Proeft

Boomsma 10 jaar vat gerijpte genever: ‘Er piest een engel over mijn tong’

Proeft – Drink ’m bij voorkeur met je geliefde tijdens een mooie gelegenheid. Goede raad volg je natuurlijk op. Boomsma heeft haar 10 jaar vat gerijpte genever gelanceerd en wij mogen proeven. Alsof er een engeltje op je tong piest, hoorde ik vroeger altijd als iets heel erg lekker is.

Wat lekker is, komt allang niet meer van ver. Daar weten we bij ChefsFriends alles van. Goed eten, goed drinken, goed slapen en goed reizen is niet voor niets onze pay-off.

Kruidenbitter
Bij Boomsma zijn ze al heel erg lang heel erg goed in ‘goed drinken’. Ruim 135 jaar geleden verschijnt de eerste fles Beerenburger kruidenbitter op tafel en anno 2020 zijn ook gin en genever onderdeel van het assortiment.

En het is nog steeds in de familie en – dus – zelfstandig. De leiding is in handen van broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma.

Houtrijping
Deze vijfde generatie heeft iets bijzonders gelanceerd: een 10 jaar vat gerijpte genever. Nu beken ik direct dat ik niet tot de vaste schare geneverfans behoor, maar ik heb ontdekt dat een genever van die leeftijd bijzonder is. Zeker in combinatie met houtrijping en het verhaal dat erbij hoort.

Koren- en moutwijn
‘Bij het openen van de vaten, het moment waar iedereen reikhalzend naar uitkeek, bleek de helft naar het rijk der engelen te zijn vervlogen’, zo lees ik.

‘De gelagerde genever die trouw achterbleef, is daarom extra bijzonder. Het resultaat is een melange van fijne graandestillaten en de zuiverste koren- en moutwijn. Je ruikt vanille, krenten, meloen en houttonen.’

Amerikaans eikenhout
Voor het nieuwste familielid hebben de Boomsma Oude Genever, een melange van fijne graandestillaten en de zuiverste moutwijn liefst tien jaar gelagerd op kleine vaten van Amerikaans eikenhout.

In deze serie zijn ook verkrijgbaar: 1 jaar lagering op eikenhouten fust, 3 jaar lagering op port fust, 3 jaar lagering op beaulieu wijnfust en 5 jaar lagering op bourbon fust.

Ruiken en proeven
Voor Proeft krijgen we een fles opgestuurd, zodat we zelf kunnen ruiken en proeven. In deze rubriek laten producenten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. We beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik, en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden.

Mixen
De fles wordt geleverd in een sierlijke verpakking, inclusief een nosing glass voor het ruiken en proeven van de genever in pure vorm en een Boomsma-glas voor het maken van een mix of een cocktail.

Geur
We starten – uiteraard – met het ruiken en proeven van de genever zelf. De vanille herken ik in beide gevallen. De geur is zeer aangenaam – en ook sterk – en gaat via de neusgaten je lichaam in, als ik dat zo mag uitleggen.

De bonus bij het proeven is dat je de genever via je borstkas voelt ‘glijden’. Hoe sterker het drankje, hoe duidelijker je dat voelt. Misschien is het hartstikke gek, maar ik vind het een tof gevoel.

Druppel water
De kenner ga ik met de tip die nu gaat komen niet verrassen, maar de nieuwsgierige liefhebber misschien wel: voeg een druppel water toe aan de pure genever. Water? Jazeker! Niet om meer glazen uit een fles te kunnen halen of de genever aan te lengen, maar om de aroma’s vrij te laten komen.

Het is een goed gebruik bij whisky’s en kan ook heel goed worden toegepast bij deze 10 jaar vat gerijpte genever. Een fabel? Zeker niet! Er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

Wetenschap
Blijft de vraag over of ik dat wetenschappelijke bewijs ook kan bevestigen… in de geur denk ik een verandering te merken, in de smaak herken ik die verandering niet (direct).

Gelukkig is de fles nog voldoende gevuld en heb ik de mogelijkheid dit ‘experiment’ te herhalen. En aangezien oefening kunst baart, ben ik vol vertrouwen over dat traject.

Cocktails
De verzending die ik keurig via de post heb ontvangen, complimenten aan alle betrokken partijen, is voorzien van twee cocktailsuggesties. ‘Met een goede oude genever kun je ook uitzonderlijk lekkere classy cocktails maken’, zo luidt het advies op een begeleidend schrijven. Van twee combinaties die ze zelf ‘zeer geslaagd’ vinden, zijn de recepturen bijgevoegd.

Grand marnier
Wij kiezen voor de ‘Grand Old’. Deze heeft als ingrediënten Grand Marnier, limoensap en Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar. Het resultaat is een frisse cocktail, waarin alle smaken heel mooi in balans zijn.

De andere suggestie is de Aged Martinez, die bestaat uit Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar (50 ml), rode vermouth (40 ml), 3 drips angostura-bitters en 1 Maraschino kers.

Engelen
Deze genever van Boomsma is een meneer op stand – genever is mannelijk, ik heb dat opgezocht in het Groene Boekje. Een smakelijke meneer op stand. De helft van inhoud van het vat waarin het is gelagerd, bleek – zo omschrijven ze het zelf – na tien jaar naar ‘het rijk der engelen’ te zijn vervlogen. Dat wat overbleef, is (ook) hemels. Zoals ik in het intro al schrijf: alsof er een engeltje over je tong piest.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Restaurant Bentinck serveert tien gangen op 10 oktober

Volgend artikel

Metamorfose voor zeven suites Hotel Okura Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.