Blog

Genieten van foie royale met deze recepten van Jonnie Boer

‘De smaakbeleving van foie gras, maar dan duurzaam en ethisch verantwoord geproduceerd.’ Oos Kesbeke is trots op ‘zijn’ foie royale en het agentschap voor de Benelux. Het product is genomineerd voor een prestigieuze innovatie-award en onder de merknaam Jonnie Boer & Oos Kesbeke nu ook voor de consument beschikbaar.

Enthousiast vertelt de eigenaar van Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam, ‘vriend van…’ ChefsFriends, dat foie royale onder de merknaam Jonnie Boer & Oos Kesbeke nu ook beschikbaar is voor de consument.

Ganzen- en eendenlever
‘Foie royale is de enige 100 procent diervriendelijke foie die er te koop is. Duurzaam en ethisch verantwoord geproduceerd en beschikbaar als ganzen- en eendenlever. Identiek aan foie gras, waarvan de naam beschermd is. Ik spreek chefs die het verschil niet proeven.’

Benelux
Foie royale is het resultaat van een samenwerking tussen handelaar in pluimveevlees Joeri Groot en het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie.

Kesbeke Fijne Tafelzuren, Vriend van… ChefsFriends, heeft het agentschap voor de Benelux en is verantwoordelijk voor de verkoop en distributie.

Vrijheid
‘De ganzen en eenden leven buiten op boerderijen in Duitsland en hebben een minimale ruimte van 25 m2 per dier. Daardoor leven ze in alle vrijheid.

Ganzen- of eendenvet wordt onder extreem hoge druk in gewone levers (van dode dieren) geperst. Door de hoge druk smelten de lever en het vet samen en is het eindproduct op microscopisch niveau gelijk aan foie gras.’

Innovatie
Het ‘diervriendelijke alternatief’ voor foie gras heeft de eerste erkenning inmiddels binnen. Het product is genomineerd voor een Horecava Innovation Award in de categorie Food & Beverage.

De winnaars in verschillende categorieën worden in januari bekendgemaakt tijdens de grootste horecabeurs van Nederland, de Horecava in RAI Amsterdam. Het is een prestigieuze business-to-business prijs.

Jonnie & Oos
Nu Kesbeke Fijne Tafelzuren het heeft toegevoegd aan het assortiment onder de merknaam Jonnie Boer & Oos Kesbeke, komt het breed beschikbaar en kun jij het als consument ook in huis halen.

Recepten
En als je thuis jezelf en/of je gezelschap dan kunt verrassen met gerechten die zijn gemaakt door de driesterrenchef van De Librije, dan lijkt ons dat het proberen waard.

Speciaal voor jou als volger van ChefsFriends delen we twee recepten met je. Volgende maand publiceren we er bovendien nog één exclusief in onze nieuwsbrief. Nog geen abonnee? Aanmelden is kosteloos en kan via deze link.

Foie royale Jonnie Boer en Oos Kesbeke
Foto: Jan Bartelsman

Ganzenlever, gerookte paling en brioche
Ingrediënten
– foie royale
– brioche
– gerookte paling
– Granny Smith-appel
– limoensap
– limoenrasp
– bieslook
– boter
Voor de appelstroop-lak
– 50 gr appelstroop
– 100 gr soja

Bereiding
– Snijd plakken van de ganzenlever en snijd de brioche in plakken.
– Bak één kant van de ganzenlever in wat roomboter.
– Snijd dunne plakken van de Granny Smith-appel en breng op smaak met limoensap en -rasp.
– Snijd de bieslook fijn.
– Lak de paling met de appelstroop-lak.
– Maak het gerecht af.

Foie royale Jonnie Boer en Oos Kesbeke
Foto: Jan Bartelsman

Ganzenlever, zure bom en baharat
Ingrediënten
– hamburgerbroodje
– zure bom
– kropsla
– boter
Voor de baharat-crème
– 25 gr yoghurt
– 25 gr eiwit
– 140 gr baharat-olie
Meng de yoghurt met het eiwit en staaf met een mixer de olie erdoor, zodat het een bindende massa wordt.
Voor de baharat-olie
– 25 gr baharat-specerijen
– 200 gr zonnebloemolie

Bereiding
– Verhit de baharat in de pan en blus af met de olie
– Laat trekken tot de gewenste sterkte
– Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en bak beide snijkanten in wat roomboter
– Snijd plakken van de ganzenlever en snijd dunne plakken zure bom. Breek kleine stukken kropsla en maak het gerecht af.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van foie royale, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Prijzen voor Graphite en NH Collection Amsterdam Flower Market

Volgend artikel

Jarno Eggen over olijfolie in de keuken van De Groene Lantaarn

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.