Blog

Dutch Mountain Trail: zien, ruiken, voelen en ervaren

Niet vies van een uitdaging en gek op wandelen? Kies dan voor de Dutch Mountain Trail, een tocht van iets meer dan 100 kilometer door de Zuid-Limburgse heuvels. Rik loopt drie etappes en kijkt zijn ogen uit. ‘Genieten in eigen land, al is het af en toe ook doorbijten.’

De Dutch Mountain Trail is geïnspireerd op de seven summits, de zeven hoogste toppen van ieder continent. In 1985 worden ze door alpinist Richard Bass voor het eerst allemaal beklommen.

Seven summits

In 2019 krijgt Nederland zijn eigen variant met zeven rondwandelingen naar de Zuid-Limburgse toppen, in afstand variërend van 6 tot 9 kilometer.

Je beklimt de Wilhelminaberg (225 m en die je misschien wel kent van de trap en Snowworld Landgraaf), de Schneeberg (257 m), het Eyserbos (197 m), de Gulperberg (157 m en onderdeel van de Amstel Gold Race), de Hakkenberg (252 m), de Kattenroth (209 m) en d’n Observant (157 m en vlakbij de ENCI Groeve).

Een jaar later wordt ter gelegenheid van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival de Dutch Mountain Trail uitgezet. Deze route verbindt deze seven summits, telt 101 lengtekilometers en 1.718 hoogtemeters, en is volgens de initiatiefnemers de zwaarste wandeling van ons land.

Vier etappes

In de basis verdeeld over vier etappes – je start in Eygelshoven en eindigt in Maastricht – en prima zelfstandig te lopen, al kan het ook georganiseerd. Er zijn tal van organisaties die het wandelavontuur als reis aanbieden, inclusief overnachtingen op campings. In sommige gevallen is er de mogelijkheid om de volledige afstand in zes dagen te lopen.

De route heeft een bewegwijzering (één kant op), maar die is voor ons tijdens het wandelen niet altijd duidelijk. Met name omdat we het idee hebben dat de aanduidingen niet structureel aanwezig zijn.

Wij gebruiken de app Komoot, waarin de route is opgenomen. En anders is een boekje aan te schaffen voor 19,95 euro met daarin een uitgebreide beschrijving of zijn GPX-bestanden te downloaden. Dat boekje is sowieso leuk om je vooraf in te lezen, en je steunt er het initiatief mee.

Hoogste punt van Nederland

Feitelijk bedwing je acht summits, want je beklimt ook de Vaalserberg, met 322 meter zelfs het hoogste punt van Nederland. Door de initiatiefnemers echter niet opgenomen als één van de zeven bergen vanwege het commerciële karakter en de drukte op de top.

Als wandelaar heb je daar weinig tot geen last van als je in de ochtend op tijd van start gaat, want deze berg is de eerste activiteit van de tweede etappe. Wij vinden het dan ook een leuke klim. En hé, dan heb je er wel één om van je lijstje af te strepen, want nergens in ons land sta je hoger dan daar. Bovendien is er het drielandenpunt.

De grens over

Ook de Hakkenberg is erg leuk. De top is op de grens met België, inclusief grenspaal en slagboom. Hoewel het passeren van grenzen in bepaalde delen van het land dagelijkse routine is, vinden wij dat echt een bijzonder element van de trail.

Met enige regelmaat loop je in Duitsland of België. Soms ben jij je er als wandelaar van bewust, op andere momenten herinnert je telefoon je eraan als je van je provider het bericht krijgt dat je in een ander land bent en welke tarieven daarvoor gelden.

De Wilhelminaberg verdient eveneens een speciale vermelding, omdat deze vlak voor de top serieus stijgt en je bovenop ook echt voelt dat je zojuist een berg hebt bedwongen. Bovendien is het de eerste van de seven summits en barst je dan nog van de energie.

Etappe-indeling

De Dutch Mountain Trail start bij het treinstation van Eygelshoven (Kerkrade) en eindigt vlakbij station Maastricht. De etappe-indeling is als volgt: van Eygelshoven naar Vaals, van Vaals naar Gulpen, van Gulpen naar Mheer en van Mheer naar Maastricht.

Je kunt lopen met al je bagage op de rug en in de omgeving van de dagelijkse eindpunten op zoek gaan naar een slaapplaats. Hotels en campings in overvloed. Wij kiezen echter voor een vast adres in de buurt dat we gebruiken als basecamp. Daardoor wandelen we met dagrugzakken.

Zuid-Limburg

Er zijn prima verbindingen met het openbaar vervoer, maar kijk met name in de weekenden (zondag) goed naar de mogelijkheden. Wij kiezen ervoor om ’s avonds te eten in de finishplaats, zodat we iedere dag een andere Zuid-Limburgse plaats ‘ontdekken’.

Zuid-Limburg is in trek bij toeristen en heeft dus ook veel te bieden. Aan hotels en restaurants geen gebrek, al geldt dat niet voor de trail. Kom je onderweg iets tegen, dan adviseren we om daarvan gebruik te maken. Of neem je eigen lunch mee en pauzeer op één van de vele mooie plekken die dit deel van ons land rijk is.

Lastigste en mooiste

Etappe 1 is met 28 kilometer het langst en telt twee summits, maar de route van Gulpen naar Mheer hebben wij als meest intensief ervaren. Met name omdat je eigenlijk de hele route op en af gaat, en je drie toppen passeert. En ongetwijfeld speelt ook een rol dat het de derde achtereenvolgende wandeldag is.

