Blog

Feestelijke lunch bij jubilerend restaurant De Vrienden van Jacob

Feest bij Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Sterrestaurant De Vrienden van Jacob bestaat vijftien jaar en executive chef Alain Alders is twintig jaar in dienst van het landgoed. In mei komt er een speciaal jubileummenu op de kaart, maandag 24 april mag ChefsFriends aanwezig zijn tijdens een bijzondere lunch.

Als je reden hebt voor een feest…. juist, dan geef je dat feest. Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord viert het 15-jarig bestaan van haar sterrestaurant De Vrienden van Jacob én het 20-jarig dienstverband van executive chef Alain Alders.

Brasserie en restaurant
Of eigenlijk, culinair directeur Alain Alders, zoals hoteldirecteur Bernard Lensink hem noemt tijdens een bijzondere lunch op maandag 24 april.

De door Michelin bekroonde chef is sinds twee jaar ook betrokken bij het opleiden van de mensen in de bediening. Dat doet hij naast zijn taken in de keukens van brasserie DenK en restaurant De Vrienden van Jacob.

Conferentieoord
Op 15 april 2002 opent het landgoed de deuren als hotel en restaurant voor buitenstaanders, nadat het sinds 1997 dienst doet als intern conferentieoord. ‘Van bank naar sofa’, luidt de naam van de transformatie.

Leven is een feestje
Met succes, zo mag worden geconcludeerd nu in 2017 het 15-jarig bestaan wordt gevierd. In mei komt er een jubileummenu op de kaart en dat is sowieso een goede reden voor een middag of avond uit.

Zoals Alain het zo mooi omschrijft: ‘Het leven is een feestje! Een feestje is eten, drinken en delen, en er is geen betere plek om te delen dan aan tafel.’

Jubileummenu
Voordat dit jubileummenu beschikbaar komt, worden beide jubilea gevierd met een speciale lunch. Speciaal, omdat de gerechten zijn gemaakt door oud-medewerkers van Alain en de begeleidende wijnen zijn gekozen door maîtres die een verleden hebben in het sterrestaurant.

De huidige chef, Sander Bierenbroodspot, en de huidige maître, Vincent van Riet, leveren eveneens een bijdrage. Een gezelschap van gasten, collega’s en vrienden is uitgenodigd, ook ChefsFriends en daar zijn we best trots op.

Landgoed
Mijn tafelgezelschap bestaat onder andere uit een aantal vaste gasten. Zij zijn, en dat is natuurlijk niet verrassend, erg enthousiast over het landgoed, het restaurant en de chef.

En in de zomermaanden brengen ze graag tijd door op het prachtige terras met weids uitzicht. Ja, er zijn slechtere plekken om een zomerse dag door te brengen.

Gemarineerde dorade
De lunch wordt geopend door Sander Bierenbroodspot, de rechterhand van Alain Alders en chef in de keuken van De Vrienden van Jacob. Hij trapt af met de amuses.

Philippe Favié, inmiddels in Haarlem actief met restaurant Le Mortier, tekent voor de eerste gang: gemarineerde dorade in komkommersap met een mousse van komkommer, gelei van radijs, gemarineerde radijs en een crème van sesam. Heerlijk! Ik ben erg onder de indruk van de mousse.

De begeleidende wijn, gekozen door de (oud-)maîtres Ronald Opten (2002-2008), Jasper van den Hoogen (2006-2008), Dennis Smith (2008-2011), Sietze van Zanten (2011-2014), Ruth Engels-Siegers (2014-2015), Marjolein Tilstra (2015-2017) en Vincent van Riet (2017), is een Anselmo Mendes ‘Contacto’, Albarino, Vinho Verde, Portugal (Vinites).

Wilde zeebaars
Lars de Bois, tegenwoordig een van de eigenaren van restaurant Stiel in Schagen, serveert op de huid gebakken wilde zeebaars met gekarameliseerde venkel, geschroeide avocado, citroenmarmelade en een bouillon van knolselderij.

Oef, wat lekker. Ik heb direct een goede reden gevonden om eens een lunch of diner te doen in de kop van Noord-Holland als ik daar in de buurt ben.

De zeebaars wordt begeleid door een Cairann Blanc Reservé de Seigneurs, Domaine Oratoire Saint-Martin, Rhône, Frankrijk (Okhuysen).

Runderlende
Voor het hoofdgerecht wordt een Rolf Binder ‘Haliwell’, Shiraz/Grenache, Barossa Valley, Australië (Ad Bibendum) ingeschonken. De wijn mag de runderlende begeleiden.

Dry aged runderlende met rundertartaar, uiencompote, ponzu en zwarte knoflook van de hand van Maurits van der Vooren van Restaurant Latour in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. In dit zeer smakelijke gerecht val ik voor de rundertartaar, die echt prachtig op smaak is.

Asperge
De koningin van de groente speelt de hoofdrol in het dessert van Mario Barros, patissier bij Ron Gastrobar in Amsterdam. Mario serveert witte asperge met witte chocola en bergamot. Super!

Als je weet dat je mij ’s nachts wakker mag maken voor asperges, dan zijn verdere woorden overbodig. Gecombineerd met Oliver Zeter, ‘Sweetheart’, Sauvignon Blanc, Pfalz, Duitsland (Ad Bibendum).

Chocolade
Patissiertopper Hidde de Brabander van Dreams of Magnolia zet zijn signatuur onder de friandises die worden geserveerd bij de Nespresso-koffie. Of beter gezegd: dé friandise.

Hidde serveert een chocoladereep die ‘een weerspiegeling is van zijn periode bij Duin & Kruidberg en De Vrienden van Jacob en wat daarna kwam’.

Big Green Egg
De cacaobonen zijn een premium kwaliteit cacao van Java. Hij heeft ze geroosterd op de Big Green Egg, waarna ze zijn gemalen, gegrind en geconcheerd met rietsuiker en cacaoboter die is geïnfuseerd met bourbon vanille.

Voor het op kristal brengen van de chocolade heeft hij een toevoeging gedaan van zout en gevriesdroogde frambozen. ‘De afwerking is met een ruw, goud laagje: de vertegenwoordiging van mijzelf.’ Oef, zalig…..

Proeven
Zoals gezegd, komt in mei een jubileummenu op de kaart. Ons advies: gaan! Wat je ook moet proeven, zijn de tijdens deze lunch geserveerde gerechten. En als je dan toch in die restaurants bent, heb je een mooi excuus om meer van de kaart te proeven.

ChefsFriends feliciteert Alain met zijn 20-jarig dienstverband en Landgoed Duin & Kruidberg met het 15-jarig bestaan van hun door Michelin bekroonde restaurant De Vrienden van Jacob. Op naar – in eerste instantie – de volgende vijf jaar.

Vorig artikel

Nice to meat: The Duke of Berkshire

Volgend artikel

Oostenrijk centraal bij wijnmakersdiner In den Rustwat Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.