Blog

Energiek koppel timmert aan de weg met Beyerick in Zeist

Restaurant Beyerick in Zeist is een nieuwe weg ingeslagen. Met Marcel en Rosalie Heintzberger aan het roer. ChefsFriends.nl schoof aan bij een speciale lunch.

Je hebt van die restaurant die ogenschijnlijk tussen de gidsen en media doorglippen. Die niet zo opvallen als de grote jongens. Misschien omdat ze klein zijn, bescheiden van aard, of gewoon nog geen tijd hebben gevonden om het van de daken te schreeuwen.

Maar dat wel mogen doen. Omdat het er eenvoudigweg heel erg prettig is om te vertoeven omdat er opvallende dingen gebeuren die het vertellen waard zijn. Zo’n restaurant is Beyerick in Zeist.

Huiskamerrestaurant
Sinds een kleine anderhalf jaar staat het restaurant in de Jagerlaan – een zijstraat van de bekende Slotlaan – onder leiding van het jonge Noord-Hollandse koppel Rosalie en Marcel Heintzberger. Marcel in de keuken en Rosalie aan de voorkant.

Twee mensen die het hele restaurant runnen? Ja. Bij Beyerick lukt dat. Het knusse huiskamerrestaurant telt dan ook maximaal 26 couverts. Zo klein als de eetgelegenheid is, zo groot is het verhaal achter het huiskamerrestaurant.

Bij Beyerick geen poespas en gedoe. Gewoon gezellig en informeel eten op niveau. Genieten van een menu van 3 tot 9 gangen, met 5 gangen vast in het menu en daarbij een aantal specials.

De culinaire koers wordt bepaald door Marcel, die als groot talent wordt gezien. Gekneed door onder andere Willem-Pieter van Dreumel, de huidige chef-kok van Koning Willem-Alexander. Marcel is stoer, eigenzinnig en vastberaden. Een prima cocktail om tot wasdom te komen in zijn kleine keuken.

Rosalie leert Marcel in de horeca kennen en van collega’s worden ze levenspartners. Nu dus met een eigen restaurant en twee jonge kinderen. Ze werkt daarvoor onder andere als gastvrouw van de Raad van Bestuur van Delta Lloyd en geeft wijnadviezen bij Slijterij Nolet. Een veelzijdige dames dus. En eentje met energie.

Energie is het kernwoord van het nieuwe Beyerick, een huiskamerrestaurant met smaak. Marcel heeft een duidelijke kookfilosofie en wil hooguit 4 tot 5 componenten op het bord waarbij brede smaken en structuren de kern vormen. Elk gerecht moet de basissmaken zout, zuur, bitter en zoet bevatten en het mondgevoel moet zacht, luchtig en krokant zijn. We gaan het ervaren tijdens een speciale lunch.

Il Mondo Del Tartufo
Een lunch waarbij ruimte is voor truffels van Il Mondo Del Tartufo uit Leusden, voor de consument te bestellen via DeliPuur.nl. Want truffel moet je genieten in plaats van eten, geeft truffelprins Raimond Zuure ons mee tijdens de lunch.

We starten de lunch met een taco van rode biet met truffelhoning en meibloem geitenkaas van een kaasboer uit de buurt van Egmond. Een kleurrijk en smaakvol gerecht met verschillende structuren en smaken. Prima combinatie bij een slok fijne Luxemburgse bubbels van het huis Gales.

Rosalie schenkt de eerste wijn in. Het is een biologische Pinot Gris uit de Elzas van het wijndomein Gustave Lorentz. Op tafel komen diverse bereidingen van bloemkool met hazelnoot en vers geschaafde Bianchetti Truffel. Daarnaast de verrassing van de middag: een crème brûlée van bloemkool. De romige crème brûlée van bloemkool is licht gebrand waardoor het een mooi krokant en een licht zoetje heeft. Een voltreffer van Marcel!

Romige risotto
De gebruikte truffel komt van authentieke truffeljagers, die met hun hond – door Raimond een ADHD-hond genoemd vanwege zijn drukte en levendigheid – het liefst ’s avonds in alle rust op zoek gaan naar de kostbare zwam onder de grond. De truffelhonden zijn 3 jaar getraind voor hun werk en kunnen truffels op wel honderd meter afstand ruiken.

Voor het volgende gerecht wordt het glas gevuld met een Soave uit Italië. Een frisse wijn die het moet opnemen tegen een romige risotto. Op tafel komt snoekbaars op gebakken desembrood met daaronder risotto met gemonteerde truffelboter, parmezaan en een schuim van sherry. Een romig feestje met als kers op de taart een luchtige schuim van sherry.

Marcel geeft nu vol gas en maakt zich op voor het derde en laatste gerecht. Rosalie schenkt het glas vol met een Isabelle et Pierre Clément, een rode 100 procent Pinot Noir uit het hart van Frankrijk, een gebied dat veelal bekend staat om de witte wijnen.

Op het bord krokante kalfssukade met een koude lobbige schuim van hete bliksem, een jus van Madeira en vers geschaafde Melanosporum wintertruffel. De sukade gaat na het aanbakken in de roner, wordt teruggekoeld, vervolgens in plakken gesneden en dan nog even gebakken voor het krokante jasje. Marcel overtuigt andermaal.

De lunch onderstreept het vakmanschap van de zelfbewuste chef-kok Marcel Heintzberger. Een jongen waar we nog meer van gaan horen. Zeker in combinatie met levens- en sparringpartner Rosalie een verdomd goed koppel in dat leuke huiskamerrestaurant in Zeist.

Wat ons betreft een aanrader en een adresje om in de gaten te houden. Wie met de auto komt, kan voor de deur parkeren in parkeergarage Slotlaan 2 of Slotlaan 3. Geef je in het restaurant over aan de kook- en wijnkennis van Marcel en Rosalie, zodat je verzekerd bent van een leuke, gezellige en informele avond op niveau.

Vorig artikel

De beste hotels en restaurants in Lisse en omgeving

Volgend artikel

Asperge Arrangement bij Hostellerie de Hamert in Wellerlooi

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.