Blog

Drie verrassende wijngebieden uit Noord-Spanje

Denk je aan zomers Spanje, dan denk je aan zon en zee. Aan de heerlijke zandstranden aan de Costa del Sol of de Costa Brava, en prachtige kuststeden als Valencia en Barcelona. Maar vergeet Noord-Spanje niet. We spotten er drie verrassende wijngebieden.

We bellen met Ruud Weterings, die sinds jaar en dag in Spanje woont en voor ChefsFriends.nl kenner is van Spaanse wijnen. Hij gaat voor ons aan de stad en presenteert drie verrassende wijngebieden uit Noord-Spanje.

Castillo-León
De wijnbouw van Castilla-León is geconcentreerd in een brede cirkel rond de stad Valladolid. Het bekendste wijngebied in de regio is Ribera del Duero, dat inmiddels een wereldwijde reputatie geniet vanwege zijn rode wijnen. Ook komen er uitstekende witte wijnen uit Rueda, dat ten zuiden ligt van Valladolid.

De streek Toro is bekend om zijn krachtige rode wijnen. Bijna grenzend aan Valladolid bevindt zich de wijnstreek Cigales, dat voornamelijk droge rosés voortbrengt, maar ook hele mooie rode wijnen.

Ik selecteer voor deze donkere wintermaand: Finca Museum Real Reserva, DO Cigales: krachtig en kruidig met een fruitige smaak van gedroogd klein rood fruit en zwarte pruim. De kruidigheid, met aroma’s van specerijen en ook kokos, is afkomstig van de vaten van Frans eikenhout waarop de Reserva 2 jaar heeft gerijpt.

Bierzo
Bierzo is een verzameling van kleine dorpen, met als middelpunt de stad Ponferrada (circa 55.000 inwoners). De stad ligt hemelsbreed ongeveer 230 kilometer van de kust. De pelgrims op weg naar Santiago stoppen hier vaak om in het kristalheldere water wat afkoeling te zoeken.

Een groot deel van de huidige wijn productie vindt plaats in RVS tanks. De typische blauwe druif uit deze regio is de Mencia-druif. Van de Mencia-druif worden grootse wijnen gemaakt. Goed gemaakte Mencia wijnen doen structureel ook aan Pinot Noir denken. De beste Mencia wijnen wordt geproduceerd door Alvaro Palacios. Zijn Alvaro Palacios Petalos wijn is magisch!

De Petalos is een wijn die uit steile wijngaarden met oude stokken wordt vervaardigd. De wijn heeft een kersenrode kleur, aroma’s van rood en zwart fruit en florale tonen, maar ook mineraliteit. De smaak heeft een goede aanzet, is zacht, fris en intens met kruidige tonen. De wijn heeft een mooie, aanhoudende afdronk.

Rias Baixas
In de D.O. Rías Baixas zijn verschillende druivenrassen toegestaan. Albariño is de koningin van deze regio. Ongeveer 90% van de wijngaard Arial is met deze druif aangeplant en men maakt er de beste wijnen van. Onderzoekers in Cataluña hebben aangetoond dat de Albariño zeer waarschijnlijk dezelfde druif als de Riesling van Duitsland is, hetgeen overeenstemt met oude plaatselijke verhalen dat de wijn enkele eeuwen geleden door Duitse monniken naar Galicia gebracht werd. 

Albariño is een kleine druif met hoog suikergehalte die knapperige frisse witte wijnen met veel fruit en een verfijnde aroma geeft. Mijn advies: Vicente Gandia Con Un Par. ‘Con un Par’ is Spaans voor ‘Met een Paar’ en de producent geeft op speelse wijze aan dat deze wijn ideaal is om te drinken ‘Met een Paar Vrienden’, ‘Met een Paar Oesters’ of ‘Met een Paar Kreeften’. Dat is zeker waar, maar ook eenvoudigere gerechten laten zich graag begeleiden door deze heerlijke wijn.

Meer weten over Spaanse of andere wijnen? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De Echoput start met masterclass wijn-spijs voor het diner

Volgend artikel

De favoriete delicatessenwinkels in Groningen van Henrice Dijks

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.