Persoonlijk

Dewi van der Plaats: ‘Maggi in kuiltje van pit en lepelen maar’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Dewi van der Plaats van restaurant Eilandkeuken in Den Burg.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Avocado met Maggi. Het kuiltje van de pit, daar de Maggi in en dan lepelen…’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…
‘Mijn koelkast is best wel standaard en constant gevuld. Dat komt natuurlijk ook door mijn twee dochters. Kaas, mayonaise, groentes, zacht fruit, melk, sambal/chili en kwark of yoghurt staan er altijd wel in.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Om fit te blijven, gaan we naar de sportschool. Ik doe zelf aan fitness en crossfit. Het gehele keukenteam gaat bij ons naar de gym, dus daarmee kunnen we op het werk dan ook een beetje stoer doen tegen elkaar, en elkaar een beetje blijven uitdagen. Bovendien is het een goede uitlaatklep voor iedereen.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘We hebben geen muzikaal ritueel, maar er komt echt van alles voorbij de hele dag. Rock, rap, Hollands, pop, country en gabber. Van Johnny Cash tot de Backstreet Boys, van 21 Savage tot Angerfist, en van Hazes tot Dr. Dre, en alles wat daar tussen zit.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart?
‘Roomboter is een ingrediënt dat altijd terug te vinden is. In gerechten of bij ons zelfgemaakte zuurdesem. Verder hebben we ingrediënten die met de seizoenen terugkeren. Op Texel betekent dit uiteraard dat Texels lam ieder seizoen altijd op de kaart staat.’

Vakantie. Ik ga graag naar…
‘Reizen doe ik sowieso graag. Eén dochter is nu leerplichtig, dus zomaar een maand naar Azië is iets lastiger dan vroeger. Wij gingen graag naar Thailand en Bali, maar Portugal en Spanje zijn ook altijd te gek! Belangrijk vind ik een goed klimaat en een lekkere eet- en drinkcultuur. Kamperen in eigen land is echter ook top!’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij…
‘Dat hangt voor mij af van waarin ik op dat moment zin heb, en of dat samen is met vrouw en kinderen of alleen met mijn vrouw. Ik ga graag naar zaken met aandacht voor groenten, die hun spullen veel lokaal verkrijgen en zonder te veel poespas. Die hebben altijd een bepaalde filosofie en ik vind dat altijd erg interessant.’

‘Plekken waar alles zelf wordt gemaakt en met sterke/goede sauzen, goede garingen en lekkere garnituren. Tijdje geleden al weer, maar bij restaurant De Kas in Amsterdam heb ik heel fijn gegeten. Daar ga ik snel weer heen.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Onszelf nog meer ontwikkelen. Kijken of we ietsje beter/constanter kunnen worden. Nog meer kijken naar wat we van dichtbij kunnen halen en hoe we onze waste nog meer kunnen drukken. Meer plezier maken met elkaar en meer blije gasten in onze zaak.’

Bekijk alle afleveringen uit de serie!

Lees ook:
Acht keer goed eten, drinken en slapen op de Waddeneilanden

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Twee restaurants als ‘hoogste nieuwkomer’ in gids Gault&Millau

Volgend artikel

Gault&Millau 2023: negentien stijgers in de top

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.