Blog

Entertainment aan tafel – en smaak – bij ’t Kalkoentje in Rhenen

Denk bij ’t Kalkoentje in Rhenen niet aan een suf en versleten restaurant in de provincie. Het is er fris en behaaglijk en het keukenpersoneel zorgt voor entertainment aan tafel. Bij elke smaakvolle klassieker van chef en eigenaar Nico Klaver veren we op.

Aan de Utrechtsestraatweg tussen Elst en Rhenen ligt ’t Kalkoentje. Met de blik op de Nederrijn is het elk jaargetijden genieten in dit restaurant.

In de winter, zoals nu, brandt het vuur in de haard en komt de warmte van de ambiance je bij binnenkomst direct tegemoet.

Tuin
In de zomer is er natuurlijk de tuin. Een brede groene strook die overgaat in het water van deze Hollandse rivier.

Een tuin waar zomers de lunch en diner wordt geserveerd én een tuin met een eigen strand; we noemen het gemakshalve even het Nico Klaver Strand.

Privéstrand
Het strandje kwam een paar jaar geleden per toeval aan het daglicht na het snoeien van de struiken. Inmiddels reserveren gasten gericht voor een ‘strandlunch’ en is er al een huwelijksdiner gegeven.

Medewerkers
Het is februari, dus wij kiezen voor een lunch binnen. Voordat we ’t Kalkoentje betreden, wacht maître Eddy van Stijn ons op bij de ingang van de tuin.

Het is de eerste maar zeker niet de laatste keer dat medewerkers dat extra beetje op het gebied van service verrichten.

Champagne
Eddy begeleidt ons naar de open haard waar een glas heerlijk Champagne wordt ingeschonken in een breed, rond en laag glas.

Daarbij twee mooie amuses: een gevuld hoorntje met een wakker soepje. Het kan richting tafel.

Kleurstelling
In het restaurant vallen de kleuren op. Sinds enkele weken heeft het restaurant een warme, meer gewaagde kleurstelling en zijn de kaarsen vervangen door stijlvolle spotjes.

In combinatie met het licht van buiten zorgt dat voor een sfeervolle, rustige ambiance.

Nico Klaver
Eigenaar Nico Klaver begint ’t Kalkoentje in 1988, nadat hij onder de vleugels van Paul Fagel in Rhenen neerstrijkt.

Nico is enthousiast en energiek en heeft een heldere kijk op vakmanschap. Keukenpersoneel moet juist uit de keuken komen en moet weten hoe gerechten de tafel bereiken.

Bereiding aan tafel
Dus kiest hij voor veel bereidingen aan tafel. Om zo gasten te informeren en entertainen, en om zijn keukenmannen en -vrouwen een drempel over te laten gaan en werkelijk in contact te laten komen met de gast.

Het maakt koks enthousiast, al is het moeilijk om het vurige enthousiasme van Nico zelf te overtreffen.

Ons vijfgangenmenu begint met langoustine, zeekarper, tartaar, lauwwarme piccalilly, een krokantje en crème fraîche. De langoustine wordt aan tafel kort met de brander gegaard en vervolgens op het bord gelegd.

Vooral met de tartaar en een slok Franse wijn van Domaine de la Croix Noyant matcht het goed. Heel goed zelfs.

Sliptong
We blijven bij vis en gaan door met sliptong. Lekker aan de graad geserveerd. Met pompoen, rivierkreeftjes en een ultra romige Hollandaisesaus, die aan tafel speels over het bord wordt gedrapeerd.

Het vetje van de Hollandaise harmoniseert prettig met het vetje in de Hongaarse Chardonnay van Esterházy Etyeki Kúria.

Water
Intussen schuift een rijnaak het raam voorbij richting de haven van Rotterdam. ’s Avonds, als het waterverkeer stil ligt, zorgen de verlichting en een brandende OFYR voor sfeer in de tuin.

Truffel
Bij het volgende gerecht komt Nico met truffel en een schaaf aan tafel. In een komvormig bord ligt een mooi stuk sukade met daarop ganzenlever. Verder gebrande knolselderij en een paars krokantje van aardappel. Royaal wordt de truffel er fijn over geschaafd.

In het glas een zachte rode Passimento Veneto uit Italië. Niet te voorzichtig, niet te overheersend, maar precies goed met de ‘truffelhap’.

Reegeit
We schuiven onze goed zittende stoel iets aan, want daar komt de pièce. Het is reegeit in diverse vormen. Mooie stukjes filet, aan een bout, als gehakt verstopt in een poffertje en naast het bord op een mini-barbecue als kebab.

Verder op het bord rode kool, paddenstoelen en marloeskes-ui. Koks uit de keuken verdelen een mooie saus over het bord.

Leisteen
Over het bord? Nee, over de dakpan. Het hoofdgerecht wordt geserveerd op een plaat van leisteen. Deze leisteen is afkomstig van de kerktoren van Rhenen, die vanuit het restaurant in de verte een kilometer of twee verderop aan de horizon is te zien.

Bij de reegeit drinken we een fraai glas rood uit Zuid-Afrika, een Syrah van Rijk’s Estate uit Tulbach.

Soufflé
Als dessert een klassieker: soufflé met crêpes Suzette. Aan tafel laat de kok van dienst een cannelletje van vanille-ijs door de deksel van de soufflé zakken en wordt de crêpes Suzette met de kidde bedekt met luchtige crème.

In het glas een stroperige en zoete Trockenbeerenauslese uit Oostenrijk. Tot slot bij de dubbele espresso nog friandises (onder andere een heerlijk staafje van karamel met grof zeezout) en een op de vuist van de hand geplaatste minimuffin.

Lunch en diner
Het vijfgangenmenu staat op de kaart voor 65 euro. Een bijpassend wijnarrangement kost 34,50 euro.

Het uitzicht en de bereiding aan tafel zijn helemaal gratis en dat maakt een lunch of diner bij ’t Kalkoentje een waar feestje.

Beleving
Een feestje waarbij klassieke gerechten en klassieke ingrediënten op een speelse en persoonlijke manier aan tafel komen, zoals het vroeger gebeurde en waarover we het tegenwoordig steeds vaker hebben: ‘we willen beleving aan tafel’.

Nou die beleving is er en maakt een verblijf in ’t Kalkoentje tot een prettige happening.

Nieuwe look & feel voor ’t Kalkoentje

’t Kalkoentje in Rhenen heeft een nieuwe uitstraling. Het restaurant heeft afscheid genomen van traditionele kleuren en klassieke verlichting met kaarsen en kiest voor een meer gewaagde, moderne uitstraling. Eigenaar Nico Klaver legt uit waarom.

Vorig artikel

Goed slapen op bijzondere locaties

Volgend artikel

Lekker weg in eigen land met arrangement De Nederlanden

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.