Blog

Goed afwassen is een vak en zo doe je dat

Een afwasser is in de keuken – thuis of in het restaurant – onmisbaar. Toch wordt zijn of haar rol nog niet altijd op de juiste waarde geschat. Onterecht en onverstandig, vindt Paul Duijnstee van Info Food Labels & OnlinePrint. Waarom het belangrijk is de afwas op de goede manier te doen.

Iedere (hobby)kok gebruikt ze: stickers of etiketten die we op bakjes plakken om op te schrijven wat erin zit of op welke datum het de koelkast of de vriezer in is gegaan. We halen ze er met de vingers af na gebruik of laten er warm water overheen gaan om ’m te kunnen verwijderen.

Kruisbesmetting
Niet altijd met succes, want lijm en/of papierresten blijven regelmatig achter. Met het daaruit voortkomende risico van kruisbesmetting. Als specialist op het gebied van labels voor zowel de professional als de hobbykok, weet Paul als geen ander hoe je dit oplost.

‘Materialen zetten uit bij warme en krimpen bij afkoeling. Bij porselein, roestvrijstaal en glas is dit verwaarloosbaar, maar in het geval van plastic- of pp-materialen – denk aan bewaarbakken of disposables – is dit een probleem.’

lijmresten afwas

Lijmresten
Hoe dat komt? ‘Gedurende de naspoeling van 80 graden gaan door de hitte de poriën van het materiaal openstaan, waarin door afkoeling lijmresten of een residu van papier en lijm kunnen achterblijven.’

Vaatwasser goed inladen
Het is volgens Paul dus van belang om goede en professionele schoonmaak- en reinigingsartikelen te gebruiken voor zowel de afwas zelf als voor het reinigen van de vaatwasmachine. ‘Zorg ervoor dat de temperatuur van het water voor het naspoelen staat afgesteld op ten minste 80 graden. Dat is ook de temperatuur zoals die wordt genoemd in de hygiënecode.’

Zijn tweede tip: stapel niet te veel bakken over elkaar heen bij het inladen, zodat de sproeikoppen van de vaatwasmachine de labels goed bereiken. ‘Check direct na de wasprocedure of er resten zijn achtergebleven en verwijder ze, zodat ze niet door afkoeling weer kunnen gaan aanhechten of residu achterlaten in de poriën.

lijm afwassen

Juiste instructies
In een professionele keuken is het van essentieel belang dat de chef of souschef de afwasser inwerkt door middel van taken en instructies die zijn gebaseerd op de Haccp-hygiënecode.

Paul daarover: ‘Structuur dus, die niet alleen rust brengt in de keuken, maar ook de afwasser het gevoel geeft bij het team te horen en van hygiënisch nut en belang is. Leg uit/doe voor wat kruisbesmetting is en teweeg kan brengen. Leer hem of haar de juiste gereedschappen te gebruiken, zodat de keukenproducten en materialen optimaal, mooi en krasvrij blijven.’

Volgens de specialist is het raadzaam om ook naast de standaard afwastaak andere wekelijks terugkerende taken op te geven. ‘Zoals het één keer in de week extra grondig schoonmaken van het werkgedeelte (spoelkeuken). Het is immers zijn of haar domein.’

Afwaskeuken

Laat je niet foppen
Paul waarschuwt: laat je niet foppen! ‘Door oplosbare stickers. Die zijn duur en niet-condensbestendig, waardoor inkt kan doorlopen en er na een koel- of vriesperiode niet op kan worden geschreven. Het vloeibare residu – papier en lijmresten – wordt niet alleen overgedragen naar de volgende wasbeurt, maar veroorzaakt geheid een rioolverstopping, omdat het afgekoelde residu gaat aankleven en door voedselresten ophoopt tot een verstopping.’

Kortom, zo luidt de conclusie, het is eigenlijk allemaal een weet. Heb je een vraag of (codeer)probleem? Vertel het Paul, want hij is gek op feedback: prd@infofoodlabels.com.

Neem sowieso een kijkje op de website van Info Food Labels & OnlinePrint, want met de code 10%DISCOUNT (hoofdlettergevoelig) krijg je 10 procent korting op tal van producten.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Paul Duijnstee, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over het juist doen van de afwas en het bestellen van de juiste producten, kun je terecht op de website van Info Food Labels & OnlinePrint. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Prijs voor Château St. Gerlach in Valkenburg

Volgend artikel

Niven Kunz terug in Wateringen: ‘Producten van om de hoek met goed verhaal’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.