Nieuws

Gids Grootspraak kiest Vermeer, De Boet en Het Eigendom

Culinaire gids Grootspraak 2017 heeft drie horecabedrijven in het zonnetje gezet. Vermeer in Amsterdam is gekozen tot Restaurant van het Jaar, De Boet op Urk ontvangt de titel Wijnrestaurant van het Jaar en Het Eigendom in Rotterdam is uitgeroepen tot Wijnbar van het Jaar.

Grootspraak is de laatste culinaire gids die dit jaar verschijnt. In de gids voor de wijnliefhebber staan adressen waar je goed kunt eten, maar waar wijn ook de aandacht krijgt die hij verdient.

Wijn
Een van de speerpunten is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld, maar zijn ook de kwaliteit van het arrangement, de bediening en adviezen en de presentatie van de wijnen van groot belang.

Lievelingsadressen
Via deze link kom je terecht bij het volledige overzicht van nieuwe adressen, stijgers en lievelingsadressen.

Trosjes
De restaurants zijn beoordeeld aan de hand van trosjes, waarbij vijf trosjes zijn voorbehouden aan wijnkaarten met iets extra’s. Daarnaast deelt Grootspraak ook punten uit, waarbij een 10 het hoogst haalbare cijfer is.

Restaurant van het Jaar
Verder benoemt de gids jaarlijks drie uitschieters: het Wijnrestaurant van het Jaar, het Restaurant van het Jaar en de Wijnbar van het Jaar.

De Boet Urk
De titel Wijnrestaurant van het Jaar is toegekend aan De Boet op Urk. ‘De wijnkaart straalt respect uit voor de gast, op meerdere manieren’, aldus Grootspraak.

Goede prijzen
‘Zeer betaalbare wijnen op de kaart met geweldige beschrijvingen. En ook nog een fijne selectie open glazen, met mooie en originele wijnen voor – wederom – goede prijzen.’

Vermeer Amsterdam
Vermeer in Amsterdam (foto), één Michelinster, is Restaurant van het Jaar. Grootspraak daarover: ‘De vrijheid en ontspanning, maar zeker ook de durf waarmee wordt gewerkt, vind je terug op het bord.’

Chris Naylor
‘De gerechten dragen de signatuur van chef Chris Naylor en sommelier Simon Veldman verzorgt een uitstekend wijnarrangement.’

Het Eigendom Rotterdam
In Rotterdam is de Wijnbar van het Jaar gevestigd. ‘Het Eigendom staat als wijnbar voor een compromisloze kwaliteit en onderscheidt zich door een prachtige, zeer uitgebreide wijnkaart’, aldus de gids.

Het nieuwe Restaurant Vermeer

Liefst tien maanden waren de deuren van Vermeer in Amsterdam gesloten vanwege een grootscheepse verbouwing van het restaurant en hotel NH Collection Barbizon Palace. ChefsFriends was in juni gast tijdens de openingsavond. Met videocamera schoten we de eerste beelden en spraken we met sterchef Chris Naylor.

Vorig artikel

Hoofdinspecteur Werner Loens over Michelin 2017

Volgend artikel

Wynand Vogel Bokaal 2016 voor Lars van Galen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.