Blog

De veelzijdigheid van skrei-kabeljauw, inclusief recept

Het skrei-seizoen is aangebroken en liefhebbers van smaakvolle visgerechten kunnen zich verheugen op de veelzijdigheid van deze kabeljauwsoort. Een perfect voorbeeld van de mogelijkheden is het traditionele Noorse gerecht ‘Mølje’. Niet alleen een klassieker, het laat ook zien hoe alle delen van de skrei kunnen worden gebruikt.

Mølje-recept

Ingrediënten:
– 500 g verse skrei kabeljauwfilets
– Lever van de skrei (ongeveer 100 g)
– Kuit van de skrei (ongeveer 100 g)
– 1 liter water
– 2 uien, fijngehakt
– 3 aardappelen, in blokjes gesneden
– 2 wortels, in plakjes gesneden
– 1 prei, in ringen gesneden
– 1 bosje peterselie, fijngehakt
– zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Spoel de skrei-kabeljauwfilets, -lever en -kuit af onder koud water en dep ze droog.
2. Snijd de filets in stukken van ongeveer 5 cm.
3. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan en voeg uien, aardappelen, wortels en prei toe.
4. Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn.
5. Plaats voorzichtig de gesneden skrei-kabeljauwfilets in de pan en laat dit 5-7 minuten koken, of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt.
6. Maak de lever schoon, snijd deze in kleine stukjes en gaar in heet water (dit mag niet koken).
7. Rol de kuit strak op in vershoudfolie en laat het een uur in heet water rusten, snijd het daarna in plakjes.
8. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi de mølje met verse peterselie.
9. Schep de mølje met skrei-lever en kuit in diepe borden en serveer het warm.

Mølje met skrei-lever en -kuit wordt vaak geserveerd met vers brood, aardappelen of gekookte eieren. De toevoeging van de lever en kuit geeft heel veel smaak aan dit traditionele Noorse gerecht.

Filets

Het skrei-seizoen biedt echter nog veel meer mogelijkheden dan alleen mølje. De filets zijn natuurlijk op veel verschillende manieren te bereiden, denk aan: garen in de oven, grillen, bakken, pocheren of stomen.

De kuit van de skrei, kan op diverse manieren worden gebruikt. Traditioneel kan het vers worden verwerkt, maar moderne technieken als zouten en drogen, brengen een geheel nieuwe smaakdimensie naar boven.

Schaven of flamberen

Bottarga Boreale bijvoorbeeld zout de kuit en laat deze vijftien weken buiten drogen, hetgeen resulteert in een product dat perfect kan worden geschaafd en als topping over verschillende gerechten kan worden gebruikt.

Ook in andere delen van de wereld wordt de skrei op creatieve wijze benut. De lever kan worden geflambeerd of worden verwerkt tot paté en wordt vaak geconsumeerd als levertraan vanwege de gezondheidsvoordelen.

In Japan zijn ze enorm fan van verschillende soorten kuit. Hier wordt de kuit vaak bij rijst gegeten of als garnering gebruikt voor sushi.

Unieke zachte smaak

Met deze eindeloze manieren om skrei te gebruiken zonder iets te verspillen, is het geen wonder dat chef-koks over de hele wereld zich verheugen op het starten van het seizoen.

Of je nu kiest voor een klassiek gerecht als mølje of de kuit op een innovatieve manier bereidt, skrei biedt een unieke zachte smaak. Dus duik in het seizoen, ontdek de veelzijdigheid van de vis en geniet van deze heerlijke lekkernij!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Schmidt Zeevis, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van skrei, kun je terecht op de website van de visspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Metamorfose voor restaurant De Koetsier in Boxtel

Volgend artikel

Nieuwe eigenaar Joelia: ‘Droom die ik nooit durfde dromen’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.