Proeft

ChefsFriends proeft Zuid-Afrikaanse wijnen van Nederburg

In de rubriek Proeft laten producenten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. Wij beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden. In deze aflevering de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Nederburg, geleverd door Oud Reuchlin & Boelen.

Het verhaal van Nederburg begint in 1791, wanneer Philippus Wolvaart – The Anchorman – de wildernis temt en boerderij Nederburg sticht. Twee eeuwen later, in 1937, neemt Johann Grau – The Brewmaster – het land over.

Ter voorbereiding op zijn opvolging traint hij zijn zoon Arnold – The Young Airhawk -, die later overlijdt tijdens een vliegtuigcrash. Met haar gratie en elegantie blaast zijn moeder Ilse – The Beautiful Lady – de geest van de wijnmakerij nieuw leven in.

Het voorlopig laatste hoofdstuk van dit wijnheldenverhaal wordt volgens Nederburg ingevuld door Günter Brötzel – The Motorcycle Marvel -. Al snel na zijn komst promoveert hij tot Cellar master en het geluid van zijn BSA motor vliegt van 1956 tot 1989 door de wijngaarden.

Dat is in een notendop het roemruchte verhaal van Nederburg, waar in ons land Oud Reuchlin & Boelen zorg voor draagt. In een ruim pakket ontvang ik vijf topwijnen, wijnen met elk een verhaal.

The Anchorman is een Chenin Blanc met de smaak van rijpe abrikoos, sinaasappel en hints van bloemen in de neus. De wijn is vernoemd naar de oprichter van Nederburg: Philippus Wolvaart, die in 1791 de boerderij kocht en Chenin Blanc verbouwde.

Op een regenachtige voorjaarsdag open ik The Brew Master, een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec en Petit Verdot. Een wijn met geconcentreerde aroma’s van donker fruit, zwarte bes, pure chocolade, mokka, sigaar en een hint van vanille. Een typische Bordeaux-stijl blend.

Ik merk dat het geen straf is om met regelmaat een flesje Nederburg open te trekken en vandaag gaan we voor The Young Airhawk. Dit is een tien maanden gerijpte Sauvignon Blanc met in de neus groene vijgen, asperges en mineralen. De schroefdop blijft van de fles en in korte tijd is de fles goed doordrinkbare wijn leeg.

The Beautiful Lady is vernoemd naar Ilse Graue, de vrouw van Johann Graue en voormalig eigenaar van Nederburg in 1937. Het verhaal gaat dat hij verantwoordelijk was voor vergaande veranderingen bij Nederburg en zij de elegantie en gastvrijheid op het wijnhuis waarborgde. We gaan het beleven. We proeven een wijn met smaken van rozenblaadjes en Turks fruit, met tonen van lychee en ananas. Dit is in mijn ogen een perfecte aperitiefwijn.

Tenslotte zetten we onze tanden, figuurlijk dan, in The Motorcycle Marvel. Deze wijn is een blend van Grenache, Carignan, Shiraz en Mouverdre, en heeft in de smaak een overvloed van zoete specerijen, bessen en gedroogd fruit. Een stoere jongen die het prima doet bij bijvoorbeeld de barbecue. Drink deze wijn licht gekoeld.

Deze range van vijf wijnen is sinds begin dit jaar verkrijgbaar en eert de belangrijke, historische personen van dit Zuid-Afrikaanse wijnhuis. Een wijnhuis dat in 2011 en in 2017 is uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’. Wil je meer weten over de exclusieve range van Nederburg of deze bestellen? Ga dan naar www.orbwijn.nl.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Foto’s vernieuwd Restaurant Nobel Ameland

Volgend artikel

Italiaanse lunch van Dick Soek bij Piloersema

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.