Stad in de schijnwerper

De beste restaurants en hotels uit Zaanstreek, Haarlem en omgeving

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt zaterdag 17 november plaats in de gemeente Zaanstad, op en rond de beroemde Zaanse Schans. Daarom staat dit gebied deze maand in de schijnwerper op ChefsFriends. Onze selectie van adressen waar je terechtkunt voor goed eten, goed drinken en goed slapen.

Zaterdag 17 november vaart de Goedheiligman met zijn Pieten Zaanstad binnen. Burgemeester Hamming verwelkomt hem in het historische dorp Zaandijk en daarna begeeft de Sint zich te paard naar de Zaanse Schans.

Cheval Blanc – Heemstede
Bij eigenaar Ton Nelissen zijn gastvrijheid en dienstverlening in goede handen. In de keuken kookt chef-kok Huub van der Velden met een mix van klassieke en moderne technieken zoveel mogelijk met seizoensgebonden producten. Sinds 2007 in het bezit van een Michelinster.
Cheval-blanc.nl

ML – Haarlem
Verhuisd en volledig vernieuwd. Liane en Mark Gratama waren tot voor kort eigenaar van alleen een sterrestaurant, maar exploiteren nu ook een hotel, een bistro, een bar en een groot terras. Dat doen ze op een nieuwe locatie, in het hart van de stad. Alles onder één dak, ideale plek om in dit bijzondere weekeinde te verblijven.
Mlinhaarlem.nl

Olivijn – Haarlem
In het pand dat voorheen restaurant ML huisvestte, is Menno Post gestart met Olivijn. Menno kookte Michelinsterren bij Ron Blaauw en De Bokkedoorns en is sinds kort ondernemer. Menno ken je van ‘geen geklooi op je bord’. Aan de voorkant kom je de talentvolle sommelier Milton Verseput tegen.
Olivijn.nl

Ratatouille Food & Wine – Haarlem
Jozua Jaring vierde recent het 5-jarig bestaan van zijn door Michelin met een ster bekroonde restaurant. Begonnen in de Lange Voorstraat, maar daar uit het jasje gegroeid en verhuisd naar een prachtig pand aan het Spaarne. Daar kan de chef liefst negentig couverts draaien.
Ratatouillefoodandwine.nl

De Vrienden van Jacob – Santpoort-Noord
Onderdeel van Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort (zie verderop). Keuken staat onder leiding van Alain Alders, die meer dan twintig jaar in dienst is van het landgoed. Constante kwaliteit gegarandeerd, ook omdat hij een vaste klant is in de lijst met door Michelin bekroonde chefs.
Devriendenvanjacob.nl

Restaurant Le Moulin – Castricum
In het bezit van een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin voor een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ontstaan vanuit een passie voor de Frans-Vlaamse keuken en geleid door broer Frans (chef) en zus Yvonne Glas (gastvrouw en vinoloog).
Restaurantlemoulin.nl

Imko’s Puur Zee – Wijk aan Zee
Restaurant, hotel, bar-bistro en terras op een prachtige plek in Wijk aan Zee. Gastvrijheid zit diep in de genen van eigenaren Cathy Moerdijk en Imko Binnerts. Ooit actief in Haarlem, in het pand waarin nu Ratatouille Food & Wine huisvest, maar gekozen voor ‘klein en fijn’ vlakbij de zee. Fantastische plek voor een (korte) break.
Puurzee.nl

Hotel Marquette – Heemskerk
Overnachten op een landgoed, omringd zijn door groen, stad en strand binnen handbereik en een charmant kasteel om de hoek waar je terechtkunt voor lunch, borrel en/of diner. Welkom bij hotel Marquette. Gelegen aan de rand van het Noord-Hollands duingebied in de stedendriehoek Amsterdam-Alkmaar-Haarlem.
Hotel-marquette.com

Van der Valk Hotel – Haarlem
Nieuw, nieuwer, nieuwst… dat gaat op voor deze Van der Valk-telg. De entree is geheel gerenoveerd, het hoofdgebouw is onder handen genomen, het terras is vernieuwd en aan een nog mooier restaurant wordt hard gewerkt. Als het Van der Valk is, dan is het altijd goed. Hier dus ook.
Hotelhaarlem.nl

Landgoed Duin & Kruidberg – Santpoort-Noord
Hierboven al even genoemd, vanwege de aanwezigheid van sterrestaurant De Vrienden van Jacob. Prachtig gelegen, fantastisch gebouw en topservice. En voor wie dat nog niet genoeg is: vorige week het eerste deel van een gloednieuwe wellnessvleugel geopend.
Duin-kruidberg.nl

Inntell Hotels Amsterdam Zaandam
Als je dit hotel eens hebt gezien, dan vergeet je het nooit meer. Internationaal befaamd vanwege de bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen. De kamers zijn modern en luxe ingericht met een knipoog naar de rijke historie van de Zaanstreek: de producten van oudsher, de arbeiders van toen en de families die de streek beroemd hebben gemaakt.
Inntelhotelsamsterdamzaandam.nl

Vorig artikel

Negentien nieuwe restaurants met een Bib Gourmand

Volgend artikel

Restaurant Cheval Blanc in Heemstede wint sherrywedstrijd

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.