Nieuws

Gault&Millau 2022: ruim 120 nieuwe adressen, Brut172 hoogste nieuwkomer

Gault&Millau heeft maandag 14 maart de gids voor 2022 gelanceerd. De best beoordeelde restaurants zijn De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, die beide 19,5 punten scoren op een maximum van twintig. Hoogste nieuwkomer is Brut 172 in Reijmerstok, de eetgelegenheid van Hans van Wolde.

‘De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie’, zo concludeert directeur Godfried van der Lugt van Gault&Millau Nederland. ‘Ondanks een zeer uitdagende periode van twee jaar, ontdekten onze inspecteurs niet alleen meer dan 120 nieuwe adressen maar ook een zeventigtal stijgers.’

Hans van Wolde
De best beoordeelde nieuwkomer is Brut172. Het restaurant in Reijmerstok van Hans van Wolde komt binnen met 17,5 punten. Andere opvallende nieuwe adressen zijn Kasteel Heemstede (17 punten) en Tilia in Etten-Leur (16).

Pieters Restaurant en Hunter
Voor zeventig restaurants geldt dat ze in de gids van 2022 beter scoren dan in de editie van 2020. Pieters Restaurant in Bergambacht krijgt er anderhalve punt bij en stijgt daarmee naar 14,5 punten. Die toename geldt ook voor Hunter in Sittard, dat nu 13,5 punten heeft.

Codium in Goes (+1 naar 16), ’t Misverstand in Vught (+1 naar 14), Lokaal in Doetinchem (+1, naar 14,5), The Red Sun in Blaricum (+1, naar 14), Wils in Amsterdam (+1, naar 14) realiseren eveneens een mooie toename.

De Librije en Inter Scaldes
De Librije en Inter Scaldes scoren evenals in 2020 – in 2021 heeft Gault&Millau geen gids gelanceerd – 19,5 punten. Daaronder volgt Tribeca in Heeze van Claudia en Jan Sobecki met 19 (+0,5) punten. Ook Ciel Bleu in Amsterdam behaalt die score. Het eveneens in de hoofdstad gevestigde Spectrum heeft 18,5 punten gekregen.

De scores in de top zijn verder als volgt: 18 punten voor De Kromme Watergang in Hoofdplaat, ’t Nonnetje in Harderwijk, De Lindenhof in Giethoorn, Vermeer in Amsterdam, De Groene Lantaarn in Staphorst (+0,5) en Pure C in Cadzand (+0,5).

Digitale gids
De gids van 2022 krijgt alleen een digitale update, omdat Gault&Millau Nederland ‘een zo goed mogelijk beeld wil geven van hetgeen ons land op culinair gebied te bieden heeft’.

Tijdens de presentatie in Utrecht werden bovendien een nieuwe app en een nieuwe website gelanceerd. Voor meer informatie over de gids en de bijbehorende mutaties kun je terecht op de website van Gault&Millau Nederland.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Niven Kunz over Dutch Cuisine: ‘Hebben echt heel veel moois’

Volgend artikel

Je verheugen op de volgende hap bij In den Rustwat Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.