Advertorial

‘Cooqing brengt ambitieuze Belg in keuken van Fred Rotterdam’

Advertorial – De Belg Dimitri Deman opent binnenkort een Peruviaans fusion-restaurant met bar in Gent. In aanloop daarop kookt hij 23 april dankzij Cooqing in de keuken van tweesterrenrestaurant Fred in Rotterdam. ‘De ambities van chef-kok Fred Mustert triggeren mij enorm. Een goede leerschool en een unieke ervaring.’

Het concept Cooqing maakt het voor hobbykoks mogelijk een middag of avond te koken voor familie, vrienden of relaties in de keuken van een restaurant in Nederland.

Het platform verbindt beide partijen, waardoor een win-winsituatie ontstaat: de hobbykok kookt in zijn favoriete restaurant onder professionele begeleiding van de chef en zijn brigade; de chef heeft een vol restaurant. Een vraaggesprek met hobbykok Dimitri en tweesterrenchef Fred.

Hoe omschrijf jij jezelf als kok? En wat ervaren gasten als jij voor ze kookt?
Dimitri: ‘Dat is een moeilijke vraag. Ik kijk enorm op tegen Virgilio Martinez van Central in Peru, Sang-Hoon Degeimbre van l’Air du Temps in België en Alex Attala van D.O.M. in Brazilië. Hun manier van denken vind ik geniaal en boeit me enorm. Dat zie je terug op mijn borden, maar wel op mijn manier. Ik houd enorm van de natuur en hoe iets bloeit, groeit en leeft. Ik heb op die manier al tal van kruiden ontdekt, die ik ga gebruiken in mijn keuken. Wat mijn gasten moeten gaan beleven, is een smaakexplosie maar wel met de puurheid van het hoofdproduct. Maar eerst een avond rock and roll bij Fred.’

Een Belg, die kiest voor een Nederlands restaurant?
Dimitri: ‘Nederland heeft veel toprestaurants die mij aanspreken vanwege hun keuken, het concept en de manier van denken en koken. Fred is een zeer bewuste keuze. Zijn kookstijl en zijn creativiteit spreken mij enorm aan, en zijn restaurant vind ik een plaatje. Zijn ambitie triggert mij. Ik ben zeer leergierig en nieuwsgierig, dit wordt dikke fun. Overigens kom ik ook graag bij Blue Boy van Jeroen de Zeeuw in Amsterdam. Ik houd van zijn attitude en stijl.’

Waarom doet de eigenaar van een tweesterrenrestaurant mee aan een Cooqing?
Fred: ‘Dimitri opent binnenkort zijn eigen restaurant. Door hem deze gelegenheid te bieden, kan ik een enthousiaste en jonge ondernemer ondersteunen en helpen. Dat is hartstikke leuk.’

Wat spreekt je zo aan aan het concept van Cooqing?
Dimitri: ‘Het is een zeer leuke manier om inzicht te krijgen in het werk van een (top)chef en bovendien met hem of haar te kunnen samenwerken. Zo kom je ook te weten hoe het is om actief te zijn in de keuken van een professioneel restaurant, in mijn geval één met Michelinsterren. Ik denk dat dit voor zo ongeveer iedere hobbykok een natte droom is. Een beleving die je altijd zal bijblijven.’

Wat verwacht je te leren in de keuken van Fred?
Dimitri: ‘Ik wil steeds opnieuw ontdekken. Iedere chef heeft zijn eigen visie. Door met hem of haar mee te denken, kom je veelal tot leuke verrassingen en ideeën. Wat is de manier van denken van de chef en zijn team, hoe komen ze tot hun gerechten en wat is de drijfveer bij het streven naar perfectie en optimale smaakbeleving?’

Wat verwacht je van de samenwerking met Dimitri en hoe bijzonder is het dat hij een Belg is?
Fred: ‘Culinair genieten van mooie gerechten, waarin invloeden van Dimitri zichtbaar zijn. Dat hij een Belg is, voegt wel iets toe. Onze zuiderburen zijn over het algemeen culinair wat beter onderlegd en het land heeft bovendien een iets betere eetcultuur dan Nederland.’

Je opent binnenkort je eigen restaurant in België. Vertel…
Dimitri: ‘Inderdaad! Ik start in Gent een Peruviaans fusion-restaurant met bar (Macamorado.be). Een uniek concept in een zeer vintage, industrieel ingericht pand met grote tuin. Het moet vooral rust bieden en huiselijk zijn. Bar en keuken vormen één geheel en ook eten en drinken matchen met elkaar. Hierdoor ervaren gasten een totaalbeleving na iedere gang.’

Waarom heb je gekozen voor een Cooqing en niet voor een dag meedraaien?
Dimitri: ‘Omdat het me heel leuk lijkt om op deze manier in een keuken te kunnen werken. Uiteraard speelt mee dat ik mijn eigen gasten kan meenemen en deze ervaring met hen kan delen. Mijn gasten bestaan uit vrienden, familie en (andere) chefs. Ik wacht nog op een e-mail van de Belgische pers.’

Vorig artikel

Zomers lunchen op Hèt Terras van Hotel De L’Europe Amsterdam

Volgend artikel

Medewerkers Hotel Restaurant Oud London maken eigen Oud London Cuvée

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.