Boeken

De geur van witte rijst: Indische eet- en kookherinneringen

Boeken – Om de Indische eetcultuur in leven te houden voor de komende generaties, zijn de mooiste verhalen en herinneringen en bijzondere recepten van drie generaties Indische mensen gebundeld in het kookboek ‘De geur van witte rijst’.

De nostalgie, de kennis, het plezier en de liefde die bij de echte Indische keuken horen, vormden de basis van het kookboek.

Indische eetcultuur
In De geur van witte rijst draait het om alles wat de Indische eetcultuur zo mooi maakt. Welke oma, moeder of tante bedacht het unieke Indische recept?

Wat betekende samen eten voor een Indische familie? Hoe was de sfeer tijdens het eten? En hoe rook het in de keuken?

Klappertaart
De rijsttafel, klappertaart en Goelee-boerenkool. Dit zijn voorbeelden van Indische gerechten, ontstaan in de tijd van Nederlands-Indië.

Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. Repatrianten en migranten kwamen naar Nederland, het land dat ze vaak zelf niet kenden.

Nederlands-Indië
Ze hadden er over geleerd op de Nederlandse school, of hun voorouders kwam er vandaan. Nederlands-Indië was de grootste kolonie die ons land ooit heeft gekend.

Uit Indonesië afkomstige Indische mensen, hun kinderen en kleinkinderen kennen veel eetverhalen uit deze tijd.

Eten als gemene deler
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Nederlandse keuken, die ontstond ten tijde van Nederlands-Indië.

Omdat eten vaak een gemene deler blijkt, als het gaat om herinneringen aan deze periode.

Crowdsourcing
Enkele maanden geleden deed Go-Tan een oproep om herinneringen, anekdotes, oude foto’s en natuurlijk de bijbehorende familierecepten in te sturen, met het doel een kookboek te maken ‘van iedereen, voor iedereen’.

Het resultaat: een indrukwekkend boek met prachtige foto’s van Mirjam Letsch. De winst uit de verkoop van het boek gaat naar goede doelen in Indonesië.

Wil jij een exemplaar van het boek winnen, stuur dan voor maandag 14 december onder vermelding van kookboekactie een mail met motivatie naar familie@go-tan.nl. Uit de inzenders wordt één winnaar gekozen.

Verkoopprijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar via www.degeurvanwitterijst.nl of in de boekhandel.

Vorig artikel

Expositie Amerikaanse reisblogger in Sheraton Airport Hotel

Volgend artikel

Lunchen bij sterrestaurant Merlet met je eigen fles wijn

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.