Directeur Marc Alofs over Van Oys Maastricht Retreat
In Zuid-Limburg wordt hard gewerkt aan de realisatie van Van Oys Maastricht Retreat, een hotel met restaurants rondom Kasteel Oost onder de rook van Maastricht. Wij legden een aantal vragen voor aan hoteldirecteur Marc Alofs, die voor de culinaire activiteiten een tweesterrenchef en een voormalig tweesterrenchef heeft binnengehaald.
Er gebeuren bijzondere dingen in en om Kasteel Oost in Eijsden, wat is dat allemaal?
‘De ontwikkeling van het eerste vijfsterren superior-hotel in het zuiden van ons land, en tevens het eerste Leading Hotels of the World-hotel van Zuid-Nederland.’
‘In en om het kasteel vindt een herontwikkeling plaats van drie hectare grond aan de Maas. We realiseren er twee ambitieuze restaurants, private dining-mogelijkheden, 81 kamers, een Nature Spa en een streekproductenwinkel in boutique hotel-stijl.’
Wat kun je vertellen over de naam Van Oys Maastricht Retreat?
‘Van Oys is een verwijzing naar het Middeleeuwse riddergeslacht dat hier leefde. Door deze naam te kiezen, benadrukken we het vele respect dat we hebben voor de lokale historie.’
‘Maastricht Retreat verwijst naar de ligging in het buitengebied, met een knipoog naar de grote noordelijk gelegen grote broer met internationale herkenning.’
Van Oys Maastricht Retreat is nu al toegelaten tot het prestigieuze Leading Hotels of the World. Hoe zien we dat terug in de bedrijfsvoering?
‘We hanteren strenge kwaliteitseisen, die zijn samengevat in de Leading Quality Assurance. Door daar aan te voldoen, kunnen we het allerhoogste serviceniveau bereiken. Dat laten we toetsen via Guest Satisfaction Surveys & Mystery Guest Visits.’
‘Daarnaast is het interessant voor onze mensen, omdat binnen Leading Hotels of the World er internationaal zeer interessante job opportunities zijn. Voor Van Oys Maastricht Retreat heeft het als voordeel dat we onder de aandacht komen van het netwerk van Leading Hotels of the World en daarmee bereiken we internationaal clientèle.’
Je krijgt als directeur de leiding over het hotel, vertel eens wat meer over je achtergrond.
‘Na banen in hotels in Oostenrijk en de Verenigde Staten ben ik in 1995 aan de slag gegaan als commercieel directeur van La Caverne de Geulhem & hotel-restaurant Vue des Montagnes in Maastricht.’
‘Dertien jaar later startte ik als managing director bij Relais & Châteaux Domaine La Butte aux Bois in het Belgische Lanaken en van 2019 tot in 2023 vervulde ik dezelfde functie bij Botanic Sanctuary Antwerp, a Leading Hotel of the World.’
‘Sinds oktober ben ik bovendien lid van de European Hotel Managers Association, de EHMA.’
Je hebt met Guido Braeken en Pascal Jalhay een tweesterrenchef en een voormalig tweesterrenchef binnengehaald, wat worden hun taken/rollen in het verhaal?
‘Guido wordt puur en alleen 100 procent verantwoordelijk voor restaurant Create. Met die eetgelegenheid streven we de hoogst mogelijke ambitie na. Hij wordt daarbij begeleid door mezelf en door f&b-consultant Jurgen Lijcops. Pascal krijgt als culinair directeur de verantwoordelijkheid over alle f&b op het terrein.’
Hoe ziet de planning eruit?
‘We gaan proefdraaien in februari en openen in maart voor gasten. Dat is voor TEFAF, de grote kunstbeurs in Maastricht.’
Lees ook:
Guido Braeken** van Julemont naar Van Oys Maastricht Retreat
Nieuwe chef voor restaurant Julemont** in Wittem
Klooster in Eindhoven wordt hotel: ‘Adembenemend pand’
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green, Nederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.