Persoonlijk

Femke Gröninger: ‘Stiekem beetje extra voor mijn proefglaasje’

Wat drijft chefs, sommeliers, maîtres en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Femke Gröninger, maître bij restaurant Joann in Enschede.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Het bedenken en perfectioneren van cocktails is één van de dingen die ik heel graag doe. Wanneer deze perfect in balans zijn, kan ik hier écht van genieten. Telkens wanneer ik een cocktail maak voor een gast, maak ik stiekem een beetje extra voor in mijn proefglaasje. Je moet immers wel weten wat je serveert.’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…
‘Ontbijt en wijn… meer heb ik eigenlijk niet nodig.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Om de week goed te beginnen, trainen wij met een aantal collega’s en een personal trainer. Deze training varieert van krachtoefeningen tot een lekker botje boxen. Daarnaast ben ik lid van een sportschool, met nadruk op lid…’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Ondanks dat wij niet geopend zijn voor de lunch, willen wij de onverwachte gast niet laten schrikken van onze slechte muziekkeuze. Het gebeurt dagelijks dat gasten lansgkomen voor cadeaubonnen of voor het maken van een reservering. Onze sluitlijst is een heel ander verhaal. Daar kunnen alles collega’s nummers aan toevoegen die – hoe zal ik het zeggen – nogal een opzwepend effect hebben.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart?
‘Het is geen ingrediënt, maar één van de ‘Femkes Favourites’ op onze cocktailkaart. Er zijn gasten die speciaal voor deze espresso-martini komen. Er is zelfs een collega, die overal espresso-martini’s uitprobeert en blijft zeggen dat mijn recept het aller- allerlekkerst is.’

Vakantie. Ik ga graag naar…
‘Is het heel vreemd om te zeggen dat ik niet zo van vakantie houd? Ik word er gek genoeg altijd een beetje onrustig van. Recent heb ik mijn allereerste mini-wintersportervaring gehad. Dat vond ik echt héérlijk. Nergens over nadenken, gewoon glijden van de berg, om daarna te zeggen: ‘Lekker hè, en welke lift pakken we nu?’.’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij…
‘Ik kan er intens van genieten van andere fine dining-restaurants te bezoeken. Tijdens de Alliance Gastronomique-opleiding heb ik veel nieuwe connecties mogen opdoen. Als het even kan, vind ik het leuk om ze op te zoeken. Dan geef ik mij volledig over aan de belevenis die zij voor mij in petto hebben.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘2022 was een heel vol jaar met veel leuke dingen, zoals de Hennesy Gastvrijheid-wedstrijd, opleiding en het maken van onze eigen gin. Op dit moment heb ik (nog) geen spannende plannen voor 2023, maar er hangt vast iets in het universum te wachten op mij.’

Bekijk hier alle afleveringen van de serie!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Create your own: sterrenbonbons (en één met frikandel-smaak)

Volgend artikel

Foto’s: Suzie’s & Van Aken in Oegstgeest vernieuwd

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.