Blog

Fantastisch genieten aan de ontbijttafel van François Geurds

Het is volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je die dan ook nog eens kunt nuttigen in een tweesterrenrestaurant… Je moet ervoor naar Rotterdam, waar François Geurds FG Breakfast heeft geïntroduceerd. Voor 35 euro een volledig verzorgd ontbijt. Let op: je moet geen last hebben van keuzestress.

De goed gevulde karren rijden op deze vrijdagmorgen in juni af en aan in het met twee Michelinsterren bekroonde FG Restaurant in Rotterdam. Sappen, brood, gebakjes, taarten en fruit, het komt allemaal voorbij.

Zalm, kaas en ham
Geef aan wat je hebben wilt en je krijgt het geserveerd. Liever (ook) een eitje, dat kan! Koffie of thee? Uiteraard beschikbaar! Zalm, kaas, ham, ja hoor, kan ook, we zijn immers niet voor niets Nederlanders.

Champagne
Denk je nu: ik ben in een tweesterrenrestaurant en wil ook wel champagne, kaviaar en/of truffel! Als jij dat wil, dan kan dat. Wel tegen een meerprijs, maar dat vind je dan vast geen enkel probleem.

Vaste prijs
Hoef je die exclusieve producten niet, dan geniet je voor 35 euro van een volledig verzorgd ontbijt.

Mogelijk van dinsdag tot en met vrijdag. Vanaf 7.30 uur ben je welkom, voor 10.00 uur moet je binnen zijn (een uiterste vertrektijd is er niet).

FG Breakfast
ChefsFriends mag gast zijn tijdens de lancering van FG Breakfast, een initiatief van sterrenchef François Geurds.

Of het een (wereldwijde) primeur is dat een tweesterrenrestaurant dat geen overnachtingsmogelijkheden een ontbijt serveert, weten we niet (zeker). Wat we wel weten? Dat het heel bijzonder is.

Lunchen
François vertelt dat hij het heeft geïntroduceerd, omdat er vraag naar is onder zijn gasten.

‘Mensen die op hoog niveau willen ontbijten en dat dan combineren met een zakelijke meeting. Het ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je hier bent geweest, is het niet nodig om te lunchen en kun je door tot het diner.’

Vakantie vieren
Maar dat betekent zeker niet dat het ontbijt er vooral is voor de zakelijke gast. ‘Integendeel’, aldus de chef.

‘Wie in Rotterdam of omgeving vakantie viert en alle tijd heeft voor een ontbijt, is hier zeker ook op zijn of haar plek. En juist dan kan de keuze zijn om er een glas champagne bij te bestellen.’

FG Restaurant
Die middagmaaltijd komt in Nederland maar niet echt goed van de grond (jazeker, er zijn uitzonderingen, die heeft iedere regel).

Het broodtrommeltje met daarin het broodje kaas is hardnekkig, ook omdat zakelijke pauzes veelal niet zijn afgestemd op uitbreider lunchen.

FG Food Labs
De introductie van FG Breakfast heeft François dan ook doen besluiten minder lunchmomenten aan te bieden bij FG Restaurant. ‘Enkel nog op vrijdag en zaterdag.’

Omdat het alternatief letterlijk naast de deur ligt, lijkt dit geen problemen op te leveren. FG Food Labs serveert zeven dagen in de week lunch.

Ontbijtploeg
De personele bezetting is er door veranderd. François werkt met een eigen ontbijtteam, daarvoor zijn nieuwe medewerkers aangenomen.

Deze mensen beginnen ‘s ochtends om 6.00 uur en zijn om 14.00 uur klaar. Daarna neemt de ‘avondploeg’ het over. ‘Het geeft meer rust, omdat er meer ritme zit in de dag.’

Geen menu
Een menu is er niet. Het assortiment wordt – onder andere – bepaald door het seizoen. Wat je krijgt, is dus een verrassing. Wat wel bekend is: dat alles zelfgemaakt is en vers.

Van de mobiele sappenbar kies jij je favoriet en hetzelfde doe je als de karren met brood, lekkernijen en vers fruit voorbij komt.

De bestellingen voor koffie en thee en bijvoorbeeld een ei worden aan tafel opgenomen. Jij geeft aan hoe je je ei geserveerd wilt hebben en de keuken gaat aan het werk.

Keuzestress
Ben je een grote eter? Voor François geen probleem. Als je zin hebt in een tweede of derde ronde, dan kan dat. Het maakt de keuzestress wat minder, maar lost het niet op. Daarvoor is het aanbod te divers en te veelzijdig.

Hofbogen Rotterdam
Sinds dinsdag 25 juni kun je in de Rotterdamse Hofbogen terecht voor het ontbijt. Van dinsdag tot en met vrijdag, van 7.30 tot 10.00 uur.

Reserveren
Ben je met een groter gezelschap, dan wordt reserveren geadviseerd. Wil je zeker zijn van een plek, dan luidt het advies hetzelfde. Dat kan door het sturen van een e-mail naar info@fgrestaurant.nl.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De MRIJ-runderen van Piet: lokaal kwaliteitsvlees

Volgend artikel

De Librije op plaats 46 in The World’s 50 Best Restaurants 2019

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.