Nieuws

Drie wijntalenten van Nederlandse bodem

Nieuwe wijnmakers laten in toenemende mate van zich horen. Ze trekken onze wijnbouw uit het hobby-moeras en geven wijn maken in Nederland een professionele smoel. Drie upcoming wijnmakers van eigen bodem in de spotlights.

De Nederlandse wijnbouw zit in de lift. Zowel het aantal flessen als de kwaliteit gaat hard omhoog. En dat is goed. Goed voor de wijnboer, maar zeker ook goed voor de consument. Want die kan steeds vaker genieten van lekkere wijnen uit eigen land.

Deze maand zetten we op ChefsFriends.nl de Nederlandse wijnbouw in de schijnwerpers. Omdat we vinden dat er wat vaker een flesje van Hollandse bodem op tafel mag komen. Want wie goed luistert, hoort steeds meer vakmanschap in de Hollandse wijngaarden.

Diederik Beker van Betuws Wijndomein in Erichem

Studeert aan de HAS in Den Bosch en volgt vele vinificatiecursussen in Duitsland. Met zijn vader begint hij in 2004 met Betuws Wijndomein, nu goed voor ruim 20.000 flessen rood, wit en mousserend per jaar.

De wijnen van Betuws Wijndomein in Erichem nabij Tiel vallen regelmatig in de prijzen. De gouden medaille voor LingeWit Sauvi 2015 tijdens een internationale wijnbeurs in Berlijn bijvoorbeeld.

Diederik weet dat hij het akkerbouwbedrijf van zijn vader anders wil voortzetten als hij de HAS verlaat. Tijdens een open dag in Wageningen bij de vaderlandse wijnpionier Jan Oude Voshaar slaat de vonk over. Hij wil iets speciaals maken en beleving creëren.

De jonge wijnmaker heeft geen zin om twaalf tot zestien keer per seizoen te spuiten en kiest voor nieuwe druivenrassen die minder gevoelig zijn voor meeldauw. En waarmee je een eigen markt kunt ontwikkelen. Hij kiest voor rassen als Johanniter, Solaris en Regent.

Zijn werkwijze is eenvoudig en effectief: hij plant een klein areaal aan en gaat ontdekken hoe de druif zich ontwikkelt. Zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Bij succes volgt extra aanplant.

Om beleving te creëren, werkt Diederik onder andere nauw samen met Hotel Restaurant Oud London in Zeist, waar de gastheren van het horecabedrijf zelf bepalen welke blend aan de basis moet staan voor de wijn. Ze staan zelfs afgebeeld met naam en toenaam op het etiket. Een fraai staaltje van goede ambassadeurs kweken voor onze Nederlandse wijnbouw. www.betuwswijndomein.nl

 

Leon Massink van Wijngaard Montferland in Gendringen

Leon verbouwt druiven op twee plaatsen in de Achterhoek: op kleigrond in Gendringen en op zand- en kiezelgrond op een heuvel in ’s-Heerenberg. Wijngaard ’t Oerlegoed (Gendringen) is zo’n 2,5 hectare groot en de ondergrond is rijk aan mineralen en voedingsstoffen. Wijngaard Bergherbos (’s-Heerenbergh) is 1,5 hectare groot en gericht op het zuiden.

De blends maken deze wijnen volgens hem zo uniek. ‘Onze oenoloog cuveert de sappen tot mooie, streekeigen kwaliteitswijnen. Nederlandse wijnen zijn tegenwoordig medaillewaardig en van steeds betere kwaliteit’.

Leon werkt met nieuwe rassen, geschikt voor ons klimaat. Voor rood onder andere Regent, Cabernet Cortis en volgend jaar Cabernet Noir. Voor wit: Johanniter, Merzling, Cabernet Blanc, Solaris, Souvignier Gris en als nieuwkomer de Muscaris-druif. ‘Nieuwe rassen kun je biologisch telen en zijn snel rijp’.

Eigen smaken kenmerkend voor de regio, is de missie van Leon. Hij verdiept zich momenteel in de reuk en smaak van hooi die zo kenmerkend is voor de Achterhoek, om deze geuren en smaken terug te laten komen in zijn wijnen.

‘Wijn verbindt met eten en met de regio. Bij elke slok denk je na over smaken. Dat is het mooie van wijn. Daarom wil ik mooie wijnen maken die verbinden met streekproducten’, aldus de Achterhoekse wijnboer die in zijn in 2006 gebouwde wijnhuis een proeflokaal heeft en werkt met roestvrijstalen tanks en moderne filter- en persinstallaties, en een grote wijnkelder heeft met houten vaten en flessen. www.wijngoedmontferland.nl

 

Bernadette Crijns van Wijndomein De Planck in Slenaken

In 2008 wisselt Bernadette als Directeur HRM van De Lage Landen de vergaderzaal in voor de wijnkelder. Ze wordt fulltime wijnboer in het zuidelijkste deel van Nederland. Geen toeval overigens. Ze woonde jaren in een heuvelachtig gebied in Duitsland en wil weer ‘glooiend’ wonen.

Wijndomein De Planck werkt met vier druifsoorten. Regent voor rood, Johanniter en Solaris voor wit en de Pinot Noir voor rosé. Een zeer bewuste keuze, omdat Bernadette de aroma’s van klassieke rassen wil gebruiken, maar druiven gebruikt die tegen vocht kunnen.

‘Zo’n 70 procent van de Johanniter komt voort uit de Riesling-druif, maar Riesling is juist gevoelig voor regen. Johanniter minder. We moeten wel spuiten, maar beduidend minder dan bijvoorbeeld in de Elzas’, benadrukt Bernadette.

De Elzas, het Duitse deel van Frankrijk. Daar wordt ze verliefd op de wijnbouw bij een van de vele bezoeken aan wijnboeren. Ze leest vakliteratuur en volgt cursussen om elke dag beter te worden in wijn maken. En ze experimenteert. Bijvoorbeeld met gisten. Zo wordt de oogst niet in een wijnvat gepompt, maar verdeeld over meerdere vaten met elk een andere hoeveelheid gist. Proefondervindelijk kiest ze voor het beste.

De druivenstokken op De Planck zijn lasergestuurd machinaal geplant in kaarsrechte rijen op regelmatige afstand van elkaar. De perfectie verklapt de ambitie. Dat geldt ook voor de samenwerking met universitaire wijnbouwinstituten van Giesenheim in Freiburg.

En wat te denken van de wijnkelder van 400 vierkante meter oppervlakte met een hoogte van ruim 3,50 meter? Die wijnkelder is rechtstreeks vanuit de wijngaard te bereiken, zodat de transporttijd van de geoogste druif minimaal is. www.wijndomeindeplanck.nl

Masterclass Nederlandse wijnbouw
Wil je meer weten over Nederlandse wijnbouw? Volg dan de ‘Masterclass Nederlandse Wijnbouw‘ van Stan Beurkens. Of vergroot je kennis met een van de vele wijnboeken.

Vorig artikel

Voorjaarsproeverij bij De Swarte Ruijter in Holten

Volgend artikel

De beste boeken over (Nederlandse) wijn

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.