Blog

Culinaire reis door de polder bij jubilerend De Nieuwe Polderkeuken

In het hart van de Krimpenerwaard heeft Frank Streefland zijn droom gerealiseerd. Wie restaurant De Nieuwe Polderkeuken bezoekt, moet de directe omgeving ervaren. Dat realiseert de chef-kok en eigenaar door gerechten met een verhaal te serveren. Neem zijn Chocoladeboom, geïnspireerd op zijn dagelijkse route van Rotterdam naar Stolwijk.

Een Rotterdammer die in Stolwijk, het hart van de Krimpenerwaard en onder de rook van Gouda, aan de slag gaat. Het is nu zeven jaar geleden dat Frank Streefland kiest voor het ondernemerschap.

Frank Streefland
Zijn zaak doet inmiddels ook catering en op de begane grond (het restaurant huisvest op de eerste verdieping) is een brasserie gerealiseerd.

Frank woont zogezegd in Rotterdam en ervaart dagelijks hoe mooi het is in de Krimpenerwaard. In de auto – op weg naar het restaurant of naar huis – laat hij zich graag inspireren door dat wat hij allemaal tegenkomt.

Chocoladeboom
Prachtig voorbeeld hiervan is zijn chocoladeboom. Vier jaar geleden gepresenteerd op ChefsFriends en nog steeds een door gasten enorm gewaardeerde gimmick.

Bekijk onderstaande video (inmiddels is er natuurlijk wel een 2019-versie). Benieuwd naar het verhaal van de chef, volg dan deze link.

Diner
Deze woensdagavond in juni mag ChefsFriends op uitnodiging van de chef aanschuiven tijdens een diner, dat is georganiseerd voor een gezelschap internationale bloggers die onder leiding van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) een paar dagen door ons land reizen.

Sebastian Pallama
Frank en zijn sommelier Sebastian Paliama hebben een menu van zes gangen samengesteld inclusief begeleidende wijnen of alcoholvrij alternatief.

De gerechten nemen je mee op een ‘culinaire reis door de polder’, met producten uit – vanzelfsprekend – de polder en omgeving.

Champagne en amuses
Het glas champagne – ik kies voor de alcoholvrije variant – dat we ontvangen bij binnenkomst, is de begeleider bij de vijf amuses die op tafel verschijnen.

Bladerdeeg van sesam met geitenkaas, een profiterole (soesje) met een emulsie van lente-ui, een shot van bloedsinaasappel en basilicumolie, een macaron van zwarte olijf met een gel van tomaat, en een bavarois van mango met gerookte karnemelkschuim, een krokantje van drie soorten komijn en een emulsie van mango en kerrie. Zo, de toon is gezet!

Paling
De wijnglazen worden gevuld voor de eerste gang. Sommelier Sebastian (deze avond door omstandigheden helaas niet aanwezig) heeft gekozen voor een Saumur Elegance 2017 van het Franse wijnhuis Domaine du Vieux Pressoir.

Ik kies voor het alcoholvrije arrangement en krijg een koude thee van gingercitrus en viool.

Op het bord paling met (een gel van) rivierkreeft, gefermenteerde citroen, een kwartelei en een gel van groene kruiden. Wat een prachtige en kleurrijke compositie.

Vegetarisch
Het tweede gerecht dat uit Franks keuken komt, is vegetarisch. De hoofdrolspeler is pompoen, daarbij ijs van prei (tof!), vadouvan, zwarte knoflook en mascarpone.

De begeleidende wijn is een Catagena 2018 van wijnhuis Casa Marin in Chili. In mijn ‘alcoholvrije glas’ zit een groene thee met amandel. Erg leuk dat er zoveel energie is gestoken in een arrangement met dranken zonder alcohol.

Asperges
Asperges mogen begin juni eigenlijk niet ontbreken in het menu. Bij De Nieuwe Polderkeuken is dat (dus) ook niet het geval. In gang drie zowel groene als witte asperges.

Verder coquille, eigeel, oester, bloedsinaasappel en een schuim van pernod. De schuim is echt waanzinnig, al verdient het volledige gerecht deze classificatie.

Mijn begeleider is een mix van kamille en bloedsinaasappel, terwijl de wijndrinkers genieten van een Spaanse Verdejo 2017 van wijnhuis Palacio de Bornos.

Lam
In het hoofdgerecht draait het om vlees. Frank heeft gekozen voor Waards lam (uit de Krimpenerwaard) en die wordt begeleid door maïs (inclusief een emulsie van babymaïs), geglazuurde rabarber, koriander en pistacheboter. Lekker, lekker, lekker!

Italië tekent voor de begeleidende wijn. Een Valpolicella Ripasso 2016 van wijnhuis Zeni. De mensen die geen alcohol drinken, genieten van een earl grey-thee met (een beetje) vlierbloesem.

Nederlandse kazen
Onze culinaire reis wordt uitgebreid met een proeverij van Nederlandse kazen.

Een keus die we wel begrijpen als je een internationaal gezelschap met bloggers op bezoek hebt. We krijgen onder andere de lokale Oud Stolwijker geserveerd.

De begeleidende port is minder lokaal, maar ook die keuze begrijpen we. Uit Portugal komt de Finest Reserve van wijnhuis Quinta de La Rosa.

Chocolade
Voorafgaand aan het afsluitende dessert laat ik ook mijn wijnglas vullen. We eindigen waar we begonnen: in Frankrijk. De keuze van Sebastian is gevallen op een Rivesaltes 1998 van wijnhuis Parcé Frères.

Hij begeleidt de hierboven al besproken Chocoladeboom, die niet alleen is voorzien van heerlijke chocolade maar ook alle telefoons van de bloggers aan het werk zet.

Door de toegevoegde stikstof ontstaat rook onder de boom, een herinnering van de chef aan de dauw die op koude ochtenden boven het land hangt.

Storytelling
Het blijft prachtig om te zien en het verdient een compliment vanwege het hoge element van storytelling.

Ook op het bordje dat iedereen individueel krijgt geserveerd, ligt chocolade. Dus wie liefhebber is, kan zich hier meer dan prima uitleven.

Het is een mooie afsluiting, met ook nog eens een duidelijke signatuur, van een bijzondere reis. Goed gedaan!

Jubileummenu
Nieuwsgierig geworden? Vanwege het 7-jarig bestaan van De Nieuwe Polderkeuken serveren Frank en Sebastian een jubileumdeal van zeven gangen voor 70 euro.

De actie is geldig tot 31 augustus en reserveren kan door te bellen met telefoonnummer (0182) 60 20 16 of via de website van het restaurant. Meer dan voldoende tijd dus om jouw eigen culinaire reis te maken. Veel plezier en eet smakelijk!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Grand Gala des Patrons in 2020 op zondag 26 januari

Volgend artikel

François Geurds start met ontbijt bij FG Restaurant

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.