Proeft

De snacks uit de sterrensnacksbox van Sjieke Snacks

Proeft – Uit sterrenkeukens komen niet alleen sterrengerechten. Sinds kort worden er ook snacks gemaakt, die thuis worden bezorgd bij consumenten. Sjieke Snacks heet dit sympathieke initiatief en Richard mag proeven.

Het verhaal achter Sjieke Snacks begint in een horecakeuken. Marijn van Doorn uit het Brabantse Middelrode werkt bij het gerenommeerde restaurant Noble in Den Bosch en maakt dagelijks met het collega’s de mooiste gerechten.

Het team bestaat naast chef-kok Edwin Kats uit onder andere Lars Albers, Tom Schoonus en Dirk Wouters, jongens die zich verder ontwikkelen en uitvliegen. Het contact blijft, en nu jaren later is er zelfs een intensieve samenwerking.

Marijn begint in 2021 met zijn eigen bedrijf, genaamd Sjieke Snacks. Hij bedenkt en maakt snacks. Niet zomaar snacks, maar bijzondere snacks in samenwerking met bekende koks uit zijn verleden en uit zijn regio, Brabant. Daarmee is het initiatief van sterrensnacksbox geboren.

Wagyu, foie gras en pata negra
Snacken is leuk en lekker, maar vaak komen we niet verder dan de frikandel of kroket. Wie zich echter verdiept in snacks en ervaring heeft met bijzondere smaken en structuren, kan er veel meer mee. Dat bewijst Marijn, die in samenwerking met koks snacks ontwikkelt die de cafetaria ver overstijgen.

De snacks uit de sterrensnacksbox zijn stuk voor stuk ambachtelijke vakwerkjes. Ze zijn van hoge kwaliteit met uitgesproken smaken, gemaakt met de beste ingrediënten zoals wagyu, foie gras en pata negra. Het beste smulwerk dus.

De sterrensnacksbox wordt correct bij mijn deur afgeleverd. De bevroren snacks zitten in een fraaie doos, waarin ze gerangschikt naast elkaar liggen. Daarbij een mooie uitklapbare folder, die het verhaal van de box en de snacks vertelt. Deze snacks lenen zich niet alleen bij uitstek voor een borrelmoment, ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een diner. 

Onze borrelmiddag is begonnen. We starten met een kroket. Niet zomaar een kroket, maar een croquette gevuld met Drielse paddenstoelen. Uit de koker van Thomas van Santvoort, chef-kok en eigenaar van sterrestaurant Flicka. Thomas heeft gekozen voor shiitake, cepes en kastanjechampignons, en wij vinden dit een zeer goede keuze.

Restaurant Noble
Intussen ligt de Tom kha kai croquette van Edwin Kats – patron van restaurant Noble in Den Bosch – te garen in mijn frituurpannetje. De Aziatische snackcreatie is gevuld met bakkeljauw, kokosmelk, Aziatische kruiden en vissaus. Een nogal smaakvolle snackhap. Heerlijk.

Het vet is warm, dus we moeten door. De volgende snack is de langwerpige kipcorn van Noble Kitchen, het broertje van Noble. De handtekening onder deze snack is van Tom Schoonus, die vroeger met Marijn gebroederlijk in de keuken werkte en nu zijn snackvriend is. De kipcorn is gevuld met kippendij en gamba’s, en op smaak gebracht met gele currypasta, koriander en gembersiroop.

Voor de volgende snack reizen we in onze gedachten naar Sense, het sterrestaurant van Dennis Middeldorp. Dennis heeft een risolle gemaakt, gevuld met wagyu-rundvlees uit het dorpje Esch, op steenworp afstand van zijn restaurant in Den Bosch. Het wagyu-vlees is gestoofd. De snack is verder gevuld met doperwtjes en knolselderij, verse bieslook en Tomasu-sojasaus van Boer Bakker Bert uit Rotterdam. Ik hoor je denken: uit Rotterdam? Inderdaad, Aziatische topsojasaus uit eigen land.

Tijd voor een bal. Het wordt Balleke Vigor, genoemd naar restaurant Vigor waar sterkok Lars Albers de culinaire scepter zwaait. Het is een verrassende gehaktbal, gevuld met foie, omhuld met gerookt spek en op smaak gebracht met mosterd, ui, nootmuskaat en zwarte peper. Voor mij misschien wel de lekkerste snack uit de box!

Kaassoufflé van Marijn
Tot slot frituren we de soufflé van Marijn. Het is een kaassoufflé gevuld met de halfzachte Italiaanse Taleggio-kaas en pata negra-ham, omhuld met bladerdeeg en een knisperend krokante laag van paneer. Een smaakbom!

Alle snacks doen het overigens goed met een glas Vuurzee-bier, laat Marijn ons weten. Vuurzee is een bier van hoge gisting en is 3 tot 4 maande gerijpt. Een gastronomisch biertje dus. Te bestellen bij de box vanwege de juiste pairing tussen het bier en de snacks.

Het is duidelijk. Wie onderscheidende snacks wil eten en wil genieten van ambachtelijke producten en verfijnde smaken, komt met de sterrensnacksbox van Sjieke Snacks meer dan aan zijn trekken. Veelbelovend is de combinatie met Vuurzee-bier, die op de website www.sjiekesnacks.nl ook te bestellen is. 

Marijn wil je laten genieten van hoogwaardige snacks met verrassende en verfijnde smaken. Daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd. Vooral omdat de snacks uit de sterrensnacksbox eenvoudig thuis te bereiden zijn. De sterrensnacksbox is het gefrituurde bewijs dat snacks veel meer zijn dan een gangbaar cafetariaproduct. Dit zijn topsnacks met topsmaken gemaakt door topchefs. Top!

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Video: dit doet kleur met een bonbon

Volgend artikel

Met sterren bekroonde chefs lanceren Sterren aan de Vecht

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.