Nieuws

Chefs staan stil bij overlijden Lucas Rive

De plotselinge dood van topchef Lucas Rive heeft voor veel reacties gezorgd. Na een kort ziekbed overleed Lucas Rive woensdag 25 december op veel te jonge leeftijd. Lucas werd slechts 57 jaar.

Het overlijden van Rive werd woensdagmiddag op eerste kerstdag wereldkundig gemaakt door Les Patrons Cuisiniers, de restaurantvereniging waar Rive met zijn restaurant bij aangesloten was. Kort daarna volgde een stortvloed aan reacties met woorden als ongeloof, verdoofd, bizar en bedroefd.

Altijd scherp
Lucas Rive. De jongste tweesterrenchef van Nederland. Als twintiger kookte hij bij instituut De Bokkedoorns in Overveen al de sterren van de hemel. Altijd goed, altijd op hoog niveau. ‘Meneer Rive’ was een culinaire grootheid. Een strakke keukenorganisatie als wapen om een ongelooflijk constante kwaliteitslijn neer te leggen. Hij was altijd scherp om verslapping of verzadiging te voorkomen.

Na 27 jaar ‘De Bok’ nam hij zijn ontspannen glimlach en markante grijze krullen mee naar Hoorn, om er in zijn woonplaats een eigen restaurant te starten. Weer op dezelfde wijze: strakke organisatie, zonder ruimte voor onduidelijkheid. Met vakbroeders was hij altijd ontspannen, vriendelijk en energiek. Zijn glimlach straalde en hij produceerde korte, staccato zinnen met dat typische Noord Hollands-accent.

En nu is dat ontspannen vrolijke gezicht met die grijze krullen er ineens niet meer.

Betrokkenheid
Frank Visser, voorzitter van Les Patrons Cuisiniers die het verdrietige nieuws woensdag naar buiten bracht, roemt Rive volop. ‘Voor Lucas waren het niet de lijstjes en de sterren die telden, maar de waardering van zijn gasten, die hij een onvergetelijke avond wilde bezorgen. Zijn enorme passie en betrokkenheid en de bruggen die hij heeft weten te slaan voor het vak, zullen wij op onze beurt nooit vergeten’, schrijft Visser.

Niek Groen, die als broekie in de bediening bij De Bokkedoorns begon en enorm opkeek tegen grootheid Rive, schrijft op Facebook prachtige woorden en noemt hem een ‘eindbaas’. Groen: ‘Nu ik zelf een restaurant heb en dagelijks een team mag leiden, gaan zijn spreuken en oneliners nog vaak door m’n hoofd.“Klaar is klaar” is er zo’n een, eenvoudig maar raak. “Van uitstel komt afstel”. Maar ook grapjes als “Je hebt arrivé en L.Rivee”, van die momenten waarop de keukenbrigade dan vroeger zat te gniffelen wanneer Chef dat riep’.

Michelinster
Opleider Willem Himmelreich memoreert aan de schooljaren van Rive. De jonge Lucas had niet veel op met theorielessen, zo blijkt. ‘De AVO docenten vonden hem onhandelbaar. Door zijn houding is hij in dat jaar twee keer geschorst, wat leidde tot een bijna verwijdering van school. Zijn mentor, kookdocent Mijnheer Temmink hield zijn verwijdering tegen, beschermde hem en overtuigde de directie om Lucas in huis te houden. Hij voorzag toen al in Lucas een groot culinair talent en een jongen naar zijn hart.De praktijkdocenten Temmink, Reinds en van de Laar hebben hem lang gevolgd. Tijdens de uitreiking van zijn eerste Michelin Ster in Hoorn, gebruikte hij in het interview in het De La Mar theater de vaste beschrijving van Hans Temmink voor een topprestatie. We werken niet in restaurant De Vette Gulp, deze opmerking werd door André van Duin lachend gewaardeerd. Na afloop kwam Lucas naar mij toe en zei, hoorde u dat ik Temmink nog memoreerde’, schrijft Himmelreich.

Erik van Loo plaatst op Facebook een prachtige zwartwit-foto met Lucas Rive omringd door Ron Blaauw, Sergio Herman, Jonnie Boer, Erik van Loo zelf en de eerder deze maand ook veel te vroeg overleden Gerrit Greveling. Met daarbij de krachtige woorden: ‘Fuck, gaat hard ineens. Zo verdrietig’.

Inspirator
André Gerrits van Restaurant ’t Amsterdammertje roemt Rive om zijn inspiratie. ‘Lucas was een van mijn grote leermeesters. Een grote chef en inspirator. Ik ga je vreselijk missen!’.

Hans van Wolde plaatst op Facebook een foto van Rive die ontspannen lacht in de camera en schrijft daarbij: ‘Zoals we hem altijd zullen blijven onthouden. Je eindeloze positieve lach, je tomeloze energie. Lieve vriend, vier Kerstmis met Gerrit (Greveling, red.). Drink, lach en zorg voor onze gezondheid op aarde. RIP Lucas Rive’.

De reacties over deze aimabele topchef gaan nog wel even door. Zoals het hoort, bij dit onwerkelijke nieuws. Het bovenstaande was slechts een kleine greep uit de vele reacties. ChefsFriends.nl wenst alle nabestaanden heel veel sterkte toe.

Vorig artikel

Past wijn in een gezonde levensstijl?

Volgend artikel

Dry January-menu bij De Burgemeester in Linschoten

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.