Nieuws

Dit zijn de mutaties uit de nieuwe Michelingids

Michelin heeft gesproken. Ons land verwelkomt 8 restaurants die een Michelinster ontvangen. 17 Restaurants behouden hun twee sterren en De Librije en Inter Scaldes blijven met 3 sterren de internationale Nederlandse top.

Maandag aan het eind van de ochtend maakte Michelin in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekend dat er 8 restaurants een ster hebben ontvangen.

De nieuwe sterrestaurants:

  • Restaurant Eden (chef: Herman Cooijmans) in Valkenswaard
  • Restaurant Marrees (chef: Jan Marrees) in Weert
  • Versaen (chef: Hans Derks) in Ravenstein
  • Beluga Loves You (chef: Servais Tielman) in Maastricht
  • Rantrée (chef: Ralph Hermans) in Maastricht
  • Noble Kitchen (chefs: Edwin Kats en Tom Schoonus) in Cromvoirt
  • Zout & Citroen (chef: Bram Helleman) in Oosterhout
  • Graphite by Peter Gast (chef: Peter Gast) in Amsterdam

Het aantal tweesterrenrestaurants blijft met 17 hoog. In de absolute top (3 Michelinsterren) heeft Nederland twee restaurants: De Librije in Zwolle in Inter Scaldes in Kruiningen. Restaurant De Leest in Vaassen stopte eind december.

Michelin over de nieuwe sterkoks:
“Jan Marrees is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef Marrees voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.”

“Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef Derks. Ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef Helleman oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk.”

“Dat wereldse verhaal is ook de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef Crooijmans geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin Groos uitschenkt.”

“Bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom Schoonus en Edwin Kats valt de uitgebreide kaart op. Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten.”

“Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef Gast is al even delicieus.”

“Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef Hermans staat vandaag garant voor een culinaire topervaring. Het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais Tielman. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.”

In de zaal met 600 gasten werden verder nog Michelin Awards 2020 uitgereikt. Dit jaar zijn er 3 uitgedeeld in verschillende categorieën. Te weten:
Young Chef: Cas Pikaar, restaurant DOYY in Eindhoven
Sommelier: Koen van der Plas, Kasteel Heemstede in Houten
Service: Peter Bruins, De Bokkedoorns in Overveen

ChefsFriends feliciteert alle chefs met het behoud of een nieuwe ster!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nl , Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Beestachtig lekker: Albert Kooy over spinazie

Volgend artikel

Winterweken bij Ratatouille in Harderwijk

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.