Genieten met kaas: gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn
Kaas is niet alleen lekker, maar ook gezond. Eiwitten, vetten, goede bacteriën, we hebben het nodig en kaas heeft ze. Een smakelijke salade erbij en je zomerse maaltijd is in een handomdraai gereed. Met deze schapen- en geitenkazen voeg jij een element toe aan het toch al zo voedzame resultaat.
Feitelijk is goede kaas gewoon één van onze basisbehoeften. We zijn er gek op in Nederland, zeker volgens buitenlanders, en dat is maar goed ook. In combinatie met een smakelijke salade is kaas prima geschikt als maaltijd. En ook nog eens snel op tafel gezet. Zo ingewikkeld hoeft (gezond) genieten niet te zijn.
Schapen- en geitenkazen
Met een mooie kaas voeg jij een extra element toe aan het toch al zo voedzame resultaat. We hebben Réné Koelman, met zijn bedrijf Bourgondisch Lifestyle als ‘vriend van…’ verbonden aan ChefsFriends, om tips gevraagd. Dit plateau is voor de liefhebber van schapen- en geitenkazen.
Chèvre Valencay
In het bezit van de AOC Loire-status en afkomstig uit de provincie Berry. Dat is de regio waar ook de Crottin de Chavignol vandaan komt. Oorspronkelijk had de Chèvre Valencay de vorm van een volmaakte piramide, maar door Napoleon is de top eraf gehakt.
Na terugkeer van zijn rampzalige veldtocht in Egypte, stopte hij bij het kasteel van Valencay voor het diner. Na het hoofdgerecht serveerde de bediening hem de volmaakte piramide. Napoleon werd zo kwaad van wat hij zag, dat hij zijn zwaard pakte en de punt afsneed.
Rauwe geitenmelk
De Chèvre Valencay is gemaakt van rauwe geitenmelk en wordt na het vormen bedekt met een laag gezouten houtskoolas. Vervolgens rijpt de kaas in een zeer vochtige kelder. Na drie weken affineren kan deze worden gegeten.
De smaak is heerlijk fris, bloemig en kruidig. Op de houtskool zie je de natuurlijk schimmel naar boven komen, maar die kan gewoon worden gegeten. De wijntip: een mooie witte Sancerre.
Witte Merlijn
Deze bijzondere brie-achtige witflora kaas uit de omgeving van Gent wordt gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk. De kern heeft de kenmerkende rullige structuur van geitenkaas, terwijl de kaas langs de rand mooi lopend is (als bij een brie van koemelk). Als klap op de vuurpijl heeft de kaas een donzige witte korst, die een mooie bite geeft aan het geheel.
Zoet en zuur
De Witte Merlijn heeft mooie zoete tonen, gecombineerd met aangename zuurtjes en is hierdoor vele malen frisser van smaak dan een boerenbrie. Is deze echter doorgerijpt, dan wordt ook deze behoorlijk pittig van smaak en voel je een mooie prikkeling op je tong.
Veerse Schapenkaas
De derde kaas op je plateau, en kies bij voorkeur voor de één jaar oude variant met heerlijke tonen van karamel. Gemaakt in het Zeeuwse Veere, op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland.
Zeeuwse melkschaap
De schapen die de rauwe melk geven, zijn afstammelingen van het enige echte Zeeuwse melkschaap en hebben dus een echt stamboek. En het zijn schapen met witte voetjes, echt waar, het enige type schaap met witte voetjes.
De melk is rijk aan vitamine B3, omdat de schapen zo lang mogelijk buiten blijven en het zilte gras eten.
Pérail de Cabasses
Een heerlijk schapenkaasje van rauwe melk uit Aveyron in het zuiden van Frankrijk, en die komt van hun kudde met zeshonderd schapen die tijdens de zomermaanden vrijuit grazen op de grassen rondom Cabasses. Ook de roquefort komt uit deze streek.
Roquefort
De Pérail de Cabasses wordt gemaakt van de melk van het eind van het seizoen, die dan niet langer rijk genoeg is om roquefort te maken. Tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar.
Een mooi ambachtelijk kaasje, dat volledig met de hand wordt gemaakt. Heerlijk lobbig van structuur, al is hij in vetpercentage lager dan de meeste kazen. In de mond geeft deze een lichte prikkeling, gecombineerd met de smaak van verse walnoot.
Lady Blue
Afsluiten doen we met deze blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk. Lady was een zeer karakteristieke geit en de ‘leading lady’ van de kudde. Met een vacht in de kleuren van blauwschimmel. Reden genoeg om deze kaas naar haar te vernomen.
Blauwschimmel
Lady Blue past uitstekend op een kaasplateau, omdat het iets pikant en romig van smaak is en toch licht verteerbaar. Een mooie blauwschimmel van eigen bodem.
Rucolasalade
Kies als begeleider voor een rucolasalade met tonen van noot en een paar rijpe vijgen. Daaroverheen een dressing met honing, nog even wat notenbrood erbij en je smakelijke en gezonde maaltijd is compleet. Snel op tafel én gezond!
Je eigen plateau is natuurlijk ook te maken met een variatie aan andere typen kazen. Wil je suggesties hebben, laat het dan weten.
En wat te denken van tomaatjes die je langzaam laat garen in de oven met wat Provençaalse kruiden, abrikozen of perziken. Genieten hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.