Persoonlijk

Erik de Mönnink: ‘Tompoezen eten na weddenschap’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter in Holten.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Tompoezen eten! Maar niet zomaar, deze gaan gepaard met weddenschappen. De jongens in de keuken houden vaak kleine weddenschappen met elkaar. De prijs bij een verloren weddenschap is altijd een tompoes. Ze eten dus regelmatig tompoezen, want ik verlies bijna nooit.’

Thuis in mijn koelkast staat atlijd…
‘Kombucha. Deze maak ik zelf en zal nooit ontbreken.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Om fit te blijven sport ik veel. Twee keer in de week een uur met een personal trainer en ik fiets zeker twee keer in de week op mijn mountainbike of racefiets. Dit heb ik nodig om fit te blijven, maar ook om mijn hoofd leeg te maken.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘We hebben in de keuken een eigen lijst gemaakt op Spotify met de naam Lekker Werken. Dit is een hele brede lijst, echt van alles door elkaar. Ik vind het leuk om soms onverwachte nummers te horen. We zetten nooit de radio aan, omdat ik een hekel heb aan de reclameboodschappen tussendoor.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart, en waarom?
‘Er is niet een specifiek ingrediënt dat nooit op de menukaart ontbreekt, maar er zal altijd een vis-vlees combinatie op staan. Daar houd ik van. En de gerechten zullen altijd seizoensgebonden zijn. Ik werk nooit met een product dat niet uit het seizoen komt.’

Vakantie. Ik ga graag naar, omdat…
‘Mij all-time favourite is Chatel in de Franse Alpen, in het skigebied Portes du Soleil. Ik kom hier al jaren. Het is een heerlijk skigebied. Maar ook culinair is het er prima met heerlijke restaurants en mooie wijnen. Deze winter ben ik zelfs twee keer in Chatel. Je bent er zo, het is maar 800 kilometer rijden. De zomervakantie wisselt, maar het zal nooit een strandvakantie zijn. Ik wil altijd iets te doen hebben, kan niet uren op het strand of bij het zwembad liggen. Ik wil graag veel zien en een actieve vakantie hebben.’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij……
‘Een collega van restaurantvereniging Les Patrons Cuisiniers. Ik vind dit een hele mooie club, stuk voor stuk is het culinair echt topkwaliteit. Het is een echte vriendenclub, die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Die zijn er altijd….’

Bekijk hier alle afleveringen van de serie!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Restaurant Elea opent deuren aan Noordeinde in Den Haag

Volgend artikel

Restaurant Tante Kee zoekt enthousiaste keukenchef

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.