fenomenaal uitzicht op de glas-in-loodramen.

Slapen in een gevangenis

Het lijkt in de gevangenis wel een hotel. Dat is het ook; het Librije’s Hotel in Zwolle. En wat voor een hotel. Een oude vrouwengevangenis die door Jonnie en Thérèse Boer is omgebouwd tot luxe hotel met negentien unieke kamers. De celdeuren en tralies zijn nog in het gebouw aanwezig, evenals een restaurant. Inderdaad, het driesterrenrestaurant De Librije.

Slapen in een watertoren

Aan de rand van het Vechtdal in de Overijsselse gemeente Hardenberg staat watertoren Lutten. Sinds twee jaar worden er gasten ontvangen in het monumentale pand met acht hotelkamers. Elke kamer heeft eigen bijzondere historische details en is voorzien van hedendaagse comfort.

Slapen in een stro-iglo

Op camping Hayema Heerd in Groningen voert stro de boventoon. Er staan drie stro-iglo’s, er is een strokasteel en je kunt slapen op de hooizolder. Iedere stro-iglo is ingericht met strobedden, een eethoek, verwarming en een koelkast. Slapen in stro is nostalgisch, romantisch, stoer en comfortabel.

Slapen in een helikopter

Op vakantiepark ’t Akkertien in Vollenhove staat een helikopter. Helemaal alleen op een ponton in het water. De M12-helikopter blijft op het ponton staan, want deze dient als hotelkamer. Binnen, tussen de stuurknuppel, bevindt zich een bed, tv, kachel.

Vorig artikel

Luncharrangement Alliance 50 jaar bij De Treeswijkhoeve Waalre

Volgend artikel

Entertainment aan tafel - en smaak - bij ’t Kalkoentje in Rhenen

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.