Blog

Deze minder bekende soorten vlees zijn perfect voor de BBQ

Barbecueën next level, is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen. Onze gasten imponeren en verrassen met de smakelijkste soorten vlees, waarvan ze het bestaan niet (of nauwelijks) weten. Met deze drie minder bekende keuzes maak jij deze nazomer de absolute blits.

De maand september kent al een paar jaar prachtige temperaturen. De komende weken zijn er daarom – naar verwachting – nog meer dan voldoende mogelijkheden de barbecue aan te steken. Altijd een succes, maar met een klein beetje extra til je jouw barbecue naar een volgend level.

Barbecuespecialist
Barbecuespecialist Ron van Mierlo deelt drie minder bekende soorten vlees met je waarmee je jouw gasten optimaal kunt verrassen.

Ron is lid van BBQ team Lowland Smokers, een KCBS wedstrijdteam, én Goldlabel/demoslager bij slagerij Nice to Meat in Almere.

Nice to Meat Beef Short Ribs

Speciaal voor jou als volger van ChefsFriends geeft Nice to Meat een korting van 10 procent op aankopen uit de webshop. Klik op onderstaande link en vermeld bij je bestelling de code NTMY!ChefsFriends!. We wensen je veel BBQ-plezier.

Beef Short Ribs
De hit van deze zomer, ook wel de spareribs van het rund genoemd. Het leuke van dit vleesproduct is dat het lang op de barbecue moet. Acht uur is geen uitzondering. Maar als het klaar is (95 graden kern) geniet je van een fantastisch mals stukje vlees.

Schouder
De short ribs zitten in de schouder van het rund. Het zijn de eerste vier ribben van de ribbenkast. Bij een varken heten de short ribs varkenskrabben, de ouderwetse slager noemt dit gedeelte ook wel de Champrib of de klaprib.

Dat het de Engelse naam short ribs heeft gekregen, heeft niets te maken met de lengte van de ribben. Het is afgeleid van het gedeelte waar het wordt gesneden, dat is de Short Plate.

Vetmarmering
Voor het beste resultaat kies je voor vlees met veel marmering. De vetmarmering zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en dat er een fantastische smaak ontstaat. Creekstone Short Ribes bijvoorbeeld.

Vlies
Voordat je het vlees gaat bereiden, moet het vlies aan de onderkant, waar de ribben zitten, worden verwijderd. Deze vlies is hard en daarop wil je niet kauwen als het van de barbecue komt. Het overtollige vet aan de bovenkant moet worden getrimd.

Je short ribs zijn nu klaar voor gebruik. Op zoek naar inspiratie? Op het internet vind je talloze recepten m.b.t. de kruiden en of laksauzen. Kijk ook eens op de site van Nice to Meat voor de ruime range aan kruiden(rub) en laksauzen.

Nice to Meat Iberico Secreto

Speciaal voor jou als volger van ChefsFriends geeft Nice to Meat een korting van 10 procent op aankopen uit de webshop. Klik op onderstaande link en vermeld bij je bestelling de code NTMY!ChefsFriends!. We wensen je veel BBQ-plezier.

Iberico Secreto
Altijd een succes op de barbecue! Iberico, het Spaanse varken dat bekendstaat om haar Pata Negra-ham, is heel smaakvol door de bijzondere voeding die het dier heeft gehad.

Iberico-varkens voeden zich met eikels en kruiden van het Spaanse platteland en worden pas van het land gehaald als ze voldoende vet zijn.

Speklaag
De Secreto bevindt zich in het verlengde van de schouderspieren en ligt  tegen de speklaag van de rug. Bij andere varkensrassen wordt dit deel niet uitgesneden, omdat het veel te mager is.

Rosé garing
Laat de barbecue warm worden tot een temperatuur van 300 graden en grill het vlees zo’n drie tot vijf minuten. Iberico Secreto is het lekkerst als het een rosé garing heeft.

Nice to Meat Inside Skirt

Inside Skirt
Eén van de nog wat onbekende stukken rundersteak. In Nederlands wordt dit ook wel de omloop of het middenrif genoemd. De structuur van Inside Skirt lijkt op bavette, maar is grover van draad.

Het vet op het vlees kan eraan worden gelaten, dit smelt als het op de barbecue ligt. Verwijder wel aan beide zijde de dikke vlies.

Grillen
Grill het vlees tot het rare gebakken is en snijd het vervolgens tegendraads en schuin in gelijke delen (trancheren). Het resultaat is een super smaakvolle steak.

Black Angus
De Inside Skirt is niet van alle koeien lekker. Let er daarom op dat je kiest voor kwalitatief goed vlees. Graan gevoerde Black Angus zoals het Ocean Beef bijvoorbeeld.

Speciaal voor jou als volger van ChefsFriends geeft Nice to Meat een korting van 10 procent op aankopen uit de webshop. Klik op onderstaande link en vermeld bij je bestelling de code NTMY!ChefsFriends!. We wensen je veel BBQ-plezier.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde soorten vlees, kun je terecht op de website van de (horeca)slager. Wil je er thuis mee aan de slag, bestel dan jouw vlees via www.nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Friesland boven tijdens evenement ’t Havenmantsje Harlingen

Volgend artikel

Gala Les Patrons Cuisiniers in 2020 bij Kurhaus Scheveningen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.