Welke route het mooiste is? Dat vinden we lastig. Tijdens alle etappes is het genieten van wat je ziet, ruikt, voelt en ervaart. Op de moeilijkste momenten is het wellicht wat lastiger om te genieten, maar weet dat pijn over het algemeen snel weg is en je zult ervaren dat het lichaam snel herstelt.

Mijnen, grotten en groeves

Ook cultureel en historisch heeft dit deel van ons land veel te bieden. Vanwege steenkoollagen in het oosten floreert de mijnindustrie, in het westen zorgt mergel voor grotten en groeves, en kalk en löss leveren vruchtbare grond op voor fruitteelt en wijnbouw.

De Wilhelminaberg is een door mensenhanden gemaakte mijnsteenberg en ook de laatste van de zeven summits – d’n Observant – is geen natuurlijk berg, maar gemaakt van de deklagen van de Sint Pietersberg die voor de mergelwinning voor een groot deel is afgegraven en – daarna – beplant.

Miljoenenlijn

En wat te denken van de Miljoenenlijn. Een spoorlijn die als werkverschaffingsproject is aangelegd ten behoeve van vervoer van steenkool en mijnwerkers. Voor de ophoging zijn tonnen aan mijnsteen verwerkt.

Nu een tracé dat wordt geëxploiteerd door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, waardoor het een toeristische trekpleister is geworden.

Dodendraad

Eveneens bijzonder stukjes geschiedenis zijn de beruchte Dodendraad en de Siegfriedlinie. De eerste is een elektrische draadversperring van tweeduizend volt met een lengte van 322 kilometer, van Vaals tot de Noordzee.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd door de Duitsers om vrijwilligers voor het Belgische leger, spionnen en smokkelaars en vluchtelingen tegen te houden, en die vele mensenlevens kost.

De in de jaren dertig gebouwde Siegfriedlinie, ook wel Westwall genoemd, is een zeshonderd kilometer lange grensversterking met duizenden bunkers, muren en drakentanden. Grofweg de helft is bewaard gebleven.

Overigens is het in die tijd meer dan een verdedigingslinie. Na de bouw is Duitsland vanuit het westen zo goed als ondoordringbaar, waardoor Hitler zijn handen vrij heeft om op te rukken naar Duitsland.

Goed eten, goed drinken en goed slapen

Tot slot goed eten, goed drinken en goed slapen! Vanwege het ruime aanbod in het gebied, beperken we ons in dit artikel tot hotels en restaurants in de start- en finishplaatsen.

In Vaals kun je kiezen voor Bilderberg-hotel Kasteel Vaalsbroek of Van der Valk-hotel Kasteel Bloemendal. Vlakbij Vaals, in Lemiers, heb je de gelegenheid om bij Domein Holset te overnachten met uitzicht op de wijngaard.

Hotels van Oostwegel Collection zijn onlosmakelijk verbonden met Maastricht. Verblijf in het Kruisherenhotel of kies voor Château Neercanne. Winselerhof in Landgraaf ligt langs de route.

Andere suggesties zijn Monastere, Beaumont, Van der Valk, NH, Crowne Plaza, Amrâth Grand Hotel de l’Empereur, Novotel, Amrâth DuCasque, Select Hotel, Le Theatre, Sint Jacob en Dormio De Prins van Oranje.

Restaurants

Voor goed eten en drinken in Vaals kies je voor Schatull of Clermont (het restaurant van Kasteel Bloemendal). In Gulpen pronkt sinds vorig jaar een Michelinster op de deur van Atelier en in het nabijgelegen Wittem (zelfde gemeente) huisvest tweesterrenrestaurant Julemont.

In Maastricht is keuze in overvloed. Au Coin des Bon Enfants, Beluga Loves You, Château Neercanne, Rantrée, Studio, Tout à Fait, l’ Auberge de Neercanne, Harry’s, Tabkeaw, Umami by Han, Rozemarijn, Flavourz by Servais, Wijnrestaurant Mes Amis, Novo New Dining, Prix de Rome, Le Bon Vivant, Harbour Club, Mediterraneo, ’t Pakhoes, Restaurant 55, Sofa, Les Trois Seaux, Vino & Friends, ’t Klaoske, Danyel, Bouchon d’en Face, Brandson, Café Sjiek, Fitz Roy en Normandy.

Tijdens het wandelen passeer je Pirandello, het restaurant van Winselerhof in Landgraaf, en Infini in Wahlwiller.

Fietsroute

Schoenen aan en gaan (o ja, voor de fietsliefhebber is er de Dutch Mountain Ride, een ronde van 128 kilometer en 1600 hoogtemeters). De Dutch Mountain Trail is een fantastische ontdekkingstocht door het zuiden van Nederland.

Je krijgt er geen spijt van. En mocht dat onverhoopt wel zo zijn, weet dan: beter spijt van iets dat je wel hebt gedaan, dan spijt van iets dat je niet hebt gedaan!

Lees ook:
Tiengemeten: natuurpracht onder de rook van Rotterdam
Koloniën van Weldadigheid: parel in eigen land (en Werelderfgoed)
Wandelen op Marker Wadden: florerende natuur met alleen winnaars
Nieuwe Hollandse Waterlinie ontdekken: nationaal meesterwerk

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De Vrienden van ChefsFriends.nl

Volgend artikel

JRE-Nederland presenteert vijf nieuwe leden

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.