Blog

Creekstone: ‘Beste maïsgevoerde Black Angus ter wereld’

‘Dit is het beste wat de wereld te bieden heeft op het gebied van maïsgevoerd rundvlees!’. Directeur Mikel Pouw van Nice to Meat in Almere is uitgesproken als we hem vragen naar Creekstone Black Angus. ‘Een must voor iedere vleesliefhebber vanwege de malse structuur en de zacht zoete smaak.’

Wie gek is op een goed stuk vlees, moet ‘de smaaksensatie van het maïsgevoerde rundvlees van de Amerikaanse Creekstone Farms’ absoluut proeven. ‘De boerderijen hebben hoge standaarden en die proef je terug in het product’, aldus Mikel Pouw.

Malse structuur
De directeur van Nice to Meat in Almere spreekt over een malse structuur en noemt de smaak zacht zoet. Dat laatste komt door het dieet van maïs dat de runderen de laatste minstens honderd dagen krijgen. ‘Het vlees is gemarmerd met zachte vetten die smelten tijdens het bereiden.’

Zuiver ras
Mikel durft dan ook te spreken van de ‘beste maïsgevoerde Black Angus ter wereld’. Om een constante, superieure kwaliteit te garanderen, houden de boeren het proces van fok tot slacht volledig in eigen hand.

Fokprogramma
De basisgedachte achter de fokprogramma’s: een superieure vleessmaak begint bij een superieure generische herkomst van de runderen. Daarom is optimale zuiverheid van het ras het streven.

Classificatie
In de Verenigde Staten krijgt vlees na de slacht een kwaliteitsaanduiding. Deze wordt bepaald aan de hand van de dooradering. De beste kwaliteit Creekstone US Black Angus Beef is ‘prime’. ‘Gemiddeld haalt slechts 3 procent van de delen die classificatie’, benadrukt de directeur de prachtige kwaliteit van het vlees.

Biologisch
Hoe wordt deze kwaliteit gerealiseerd? In het midden-westen van de Verenigde Staten – Kansas, Nebraska en Oklahoma – graast het vee op uitgestrekte en open weiden.

Het ‘USDA-programma voor Non Hormone Treated Cattle’ waarborgt dat de runderen geen hormonen, antibiotica of dierlijke grondstoffen krijgen toegediend.

Dit betekent dat het vlees is geclassificeerd als ‘natural beef’. Voor Amerikanen staat die term gelijk aan wat wij in Europa beschouwen als ‘eko’ of ‘biologisch’.

Hilton groep
‘Een leuk weetje: omdat de Hilton groep het als eerste keten in Europa importeerde, heet het vlees op de importvergunning nog steeds ‘Hilton Beef’. Tegenwoordig staat die benaming echter voor vers geïmporteerd rundvlees van de beste kwaliteit.’

Onafhankelijke producenten
Het US Black Angus Beef van Nice to Meat komt van kleine, onafhankelijke producenten met eigen ranches die voldoen aan de strengste normen van de Amerikaanse vleeskeuringsinstantie USDA en de Europese Commissie.

‘De door ons geselecteerde leveranciers zijn de enige die in 1999 een exportvergunning voor de Europese Unie hadden.’

Dierenwelzijn
Zij zijn er volgens Mikel trots op dat ze vlees produceren waarbij hun afnemers zich goed kunnen voelen. ‘Zij zijn ervan overtuigd dat hun klanten een humane en veilige behandeling van het vee net zo belangrijk vinden als zij zelf. In de dagelijkse praktijk krijgt dierenwelzijn dan ook voortdurend alle aandacht.’

Nice to Meat Creekstone ribeye

Van fok tot slacht
De USDA controleert iedere productie en het volledige proces van fok tot slacht. Dit betekent onder andere dat de fokker per dier levenslang voedingslijsten moet bijhouden.

Op iedere partij slachtrunderen worden laboratoriumtesten uitgevoerd en ieder subonderdeel wordt voorzien van een verpakkingslabel, waarmee ook aan de EU-richtlijnen is voldaan.

Smaak
Dan de smaak, die Mikel zoals gezegd omschrijft als ‘zoet zacht’. Om de smaak te verfijnen, worden de dieren de laatste minimaal honderd dagen bijgevoerd met gele maïs, die volledig natuurlijk en van topkwaliteit is.

‘Dit zorgt voor wit vet en die prachtige dooradering. Geen land ter wereld kan concurreren met dit USDA-gecertificeerd US Black Angus Beef. Proef je dit vlees, dan gaat er echt een wereld aan smaakbeleving voor je open.’

Dry age
Maar, glimlacht, de directeur, het kan altijd nog beter. ‘Hoe? Door de gecontroleerde dry aging-techniek. Dit rijpingsproces is uitsluitend geschikt voor hogere kwaliteit vlees met de mooiste dooradering.’

Dry aging is een natuurlijk proces, dat is ontdekt toen het vlees open en bloot werd vervoerd in treinwagons en karren. In principe komt het neer op het uitdrogen van vlees, waarbij het gewicht verliest en een korst krijgt. Creekstone Premium Black Angus beef is perfect voor dry aging.

Barbecue
Nieuw in het assortiment van Nice to Meat is dry aged beef gerijpt in Jack Daniels. Exclusief voor restaurants uit het topsegment.

Nice to Meat heeft (wel) twee Black Angus Creekstone-barbecuepakketten. Een classic variant en een premium pakket.

Creekstone logo

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over Black Angus Creekstone en/of het bestellen van een van de barbecuepakketten, kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Leendert Scholtus terug bij De Echoput in Apeldoorn

Volgend artikel

Steel als thuiskok de show met de Sterrenchefbox

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.