Nieuws

Euskadi brengt authentiek Baskenland naar Rotterdam

Even ongerept als de Baskische natuur zijn de authentieke recepten die zijn meegebracht naar Rotterdam. Bij het nieuwe restaurant Euskadi krijgen zij een eigen karakter.

Eigenaar Dennis Azkaiturrieta en executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak***, El Bulli*** en Martin Berasategui***) willen met Euskadi de Baskische gastronomie toegankelijk maken en met hun verrassende gerechten een eigen stukje Baskenland naar Nederland brengen.

Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd. De Basken doen niet anders. Met maar liefst zes eetmomenten per dag staat de hele dag in het teken van eten – een liefde die diepgeworteld zit in de cultuur.

Txakoli-wijn
Met haar vruchtbare zeeklimaat, rijkdom aan bergen en langgerekte kustlijn is het gebied een culinaire goudmijn. Uitgestrekte wijngaarden creëren de licht bruisende txakoli-wijn, terwijl de grazende schapen verantwoordelijk zijn voor de rokerige idiazabal-kaas.

De Baskische kust is daarnaast een rijke bron aan delicatessen als glasaaltjes, horsmakreel, zeekat en babyinktvis. Deze overvloed aan mooie producten en de sterke gastronomische cultuur dwingen de hoogst mogelijke kwaliteit af.

Michelinsterren
Bovendien zijn de lokale chefs niet bang om te experimenteren. En dat is niet zonder resultaat. Zo heeft San Sebastian de hoogste concentratie aan Michelinsterren ter wereld. Wie dit wil proeven vindt het nu gelukkig ook dichterbij huis.

Azkaiturrieta’s liefde voor zijn Baskenland krijgt vorm in zijn nieuwste concept Euskadi – vernoemd naar de lokale benaming voor de provincie. Hier niet de bekende pintxos, maar verfijnde restaurantgerechten waar de Baskische topchefs de vrije hand in krijgen.

Deze chefs begrijpen de mindset, kennen de recepten en kunnen de bijzondere ingrediënten op laten bloeien tot hun ware potentieel.

Pulpo
Onder leiding van Alvaro Martinez creëren zij gerechten als de carrilleras (gestoofde runderwang met duxelles en sjalot), pulpo (inktvis met groene pepers en alioli) en hun befaamde deconstructed cheesecake.

De ingrediënten selecteert Azkaiturrieta persoonlijk. Zo proeven gasten de kaas die in het dorpje verderop gemaakt wordt en drinken zij de authentieke txakoli van de wijngaarden om de hoek.

Het interieur is minder traditioneel en vindt perfect zijn weg in het Rotterdams straatbeeld. De lichte ruimte met grote ramen, groene planten en verschillende overlappende verdiepingen oogt modern, maar verbergt enkele kleine referenties naar de Spaanse provincie. Maar zodra de eerst gang op tafel komt transformeert Rotterdam heel even in culinair Baskenland.

Euskadi maakt de ongerepte Baskische gastronomie toegankelijk – met mooie ingrediënten, authentieke smaken en verrassende combinaties. Nu geopend voor diner in het centrum van Rotterdam op de Westewagenstraat 56.

Vorig artikel

Restaurant MARREES: internationale allure in Weert

Volgend artikel

Video: topsommelier Koen van der Plas over Nederlandse wijn

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.