Nieuws

Geen enkele Nederlandse ster afgenomen in gids Michelin 2016

Niet één restaurant heeft in de Michelingids voor 2016 een ster verloren. ‘En dat mag uitzonderlijk worden genoemd’, aldus Michelin, dat stabiliteit het sleutelwoord noemt in Nederland. ‘Er zijn nu 107 eetgelegenheden met één of meerdere sterren, een record’, zo werd maandag 7 december duidelijk.

‘Stabiliteit is dit jaar het sleutelwoord in Nederland’, zo begint Michelin het persbericht over de rode gids voor 2016, die maandag 7 december in Amsterdam werd gepresenteerd.

Recordaantal sterren
‘Geen enkel restaurant verliest een ster en dat mag uitzonderlijk worden genoemd. 107 eetgelegenheden hebben één of meerdere sterren, een record.’

Volgens Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingids, kijken chefs vooruit en bouwen ze met vakmanschap voort aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire cultuur.

Tweesterrenrestaurants
De gids voor 2016 telt acht nieuwe sterren. De Groene Lantaarn in Zuidwolde treedt toe tot het rijtje met twee sterren.

Door zeven nieuwe sterrestaurants te benoemen, komt dat aantal in het nieuwe jaar uit op 85.

Bib Gourmand
Naast het sterrensysteem kent Michelin ook de Bib Gourmand, de beloning voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

In Nederland zijn nu 113 restaurants in het bezit van deze onderscheiding. Daarvan zijn er 25 voor het eerst opgenomen. De Michelingids voor 2016 is vanaf 10 december te koop voor 21,95 euro. In de gids staan 1253 adressen: 557 hotels en 696 restaurants.

Klik op deze link om meer te lezen over de nieuwe sterren voor 2016.

Vorig artikel

Michelin 2016: nieuw tweesterrenrestaurant, zeven keer één ster

Volgend artikel

Al 45 jaar Michelinster voor De Kromme Dissel in Heelsum

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.