Borrels & Bites

Foto’s: JRE-Nederland presenteert nieuwe leden en plannen

‘Er is geen enkel bij JRE-Nederland aangesloten restaurant omgevallen in de maanden die achter ons liggen en daar ben ik trots op.’ Marko Karelse treedt kort voor de eerste lockdown aan als voorzitter van de restaurantvereniging. Een ‘erg heftige periode’, die echter ook vier nieuwe leden oplevert.

Tijdens de jaarlijkse lunch voor pers en partners van JRE-Nederland introduceert de restaurantvereniging haar nieuwe leden. Dat gebeurt bij Tante Kee in Kaag, waar we op het fantastische terras genieten van goed eten en goed drinken, en het goede weer. In deze turbulente periode zijn het er vier: Goyvaerts in Eindhoven, De Molenaar in Onderdendam, Eden in Valkenswaard en Ledeboer in Almelo.

Allemaal voelen ze zich thuis bij de club die bestaat uit jonge chefs (23-42 jaar) en – inmiddels – een aantal oudgedienden. Die laatste groep ziet het lidmaatschap beloond met een chique titel: Membre d’Honneur. Een van de toegevoegde waardes volgens de nieuwkomers: gesprekken met collega’s in deze tijd van corona.

Lunch
De nieuwe leden presenteren zich aan een select gezelschap media en partners door middel van een lunch. Chefs Martin Kooijker (De Molenaar), Rick Blanken (Ledeboer) en Herman Cooijmans (Eden) verzorgen de amuses – er zijn ook oesters van vriend van ChefsFriends Reitsma Seafood -, drie van de vier gangen en de friandises. Omdat de broers Jesse, Jip en Yelle Goyvaerts verhinderd zijn, wordt het dessert gemaakt door Raymond Reeb die een thuiswedstrijd speelt.

Martin trapt de lunch af met makreel, mierikswortel, avocado, komkommer en mosterd. De erbij geserveerde wijn is een Spaanse Herència Altes 2019. Rick kiest voor zwezerik met shiitake en sinaasappel, in het glas een Luigi Bosca pinot noir 2019 uit Argentinië van Walraven.

Herman Cooijmans
Sterchef Herman – eigenaar van Eden met gastheer Robin Groos – serveert waterbuffel met spekbokking, judasoor, artisjok, koolrabi en geitenkaas. Michelin waardeert hem om zijn gewaagde keuzes en daar mag dit gerecht ook onder worden geschaard. Résidence zorgt voor de wijn: een Vietti uit de Italiaanse Piemonte.

Champagne van Laurent-Perrier vergezelt de Kaagse Boerenyoghurt met chocolade, citroen, basilicum en djeroek poeroet. Met dat laatste ingrediënt eert Raymond zijn roots.

Jongerenweek
JRE-Nederland telt inmiddels veertig leden. Twee van hen – Lokaal in Doetinchem en One in Roermond – ontvingen eerder dit jaar een groene ster. Een nieuw initiatief van Michelin, waarmee het duurzaamheid beloont.

Bovendien heeft de restaurantvereniging een samenwerking gesloten met restaurant Avant-Garde in het Philips Stadion in Eindhoven. JRE-leden gaan diners verzorgen voorafgaand aan wedstrijden van PSV. Voor dit jaar zijn er drie vastgelegd. Marko Karelse (Villa la Ruche in Voorburg), Herman Cooijmans en Jan Marrees (restaurant Marrees in Weert) kruipen achter de kachel in Noord-Brabant.

Benieuwd naar de smaken van de veertig bij JRE-Nederland aangesloten restaurants? Van van 4 tot en met 10 oktober eten jongeren tot 25 jaar tijdens de zogeheten JRE Jongerenweek met maar liefst 50 procent korting op de menuprijs. Ons advies: doen!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Hotel de Weverij en restaurant Cordial in andere handen

Volgend artikel

Tien Nederlanders in top 100 van The Best Chef Awards

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.